پارلمان پاکستان بار ديگر از بريتانيا خواست که نشان «شواليه» را از سلمان رشدی، نويسنده هندی تبار پس بگيرد و از آنجا که اعطای اين نشان، «احساسات مسلمانان جهان را جريحه دار کرده است»، از آنها عذرخواهی کند.
سلمان رشدی، نويسنده ای که با نگارش کتاب آيه های شيطانی، خشم بسياری از مسلمانان را در سال ۱۹۸۸ ميلادی برانگيخت، هفته گذشته و در ميان کسانی که به مناسبت جشن تولد ملکه بريتانيا نشان افتخار دريافت کردند، به دليل خدماتش به دنيای ادبيات، عنوان «شواليه» دريافت کرد.
تجليل از سلمان رشدی در بريتانيا با اعتراض کشورهای ايران و پاکستان رو به رو شد و روز دوشنبه نيز پارلمان پاکستان با صدور قطعنامه ای اين اقدام را محکوم کرد.
به گزارش خبرگزاری رويترز، روز جمعه، مجمع ملی قانونگذاران پارلمان پاکستان دومين قطعنامه در اين زمينه را به تصويب رساند که در آن تاکيد شده، «نگرانی بريتاينا» در پی اعتراض های مسلمانان، به معنای عقب نشينی از تصميم گيری نيست.
- «دولتمردان بريتانيا، نشان افتخار را پس نگرفتند که اين موضوع نه تنها ملت پاکستان را نااميد کرده بلکه آزار دهنده نيز هست.»
بنا به اين گزارش شيرافکن نيازی، وزارت امور پارلمان به مجمع ملی گفته است: «دولتمردان بريتانيا، نشان افتخار را پس نگرفتند که اين موضوع نه تنها ملت پاکستان را نااميد کرده بلکه آزار دهنده نيز هست.»
به گفته وی، پارلمان پاکستان بار ديگر از دولت بريتانيا و نخست وزيرش، تونی بلر می خواهد که سريعا نشان افتخار اهدا شده به سلمان رشدی را از وی پس بگيرد و از «مسلمانان جهان عذرخواهی کند.»
برخی از مسلمانان می گويند که آقای رشدی، در رمان جنجال آفرين آيه های شيطانی، به پيامبر اسلام توهين کرده و کتاب مقدس مسلمانان يعنی قرآن را به سخره گرفته است.
سلمان رشدی خود در يک خانواده مسلمان هندی تبار به دنيا آمده است.
در پی اعتراض های مسلمانان، بريتانيا از اهدای نشان «شواليه» به سلمان رشدی دفاع کرد و با تاکيد بر اهميت آزادی بيان، اين اقدام را بخشی از «تمايل بريتانيا به اهميت بخشيدن به جامعه مسلمانان اين کشور» توصيف کرد.
در سال ۱۹۸۹ ميلادی که با گذشت يک سال از انتشار کتاب آيه های شيطانی موجی از اعتراض به سلمان رشدی در کشورهای مسلمان جهان آغاز شده بود، دست کم پنج نفر در جريان اعتراض های مسلمانان پاکستان، در پايتخت اين کشور کشته شدند.
دو روز بعد از حادثه کشته شدن مسلمانان پاکستانی، آيت الله خمينی، رهبر وقت جمهوری اسلامی ايران، با صدور فتوايی، اعلام کرد که بر مسلمانان جهان، «واجب» است که سلمان رشدی را به قتل برسانند يا با پرداخت پاداش، غيرمسلمانان را به قتل وی ترغيب کنند.
فتوای آيت الله خمينی موجب شد تا سلمان رشدی، تحت حفاظت ويژه نيروهای امنيتی بريتانيا، به مدت يک دهه در خفا زندگی کند و روابط ايران و اروپا نيز به مدت يک دهه تحت تاثير آن قرار بگيرد.
در هفته اخير نيز در اعتراض به نشان افتخاری که ملکه بريتانيا به سلمان رشدی اهدا کرده، چندين تظاهرات در پاکستان برپا شد و پيشوايان مذهبی، از مردم دعوت کرده اند که روز جمعه در تظاهرات بزرگی عليه بريتانيا شرکت کنند.
همچنين يک گروه تندرو اسلامگرا در پاکستان در پاسخ به نشان افتخار سلمان رشدی، به اسامه بن لادن، رهبر سازمان القاعده، لقب «سيف الاسلام» به معنای «شمشير خدا» اهدا کرد.
محمد اعجازالحق، وزير امور مذهبی پاکستان که فرزند رييس جمهوری اسبق پاکستان، محمد ضياالحق است نيز در هفته جاری در سخنرانی در پارلمان گفت که عمليات انتحاری برای به قتل رساندن سلمان رشدی، مجاز است.
روز چهارشنبه يک روحانی تندرو پاکستان بار ديگر از مسلمانان خواست که سلمان رشدی را به قتل برسانند و روز بعد، سخنگوی شورای شهر پنجاب گفت که «کفرگويان بايد کشته شوند.»
در اين ميان، پاداش ها برای قتل سلمان رشدی نيز در هفته اخير از سوی گروه های تندرو مسلمان افزايش يافته است.
فتوای زنده
همزمان، احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران روز جمعه گفت فتوای قتل سلمان رشدی همچنان زنده است.
احمد خاتمی ، در نماز جمعه تهران با محکوم کردن اعطای لقب سر، از سوی ملکه بريتاينا به سلمان رشدی گفت که فتوای ایت الله خمینی برای قتل سلمان رشدی همچنان زنده و غیرقابل تغییر است.