بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از وقوع «تحولات عظیم» و «ریشهای» در روابط پنهانی کشورش با کشورهای «مهم» عربی که با اسرائیل مناسبات رسمی نداشتهاند خبر داد.
آقای نتانیاهو این تحولات را «انقلابی» و در حد «نقطه عطف» نامید.
به نوشته روزنامه اسرائیلی هاآرتص، نتانیاهو این سخنان را روز چهارشنبه، ۲۳ تیرماه، در مراسم فارغ التحصیلی دانشجویان دوره امنیت ملی اسرائیل در یکی از مقرهای ارتش بیان کرد.
به گفته آقای نتانیاهو، سخن از کشورهایی است که «درک میکنند اسرائیل دشمن نیست، بلکه همپیمان و تکیهگاهی برای آنان در برابر خطرات دیگران (ایران) و تهدیداتی مانند داعش است».
نخست وزیر اسرائیل گفت، همیشه در گذشته می گفتیم زمانی که در نزاع با فلسطینیها به نقطه عطف برسیم روابط ما با کشورهای عرب نیز دستخوش تحول می شود، ولی حالا باید گفت که اکنون وضع برعکس شده است.
به گفته نتانیاهو، «عادیسازی روابط اسرائیل با دنیای عرب، به حل نزاع اسرائیلی- فلسطینی و داشتن روابطی با ثبات و صلحی آگاهانه نیز کمک خواهد کرد».
نخست وزیر اسرائیل به نام این «کشورهای عربی بسیار مهم» اشاره نکرد.
در همین حال، به گزارش دیگر رسانههای اسرائیل، به گفته نتانیاهو، برخورداری اسرائیل از قدرت نظامی و توان اقتصادی موجب نفوذ منطقه ای اسرائیل نیز شده است.
وی گفت، قدرت سیاسی خود را بر اساس توان نظامی و اقتصادی گسترش می دهیم و نفوذمان در منطقه در حد تحولات بنیادین دارد افزایش می یابد.
نخست وزیر اسرائیل و شمار دیگری از مقامات دولت او مانند یووال اشتاینیتز وزیر پیشین مسئول «پرونده ایران» پیشتر نیز در چند مورد اشاره کردهاند که «زمان آن است که کشورهای عربی به خاطر منافع مشترکی که علیه ایران با اسرائیل یافته اند، این روابط را علنی کنند».
بسیاری از ناظران احتمال میدهند که سخن از تحولات محرمانه در مناسبات اسرائیل با امیرنشینهای عربی و در صدر آنها، عربستان سعودی است.
اسرائیل از حدود چهل سال پیش با مصر و از بیست و دو سال پیش مناسبات کامل سیاسی با اردن دارد؛ هر چند که مناسباتش با قاهره و امان سرد بوده است.
اما نتانیاهو در سخنان روز چهارشنبه خود گفت، مصر و اردن در امور امنیتی با چالش های زیادی روبهرو شده اند و «صلح آنها با اسرائیل» همچنان حفظ خواهد شد، زیرا برای آینده همه ما «بسیار حیاتی» است.
خبرگزاری بلومبرگ در روزهای گذشته با استناد به یک مقام پیشین اسرائیلی نوشته بود، حملات یکی دو سال اخیر بالگردهای اسرائیلی در صحرای سینای در شمال مصر با موافقت حکومت مصر بوده است.
بلومبرگ سخنان ژنرال یائیر گولان معاون ستاد کل ارتش اسرائیل را نیز نقل کرد که گفت: «همکاری با مصر هرگز به اندازه امروز تنگاتنگ نبوده است.»
با وجود این، مصر چهارشنبه در بیانیه ای بر حفظ سیادت ارضی و حاکمیت این کشور تاکید کرد.
سامح شکری وزیر امور خارجه مصر روز یکشنبه این هفته برای اولین بار در حدود ده سال اخیر به بیت المقدس رفت و ساعت های متمادی با نتانیاهو دیدار کرد.
نخست وزیر اسرائیل هفته گذشته نیز در سفر آفریقایی خود گفته بود، رئیس جمهوری یکی از این کشورها در جریان ملاقات با او «تلفن را برداشت و موافقت رهبر یک کشور مهم عربی را برای ملاقات» با وی به دست آورد؛ نام این کشور و رهبر آن اعلام نشد.
عربستان که از هفت ماه پیش، از بعد از قطع کامل مناسبات با ایران، همچنان در مسیر تشدید بحران با تهران گام برمیدارد، در روزهای گذشته با علنی کردن نوعی از مناسبات خود با سازمان مجاهدین خلق، موجب خشم ایران شد.
ترکی الفیصل شاهزاده بانفوذ سعودی روز شنبه این هفته با حضور در نشست مجاهدین خلق در پاریس و سخنرانی برای مریم رجوی، همسر «مرحوم مسعود رجوی» و هواداران آنها، آرزو کرد که جمهوری اسلامی «مانند اسطورههای شاهنامه» سرنگون شود.