لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۸

«بسیاری از کشورهای جهان به ایران بدگمان هستند»


آقای شولتی تاکيد کرد که در حال حاضر، کشورهای اروپايی و آمريکا در برابر ايران، موضع کاملا مشابهی دارند.
آقای شولتی تاکيد کرد که در حال حاضر، کشورهای اروپايی و آمريکا در برابر ايران، موضع کاملا مشابهی دارند.
گريگوری شولتی، نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی در مصاحبه با فريبا مودت از راديو فردا گفت که بر خلاف آنچه برخی رسانه های دولتی ايران می گويند، نمايندگان بسياری از کشورهای جهان، به برنامه اتمی ايران «مظنون» هستند و اين برنامه آنها را «نگران» کرده است.

رسانه های دولتی ايران، در تبليغات خود درباره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی، موضوع «حمايت برخی کشورها، به ويژه کشورهای جنبش عدم تعهد از ايران» را بارها تکرار کرده اند.

اما آقای شولتی در اين مصاحبه گفت که کشورهای عضو جنبش عدم تعهد نيز «سوالاتی بسيار جدی» درباره برنامه های اتمی ايران دارند و افزود: «چند ماه پيش زمانی که پرونده ايران به شورای امنيت ارجاع شد، کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، به اتفاق آرا با اين موضوع موافقت کردند. تنها کشورهايی که کنار ايران ايستادند، کشورهايی مثل کوبا، سوريه و ونزوئلا بودند. سايرين همراه با بسياری از کشورهای غربی، به تحريم ايران رای دادند.»

وی تاکيد کرد که در حال حاضر، کشورهای اروپايی و آمريکا در برابر ايران، موضع کاملا مشابهی دارند.

نماينده آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی، همچنين به موضوع توقف کمک های آژانس به ايران اشاره کرد و گفت: «آمريکا بزرگترين حامی همکاری های فنی در زمينه استفاده مسالمت آميز از انرژی هسته ای است و کشورهای عضو آژانس هم، همين ديد را دارند. نگرانی تنها بر روی يک کشور متمرکز شده و آن نيز ايران است.»

آقای شولتی در بخش ديگری از اين مصاحبه گفت که آمريکا می خواهد که ايران، دستآوردهای هسته ای خود را جشن بگيرد، اما همزمان خواهان آن هستيم که بخش های نگران کنند اين فعاليت ها متوقف شود.

واکنش تهران به سازمان ملل

همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه ايران در واکنش به اظهارات اخير بان گی مون، دبير کل سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته ای ايران، اين اظهارات را «ناقض اصل بی طرفی سازمان ملل» خواند.

بان گی مون، دبير کل جديد سازمان ملل روز سه شنبه، برنامه هسته ای ايران را «خطری برای صلح و امنيت جهانی» توصيف کرده بود.

آقای بان در ديدارش با جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا گفته بود که «حمله نظامی به ايران با هدف متوقف ساختن برنامه هسته ای جمهوری اسلامی» موضوعی است که شورای امنيت سازمان ملل بايد درباره آن تصميم بگيرد.

محمد علی حسينی، سخنگوی وزارت خارجه، روز پنج شنبه در جمع خبرنگاران در واکنش به اين سخنان گفت که از اظهارنظر دبير کل سازمان ملل «متعجب» شده و افزود: «ما انتظار داريم موضعگيری ها و رويکردهای دبير کل در چارچوب اصول و منشور سازمان ملل متحد و بر اساس نگرش های عادلانه و منصفانه و در چارچوب مسووليت های محوله باشد.»

وی گفت که آقای بان، «بی طرفی مبتنی بر رعايت حقوق همه اعضای سازمان ملل» را نقض کرده است.

آقای حسينی همچنين با اشاره به پيمان منع گسترش تسليحات هسته ای - NPT – گفت: «اظهارات آقای بان گی مون با روح ماده چهار اين پيمان، در تناقض است.»

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، در ماده چهار پيمان منع گسترش سلاح های هسته ای، بر «حقوق همه ملت ها برای برخورداری از انرژی صلح آميز هسته ای» تاکيد شده است.

وی همچنين بار ديگر تاکيد کرد که برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ايران نيز در چارچوب همين پيمان، از سوی حکومت ايران پيگيری می شود.

شک سه ساله

آمريکا و هم پيمانانش در اروپا می گويند که به برنامه هسته ای ايران ظنين هستند و احتمال می دهند که جمهوری اسلامی ايران با هدف ساخت سلاح هسته ای، بر پيگيری برنامه هسته ای خود پافشاری می کند و به همين دليل از ايران خواسته اند که برای اجرای پروژه های هسته ای خود از غنی سازی اورانيوم، چشم پوشی کند. اين کشورها می گويند که غنی سازی اورانيوم در ايران می تواند، همزمان برای ساخت سلاح هسته ای نيز به کار رود.

شورای امنيت سازمان ملل نيز با رای اکثريت مطلق همه اعضا، با صدور بيانيه ای به ايران ۶۰ روز فرصت داده که غنی سازی اورانيوم را متوقف کند، اما در حالی که کمتر از يک ماه از اين فرصت باقی مانده، ايران اصرار دارد که غنی سازی اورانيوم را ادامه دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، در ادامه پاسخ به اظهارات دبير کل سازمان ملل به برنامه هسته ای اسراييل اشاره کرد و از سازمان ملل خواست که به اين موضوع نيز رسيدگی کند، چرا که به گفته وی، «با توجه به اعتراف اسراييل مبنی بر داشتن سلاح هسته ای، اين کشور يک تهديد بالفعل هسته ای» به شمار می رود.
XS
SM
MD
LG