به رغم اينکه روسيه خواهان بردباری جامعه جهانی برای به نتيجه رسيدن توافق ايران و آژانس بين المللی انرژی هسته ای شده است، کشورهای گروه ۱+۵ ، روز جمعه در نيويورک برای بررسی افزايش تحريم های ايران، رايزنی خواهند کرد.
کاندوليزا رايس، وزير امور خارجه آمريکا، به همراه همتايان خود از کشورهای روسيه، چين، بريتانيا، فرانسه و آلمان، گفت و گوها برای دورتازه ای از تحريم های ايران را در نشست روز جمعه آغاز می کنند.
شورای امنيت سازمان ملل تاکنون با صدور دو قطعنامه خواهان توقف غنی سازی اورانيوم در ايران شده است، اما ايران از اجرای خواسته اين شورا شانه خالی کرده است.
نيکلاس برنز، معاون سياسی وزير امور خارجه آمريکا، روز چهارشنبه و بعد از نشست ديپلمات های ارشد گروه ۱+۵ گفته بود که هدف اين رايزنی ها، «ترسيم مسير ديپلماتيکی است که در پاييز ادامه خواهد يافت.»
وی در عين حال تاکيد کرده بود که انتظار ندارد در نشست روز جمعه، «توافق بر سر صدور سومين قطعنامه تحريم ايران» نهايی شود.
در روزهای اخير و در حاشيه نشست مجمع عمومی سازمان ملل که در نيويورک در حال برگزاری است، کاندوليزا رايس در نشستی دو ساعته با وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان و بريتانيا، موضوع افزايش تحريم های ايران را بررسی کرده است.
شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، روز پنج شنبه درباره اين نشست گفت: «ما درباره موضوع تحريم های دوجانبه، همکاری بسيار نزديکی با کشورهايی که در اين نشست بودند – آلمان، فرانسه و بريتانيا – داريم.»
به گفته وی اتحاديه اروپا نيز در حال بررسی تحريم هايی است که خارج از چارچوب قطعنامه های شورای امنيت و با هدف فشار بر ايران تنظيم شده اند.
سرگئی لاوروف، وزير امور خارجه روسيه که در نشست روز جمعه شرکت خواهد داشت، روز پنج شنبه با صراحت گفت که در حال حاضر با افزايش تحريم های ايران موافق نيست.
وی گفت که بايد به مذاکرات ايران و آژانس بين المللی انرژی هسته ای، «فرصت داده شود» تا نتايج آن روشن شوند.
آقای لاوروف گفت: «در حال حاضر که آژانس بين المللی انرژی هسته ای در حال پيگيری موضوع است، ما بايد گزارش آژانس را در دست داشته باشيم تا بفهميم که دقيقا در چه مواردی از برنامه هسته ای ايران، ابهامات باقی مانده و چه بخش هايی از اين برنامه، تهديد محسوب می شود.»
ايران ماه گذشته قبول کرد که در چارچوب يک برنامه زمانبندی، به ابهامات و سوالات باقی مانده درباره برنامه هسته ای پاسخ بدهد و هم اکنون نيز برخی از کارشناسان آژانس در ايران به سر می برند.
آژانس بين المللی انرژی هسته ای، در چهار سال اخير برنامه هسته ای ايران را زير نظر داشته اما هنوز کارشناسان اين سازمان بين المللی نمی توانند تاييد کنند که برنامه هسته ای ايران، تنها يک برنامه صلح آميز است.
وزير امور خارجه روسيه گفت: «من فکر می کنم که هم اکنون لحظه مهمی از کل ماجرا است و ما می خواهيم که نظر کارشناسی بازرسان آژانس را بدانيم.»
در واکنش به اين اظهارات آقای لاوروف، شان مک کورمک گفت: «شما با استراتژی نخستين مبنی بر اينکه با فشار شورای امنيت، ايران بايد رفتار خود را تغيير دهد، موافقت کرده ايد و اين توافق هنوز معتبر است.»
- «من فکر می کنم که هم اکنون لحظه مهمی از کل ماجرا است و ما می خواهيم که نظر کارشناسی بازرسان آژانس را بدانيم.»
وی افزود: «ما معتقديم که شورای امنيت، همين حالا بايد با يک قطعنامه تحريم، گام بعدی را بردارد.»
ايران می گويد که برنامه هسته ای را با اهداف صلح آميز پيگيری می کند و بنا به پيمان منع گسترش تسليحات هسته ای، اجازه دارد که غنی سازی اورانيوم را ادامه دهد.
اما شورای امنيت تاکنون با صدور دو قطعنامه تلاش کرده تا ايران را از غنی سازی اورانيوم که می تواند برای ساخت بمب هسته ای به کار رود، باز دارد.
محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران در سخنرانی اخير خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که پرونده هسته ای ايران «بسته شده است» و ايران به سوالات باقی مانده پاسخ خواهد داد.
اما اين سخنان از سوی مقام های آمريکايی رد شد و نيکلاس برنز گفت: «اگر رييس جمهوری ايران فکر می کند که جامعه بين المللی، فراموش می کند که ايران برخلاف نظر شورای امنيت برنامه تحقيقات هسته ای نطنز را ادامه می دهد، به سختی اشتباه کرده است.»
فرانسه نيز اعلام کرد که حرف های آقای احمدی نژاد را مبنی بر صلح آميز بودن برنامه هسته ای باور ندارد.