صدور قطعنامهای در یونسکو که شهر باستانی الخلیل، حبرون، را در ردیف «میراث جهانی فلسطینی» و «در معرض خطر» توصیف کرد، خشم شدید دولت اسرائیل را در پی داشت.
یونسکو، سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد، روز جمعه، ۱۶ تیرماه، در چهل و یکمین نشست کمیته میراث جهانی خود، و با رای مخفی، قطعنامه ثبت الخلیل را به عنوان بخشی از «میراث جهانی فلسطین» و در فهرست اماکن «در معرض خطر» تصویب کرد.
به گزارش خبرگزاری ها، دوازده کشور از دولت های عضو شورای یونسکو از قطعنامه حمایت کردند؛ رای سه کشور منفی بود و شش کشور نیز رای ممتنع دادند.
شهر چهار هزار ساله حبرون آرامگاه شماری از انبیای یهود است.
به باور مسلمانان نیز ابراهیم الخلیل در «حرم ابراهیمی» مدفون است.
بر اساس قطعنامه یونسکو، که پیش نویس آن از سوی دولت فلسطین به این سازمان ارائه شده بود، الخلیل در نتیجه حاکمیت اسرائیل و تبعیض های روا داشته شده در آن، در «معرض خطر» قرار گرفته است.
فلسطینیان همچنین مدعی هستند که وجود محله یهودی نشین، بافت و هویت شهر را به مخاطره انداخته است.
سفیر فلسطین در یونسکو در پی صدور این قطعنامه در حالی که از سوی سفیر اسرائیل مورد حملات شدید لفظی قرار گرفت، گفت، یک «پیروزی سیاسی» در تایید مواضع فلسطینیان و «رای به شرافت و انسانیت، و اقدام علیه تجاوز و اشغالگری» به دست آمده است.
در مقابل، به گزارش رسانه های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بلافاصله در واکنشی گفت قطعنامه یونسکو این حقیقت تاریخی را که یهودیان تاریخی چهار هزار ساله در حبرون دارند، نادیده گرفته است.
آقای نتانیاهو گفت، پیکر آوراهام (ابراهیم)، ایتسحاک (اسحاق) و یعکوو (یعقوب) و همسران آنها، سارا، ریوکا، و لِئا ر «ماعارات هاماخپِلا» در حبرون مدفون است و حال یونسکو این محل را «فلسطینی» نامیده است.
نخست وزیر اسرائیل در یک ویدیو کلیپ افزود: «در خاورمیانه، در جاهایی که اسرائیل نیست، مساجد، کلیساها، کنیسه ها و سایر اماکن را منفجر می کنند، اما اسرائیل حق آزادی دین و مذهب و نیایش را برای ادیان رعایت می کند و این حقیقتی است که همچنان مورد رعایت خواهد بود.»
آقای نتانیاهو گفت، در واکنش به این قطعنامه که «به دور از خرد» توصیف کرد، دولت او مبلغ یک میلیون دلار دیگر از پول انتقالی به نهادهای سازمان ملل متحد را کاهش میدهد تا این پول را در اختیار «موزه میراث ملت یهود در حبرون» بگذارد.
رئوون ریولین رئیس جمهوری اسرائیل نیز قعطنامه یونسکو را شدیدا محکوم کرد و گفت، یونسکو یکی دیگر از نهادهای سازمان ملل است که به طور سیستماتیک علیه اسرائیل و تاریخ قوم یهود «موضع گرفته» است.
سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل نیز تصویب قطعنامه با «انگیزه های سیاسی» علیه اسرائیل و یهودیان را «شرمساری تاریخی» و «لکه ننگ» توصیف کرد.
کارمل شاما- کهن سفیر اسرائیل در یونسکو پس و پیش از صدور قطعنامه یونسکو، به شدت با نماینده فلسطین و نیز شمار دیگری از حاضران، از جمله سفیران کوبا و آلمان، بر سر یک دقیقه سکوت برای قربانیان هولوکاست یا برای کشته های فلسطینی درگیر شد.
سفیر کوبا گفت که به جای یک دقیقه سکوت برای قربانیان هولوکاست باید برای «کشته های فلسطینی» یک دقیقه سکوت کرد؛ سفیر آلمان نیز با همراهی تلویحی و غیرمستقیم با سفیر کوبا، با خشم سفیر اسرائیل روبهرو شد.
سفیر اسرائیل گفت، شهردار فلسطینی حبرون تیسیر ابو سنینه یک تروریست فلسطینی است که در کشتن اسرائیلی ها در دهه هشتاد میلادی نقش مستقیم داشته است.
شاما- کهن در حالی که بهشدت عصبانی بود، گفت، برای او رفتن به خانه اش در پاریس برای رسیدگی به لوله توالت خانه مهم تر از نشستن در نشست یک سازمان «بی خاصیت و مغرض» است.
تلفن همراه آقای شاما- کهن هنگام بیان این حرف ها مرتب زنگ می زد و او گفت، لوله کش فاضلاب خانه منتظر است، زیرا این لوله کش به «مسائل مهم تر» از قطعنامه های «شرمآور» یونسکو رسیدگی می کند.
به نوشته وبسایت اسرائیلی واینت، این زنگهای پی در پی تلفن همراه آقای شاما- کهن «عامدانه» بود.
نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز با ایستادگی در کنار اسرائیل، قطعنامه روز جمعه یونسکو را «تراژدی» و «توهین و تحقیر آشکار به تاریخ» نامید.
یونسکو چند روز پیش قطعنامه دیگری در محکومیت شهرک سازی های «غیر قانونی» اسرائیل صادر کرد و با «اشغالگر» نامیدن، موضع این کشور را در مورد حق حاکمیت بر الاقصی در اورشلیم رد کرد.
بخش باستانی حبرون، الخلیل، از پرتنش ترین مناطق کرانه باختری است
شهر باستانی حبرون، الخلیل، در فاصله ای نزدیک به اورشلیم، بیت المقدس، از جمله به دلیل وجود اماکن مقدسه یهودی و اسلامی در آن، در شمار پرتنش ترین مناطق کرانه باختری محسوب می شود.
در این شهر در قلب محله هایی که دویست هزار فلسطینی را در خود جای داده، حدود پانصد شهرک نشین نیز با محافظت صدها نیروی نظامی و سیم خاردار، زندگی پرتنش و مملو از درگیری روزانه با فلسطینیان دارند.
چند هزار یهودی نیز در شهرک های اسرائیلی نشین حومه حبرون زندگی می کنند که محافظت امنیتی از آنها یکی از مسائل مهم برای نیروهای نظامی و امنیتی اسرائیل است.
از شهریور ۹۴ که حملات چاقوزنی فلسطینی های عمدتا نوجوان و جوان به غیرنظامیان و نظامیان اسرائیلی آغاز شد، دهها تن از مهاجمان در الخلیل کشته شدند و بیشترین تعداد حملات از این نوع در این منطقه بود.