لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۶

مخالفت سازمان فلسطینی با اقدام نظامی برای بازپس‌گیری یرموک


با گذشت ده روز از حمله نیروهای حکومت اسلامی،داعش، به اردوگاه پناهندگان فلسطینی یرموک در سوریه، ارتش این کشور می‌گوید عملیات نظامی برای بیرون راندن نیروهای داعش را آغاز کرده، اما سازمان آزادی‌بخش فلسطین بر لزوم جلوگیری از به خطر انداختن پناهندگان باقی‌مانده تاکید کرده و گفته است در اقدام نظامی با هدف پس گرفتن اردوگاه دخالت نمی‌کند.

به گزارش رسانه های سوری، علی حیدر، وزیر «آشتی ملی» سوریه، روز پنج‌شنبه، ۲۰ فروردین، از آغاز اقدامات نظامی ارتش این کشور برای پس گرفتن یرموک خبر داد.

سازمان آزادی‌بخش فلسطین در روزهای گذشته یک هیئت به ریاست احمد مجدلانی را برای بررسی اوضاع این اردوگاه به دمشق فرستاد، اما اعضای هیئت به دلیل حضور نیروهای داعش در اردوگاه نتوانستند وارد خود اردوگاه شوند.

احمد مجدلانی روز پنج‌شنبه در دمشق در نشست خبری مشترک با وزیر «آشتی ملی» سوریه گفت با آقای علی حیدر موافق است که «راه حل سیاسی دیگر نمی تواند چاره کار باشد بلکه باید وارد کارزار نظامی جهت پس گرفتن اردوگاه و بیرون راندن نیروهای داعش شد».

این مقام ارشد ساف افزود که می توان یک «اتاق عملیاتی مشترک میان ارتش سوریه و تشکل های مسلح فلسطینی» را در اطراف اردوگاه تشکیل داد.

اما به گزارش خبرگزاری فرانسه، تنها دقایقی پس از نشست خبری آقای مجدلانی، سازمان آزادی‌بخش فلسطین اعلام کرد، این سازمان در هیچ اقدام نظامی در این اردوگاه مشارکت نخواهد کرد، زیرا جان ساکنان آن بیشتر در معرض خطر قرار خواهد گرفت.

بیانیه ساف در حالی در رام الله در کرانه باختری انتشار یافت که احمد مجدلانی مدعی شده بود ۱۴ تشکل فلسطینی برای ورود به عرصه کارزار نظامی مشترک با ارتش اسد برای بازپس گرفتن یرموک اتفاق نظر داشته اند.

داعش در روزهای گذشته در حملاتی برق آسا کنترل بخش های عمده یرموک را به دست آورد و تلاش مسلحانه نیروهای فلسطینی باقی‌مانده در اردوگاه را ناکام گذاشت.

دهها نفر کشته و صدها تن مجروح و ویرانی های بسیار در این اردوگاه که زیربناهای به‌شدت ضعیف و رقت بار داشت، حاصل نبردهای خونین روزهای گذشته در این منطقه بوده است.

ارتش سوریه ابراز نگرانی کرده است که داعش بخواهد پس از تسلط کامل بر یرموک، از این منطقه استراتژیک در حومه جنوبی دمشق، برای آغاز حملاتی به پایتخت سوریه استفاده کند.

در همین حال بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، وضعیت اردوگاه را در نتیجه حملات داعش به «جهنم» تشبیه کرده است.

آقای بان روز پنج‌شنبه، ۲۰ فروردین، گفت، نمی توان در برابر این اوضاع دست روی دست گذاشت.

دبیرکل سازمان ملل خواهان آن شد که دستکم یک «دالان امن» برای عبور آوارگان باقیمانده در این اردوگاه ایجاد شود.

در این میان، خبرگزاری «فارس» در ایران روز جمعه، ۲۱ فروردین، گزارش داد که انور عبدالهادی، سفیر فلسطین در سوریه، به این خبرگزاری گفته است، «از ایران برای کمک به حل این بحران کمک می خواهیم».

اردوگاه یرموک سابقه ای به قدمت تشکیل اسرائیل در ۶۷ سال پیش دارد؛ هزاران فلسطینی رانده شده از اراضی فلسطینی، در این منطقه حومه ی جنوبی دمشق مستقر شدند و چند نسل بعدی از آوارگان نیز در این اردوگاه به دنیا آمده و زندگی کردند.

یرموک تا پیش از جنگ داخلی سوریه به یک شهر مبدل شده بود اما خاندان حکومتی حافظ و بشار اسد هرگز اجازه ندادند که فلسطینی ها از کوچکترین امتیازات شهروندی در سوریه بهره مند شوند و برچسب آواره فلسطینی بر پیشانی چند نسل آنان باقی ماند.

ارزیابی می شود که از ۱۶۰ هزار پناهنده این اردوگاه که تا سال ۲۰۱ در آن زندگی می کردند، تا دو هفته پیش نزدیک به ۱۸ هزار نفر که ضعیف ترین بنیه مالی را داشتند، در آن باقی مانده بودند.

در روزهای اخیر نیز ۲۵۰۰ فلسطینی از محل گریختند و بدین ترتیب شمار ساکنان باقی‌مانده اردوگاه تا ۲۰ فروردین کمی بیش از ۱۵ هزار نفر ارزیابی می شود.

اکثر فلسطینی های یرموک خود را در جنگ های داخلی چهار ساله سوریه به سایر نقاطاین کشور و یا ترکیه، لبنان و یا اروپا رساندند و شمار اندکی از آنها نیز به غزه بازگشتند.

تا پیش از آغاز جنگ داخلی سوریه، یرموک یکی از مقرهای مهم حماس و سایر تشکل های فلسطینی به حساب می آمد و سران حماس نیز در این منطقه زندگی می کردند.

اما حکومت بشار اسد دفاتر حماس را به دلیل حمایت از خیزش های مردمی این کشور مهر و موم کرده و سران حماس، و از جمله خالد مشعل را از سوریه بیرون راند.

ارتش اسد سه سال پیش خود چند بار به اردوگاه یرموک و سایر اردوگاههای فلسطینی در سوریه حمله برد و آنها را مورد آتشباری های سنگین نظامی قرار داد زیرا بر این باور بود که از این اردوگاهها به عنوان یکی از پایگاههای نیروهای مخالف حکومت اسد استفاده می شود.

XS
SM
MD
LG