وزیر امور خارجه بریتانیا، روز دوشنبه، از کشورهای عرب خلیج فارس خواست جمهوری اسلامی را به دلیل برنامه هستهای این کشور از طریق محدودیتهای مالی و صادراتی تحت فشار بگذارند.
دیوید میلیبند در کنفرانسی درباره انرژی هستهای در خلیج فارس که در مرکز مطالعات و پژوهشهای استراتژیک امارات برگزار میشود، به علاقه بریتانیا برای همکاری با کشورهای خلیج فارس در زمینه پرونده هستهای ایران اشاره کرد.
او گفت: «در صورتی که ایران قواعد را رعایت کند، شما میتوانید مشوقهایی جدی برای همکاری اقتصادی در اختیار این کشور بگذارید.»
آقای میلیبند ادامه میدهد: «در غیر این صورت هم میتوان دست به اقداماتی محدودکننده زد، مانند محدودیتهای مالی و تجاری و همین طور مبارزه با قاچاق یا افزایش کنترل صادرات کالاهایی که ممکن است در تسلیحات اتمی استفاده شوند.»
او این نظرات را تنها چند روز پس از انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پرونده هستهای ایران ایراد کرد.
محمد البرادعی، مدیر کل آژانس، در گزارش خود اشاره کرده بود که روند بازرسی در برنامه هستهای تهران به «بنبست» رسیده است.
وزیر امور خارجه بریتانیا در عین حال اشاره میکند که فشاری که بر ایران اعمال میشود به هیچ وجه «با هدف تغییر رژیم انجام نمیشود یا مقدمهای بر حمله نظامی نیست.»
آقای میلیبند میگوید: «هدف ما صد درصد این است که این معضل از طریق دیپلماتیک حل شود... اما برای این که دیپلماسی کارگر باشد باید تهران را در برابر دو گزینه قرار دهیم.»
او این دو گزینه را «یا همکاری تهران با شورای امنیت سازمان ملل میداند یا ادامه روند حاضر و انزوای بیشتر ایران».
دیوید میلیبند میگوید اغلب رهبران و روزنامهنگاران و دانشگاهیان عرب که او با آنها گفتوگو داشته نگران نفوذ و فعالیتهای ایران هستند.
به نظر آقای میلیبند، کشورهای عرب از راههای بسیار میتوانند با این ادعای تهران مخالفت کنند که کل منطقه از برنامه هستهای این کشور حمایت میکند.
وزیر امور خارجه بریتانیا همچنین در سخنرانی خود با اشاره به این که صلح اعراب و اسرائیل در نقطهای حیاتی است میگوید در صورت ادامه وضع موجود «به نظر من شانس صلح برای همیشه از بین خواهد رفت.»
آقای میلیبند میگوید: « زمان آن فرا رسیده است که با تکیه بر پیشنهاد اتحادیه عرب به رهبران کشورهای عربی کمک کرد که جزیی از روند صلح فراگیر در خاورمیانه باشند.»
ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که برنامه هستهای این کشور پوششی برای ساخت تسلیحات اتمی است، اما ایران این ادعا را رد میکند و برنامه هسته ای خود را برای تولید برق می خواند.