کمیته چهارجانبه حامی صلح خاورمیانه به اسرائیل «هشدار» داد که ساختوسازهای این دولت در سرزمینهای اشغالی فلسطینی، راهکار استقلال کشور فلسطین را از بین میبرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این کمیته موسوم به کوآرتت در «هشدار» روز جمعه، دوم مهرماه، خود تاکید کرد که خانهسازیهای غیرقانونی اسرائیل در زمینهای متعلق به دیگران «به طرز نگرانکنندهای رو به افزایش است» و کوآرتت با آن «بهشدت مخالف است».
کمیته چهارجانبه افزود که اقدامات دولت اسرائیل «مانع صلح است و تحقق راهکار وجود دو کشور اسرائیل و فلسطین را سد میکند».
راهکار دو کشوری از سال ۲۰۰۲ مورد حمایت جامعه جهانی بوده است.
کوآرتت در برگیرنده آمریکا، روسیه، سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در پی نشست روز جمعه در نیویورک در عالیترین سطح، با حضور بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل، فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، جان کری و سرگئی لاوروف وزیران خارجه آمریکا و روسیه این «اخطار» را به اسرائیل داد.
جنبش اسرائیلی «صلح – اکنون» در روزهای اخیر گزارش داده بود که خانهسازی دولت اسرائیل در اراضی فلسطینی در نیمه نخست سال ۲۰۱۶ چهل درصد در مقایسه با دوره مشابه در سال ۲۰۱۵ افزایش داشته است.
به گزارش رویترز، نهادهای اطلاعاتی آمریکا ارزیابی میکنند که در حال حاضر ۳۷۱ هزار اسرائیلی در شهرکهای غیرقانونی در میان دو میلیون و هفتصد هزار فلسطینی کرانه باختری زندگی میکنند.
اسرائیل کرانه باختری را در جنگ سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورد.
در همین زمینه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه، اول مهر، در دیدار با بنیامین نتانیاهو در نیویورک از ساختوساز اسرائیلیها در اراضی اشغالی چند بار انتقاد کرده بود.
آقای اوباما یک روز پیش از آن نیز در آخرین سخنرانی خود در مقام ریاست جمهوری آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تاکید کرد که ساختوسازهای اسرائیلی مانعی در راه برقراری صلح است.
اما تندترین موضعگیری علیه بیاعتنایی دولت اسرائیل به درخواستهای جهانی در مورد راه حل صلح را دبیرکل سازمان ملل متحد اتخاذ کرد.
آقای بان روز چهارشنبه در مراسم گشایش هفتاد و یکمین مجمع عمومی سازمان ملل در مورد اسرائیل تندترین لحن انتقادی را به کار برده و گفت که این گونه رفتارها بهشدت مایوسکننده است.
همزمان با این انتقادهای صریح جامعه بینالملل و رهبران سرشناس از سیاستهای اسرائیل، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه در نیویورک با بنیامین نتانیاهو ملاقات کرد.
به گزارش خبرگزاری ها، کری و نتانیاهو در پایان این دیدار بر «اتفاق نظر» در این باره تاکید کردند که میتوان راههای پیشبرد صلح و ثبات در منطقه را «در ماههای آینده» بررسی کرد.
از سوی دیگر آقای نتانیاهو روز پنجشنبه در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل مدعی شد که آماده گفتوگو با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی است و شفاها آقای عباس را به آمدن به مجلس اسرائیل در بیتالمقدس «دعوت» کرد.
مشاوران آقای عباس در واکنش به این دعوت گفتند، این بلوفهای نتانیاهو «نمایش او» در غرب است و نتانیاهو «آخرین» کسی است که می خواهد صلح پیشرفت کند.
به گزارش وبسایت خبری واینت، احمد طیبی نماینده عرب فلسطینی عضو مجلس اسرائیل در این باره گفت: «از هند تا یونان رهبری در جهان پیدا نمیکنید که یک کلمه از حرفهای نتانیاهو را باور کند.»
آقای عباس روز پنجشنبه در سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت اسرائیل وضعی ایجاد کرده که فلسطینیان ناامید هستند؛ اسرائیل فلسطینی ها را «پاکسازی نژادی» می کند؛ مردم ما را «می کشد»؛ «به اماکن مقدسه حمله می برد و با این کار با آتش بازی میکند».
محمود عباس همچنین از بریتانیا خواست به خاطر اعلامیه بالفور که ۹۹ سال پیش از تشکیل کشوری برای یهودیان در این سرزمین حمایت کرد و دهها سال بعد اساس وجود اسرائیل شد، «پوزش» بخواهد.
به گفته آقای عباس، بیانیه بالفور «سرزمین فلسطین را از صاحبان اصلی آن گرفت» و به یهودیان داد.