مان موهان سينگ، نخست وزير هند روز چهارشنبه برای ديدار با مسوولان دولتی و بازرگانی ژاپن به اين کشور سفر می کند.
هدف ژاپن از اين ديدار، حمايت اقتصادی از هند و قرار دادن اين کشور در مقابل قدرت و نفوذ فزاينده چين در منطقه است.
به نوشته خبرگزاری رويترز ژاپن با اميد به شکوفايی اقتصادی هر دو طرف و سياست گذاری دو کشور برای ايجاد توازن در تاثيرفزاينده چين بر منطقه، پذيرای نخست وزير هند خواهد بود.
ژاپن به هند ، دومين کشور پر جمعيت جهان، به عنوان يک فرصت اقتصادی برای خود می نگرد که با توجه به ارزان بودن، ظرفيت تبديل شدن به يک مرکز توليدی را دارد و می تواند به عنوان بازاری برای کالاهای صادراتی ژاپن تبديل شود.
تاکنون روابط بازرگانی و سرمايه گذاری ميان دو کشور ژاپن و هند از خط مشی ثابتی پيروی نکرده زيرا شرکت های ژاپنی بيشتر بر بازار چين، تايلند و ويتنام تمرکز داشتند.
شينزو آبه نخست وزير ژاپن و مان موهان سينگ نخست وزير هند تمايل دارند اين ديدار را با توافقی برای آغاز مذاکرات درباره ايجاد يک ميثاق تجارت آزاد به سر برسانند. آقای سينگ روز چهارشنبه ۱۳ دسامبر وارد توکيو می شود و قرار است که روز شنبه آينده اين کشور را ترک گويد.
مان موهان سينگ گفت: «هند مايل است که از تکنولوژی ژاپن در صنايعی چون اتومبيل سازی و مواد شيميايی بهره جويد، از سوی ديگر شرکت های ژاپنی نيز می توانند از قدرت هندی ها در زمينه هايی مثل نرم افزار و توسعه های دارويی سود ببرند.»
اما به گفته کارشناسان با در نظر گرفتن نگرانی ها درباره ساختار زيربنايی و خطوط قرمز دولتی هند، رشد روابط اقتصادی ميان اين دو کشور چندان سريع نخواهد بود.
همين کارشناسان می گويند به دليل مشکلات داخلی هند، طرح های اين کشور برای ايجاد مناطق ويژه اقتصادی نيز در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
خبرگزاری رويترز در ادامه می گويد ديدار روز جمعه مان موهان سينگ با چهره های بازرگانی ژاپنی، فرصتی است برای ارتقاء وضعيت اقتصادی هند و پيش بينی می شود که ديدار او با مسوولان دولتی ژاپن بيشتر بر مسائلی چون تحکيم روابط ديپلماتيک و امنيتی استوار باشد.
آزمايش های موشکی هند در سال ۱۹۹۸ روابط اين کشور با ژاپن را تيره کرد و ژاپن بی درنگ تا سال ۲۰۰۱ برخی تحريم های اقتصادی را بر هند اعمال کرد، اما از آن زمان تنش ها کم کم از بين رفت و ژاپن اکنون به شدت مايل است که هند را در مقابل تسلط فزاينده چين بر منطقه قرار دهد.
آقای آبه نخست وزير ژاپن، کشورهای هند، آمريکا و استراليا را فراخوانده است به شرکت در مذاکرات منظم در گروهی که به گفته او دارای «ارزش هايی مشترک» درباره آزادی و دمکراسی هستند.
به گفته يک استاد دانشگاه در مرکز مطالعات شرق آسيا هر دو کشورهند و ژاپن سوء ظن تاريخی به چين دارند که می تواند نقطه اشتراکی ميان اين دو کشور باشد.
به گفته يک استاد دانشگاه در دانشگاه سِن شو در توکيو، ژاپن خواستار تحکيم روابط با هند است اما هند احتمالا در اين رابطه با احتياط رفتار می کند زيرا همزمان برای اعتماد سازی با چين نيز تلاش می کند.