در توجیه عدم اعزام نیروی زمینی به سوریه، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، روز چهارشنبه، هفتم مهرماه، گفت که حمایت از اپوزیسیون میانهروی سوریه میتوانست به تقابل و برخورد با روسیه یا ایران منجر شود و این فشاری مضاعف بر ایالات متحده میگذاشت.
اشاره آقای اوباما در گفتههایی که خبرگزاری رویترز به نقل از شبکه تلویزیونی سیانان منتشر کرده به «ابتدای» درگیری و جنگ داخلی در سوریه است که آتش آن پس از پنج سال و نیم همچنان زبانه میکشد.
ابتدا جمهوری اسلامی و سپس روسیه به عنوان بزرگترین حامیان حکومت بشار اسد در سوریه وارد میدان شدند و همچنان بر حفظ او بر مسند ریاست جمهوری این کشور پافشاری میکنند.
سخنان باراک اوباما در روز چهارشنبه در واقع پاسخی است به منتقدان سیاستهای او در قبال سوریه که از ابتدا معتقد بودهاند او باید با اعزام نیرو به خاک سوریه از اپوزیسیون و معترضان به حکومت اسد حمایت میکرد.
آقای اوباما در سخنان خود وضعیت کنونی سوریه را «غمانگیز و اسفبار» توصیف کرده، اما در عین حال به طور غیرمستقیم اذعان کرده که راه حل روشنی برای جنگ داخلی سوریه ندارد و به نظرش نمیآید پایانی هم برای این جنگ بتوان تصور کرد.
به گفته رئیس جمهور آمریکا، او هر راه حلی که از منتقدان خود یا مشاورانش شنیده همه مستلزم اعزام نیروهای آمریکایی به سوریه بوده و تاکنون کسی راه حلی جدا از این به او ارائه نکرده است.
اینجاست که او اشاره کرده است حمایت از اپوزیسیون میانهروی سوریه در ابتدای کار «احتمالا به تقابل و درگیری» با «روسیه یا ایران» میانجامید.
با توجه به این که به گفته رئیس جمهور آمریکا نیروهای این کشور در حال حاضر در دو کشور عراق و افغانستان نیز درگیرند و حضور فعال دارند، تقابل با روسیه یا ایران میتوانست «فشار مضاعف» بر آمریکا بگذارد.
این است که به نظر او مهم است که در مقام رئیس جمهور آمریکا برای اعزام نیرو به سوریه «با احتیاط» عمل کند.
باراک اوباما نکته دیگری هم گفته است که به نظر میآید آب پاکی باشد روی دست منتقدان خواستار اعزام نیرو به سوریه.
آقای اوباما گفت: «در گوشه و کنار دنیا چالشهایی رخ میدهد که مستقیما به امنیت ما مربوط نمیشوند، اینجا باید کمک کنیم، اما کمک در رهبری، فقط اعزام نیروی بیشتر چاره کار نیست.»
رئیس جمهور آمریکا در روزی این سخنان را بیان کرد که به گفته مقامهای وزارت خارجه این کشور واشینگتن به مسکو هشدار داد که در صورت ادامه بمباران شدید حلب که با حمایت، یا مستقیما، توسط روسیه انجام میشود، مذاکرات با مسکو را در مورد جنگ داخلی سوریه متوقف خواهد کرد.
ایالات متحده هشدار داد که خود را آماده میکند در صورت ادامه حملات، به تعاملات و مذاکرات دوجانبه پایان دهد.
با تمدید نشدن آتشبس یکهفتهای سوریه، نیروهای دولتی با حمایت روسیه و شبهنظامیان سازماندهیشده از سوی ایران حملات شدیدی را به مناطق تحت کنترل شورشیان در حلب آغاز کردند.
این حملات در عین حال که با پیشروی نیروهای دولتی در برخی مناطق همراه بوده، هشدارهای گستردهای را در مورد بحران انسانی در آن کشور به همراه داشته است.