نواز شريف نخست وزير سابق پاکستان که درعربستان سعودی در تبعيد به سر می برد، روز جمعه ۲۳ نوامبر اعلام کرد که قصد دارد در چند روز آينده به کشورش بازگردد.
به گزارش خبرگزاری رويترز هنوزمشخص نيست که آيا نواز شريف پيش از برگزاری انتخابات سراسری پاکستان که قرار است سه روز ديگر در ۲۶ نوامبر برگزار شود به پاکستان باز می گردد يا پس از آن.
آقای شريف که دو دوره پست نخست وزيری پاکستان را عهده دار بوده، در جريان يک کودتای بدون خونريزی توسط ژنرال پرويز مشرف در سال ۱۹۹۹ از مقام خود خلع شد.
وی قبل از آزادی اش و تبعيد به عربستان، به اتهام «هواپیماربایی، تخلفات مالی و خیانت» به حبس ابد محکوم شده بود، اما بر اساس توافقی که سیاستمداران لبنانی و سعودی در آن نقش داشتند، وی پذیرفت که به مدت ده سال از صحنه سیاست پاکستان کنارگیری کند و به عربستان سعودی برود.
بر اساس آن توافق، نواز شریف باید برای دو سال دیگر خارج از پاکستان زندگی کند.
به گفته يکی از اعضای ارشد حزب مسلم ليگ به رهبری نواز شريف، ژنرال پرويز مشرف، رييس جمهوری پاکستان، در مذاکره با مقامات بلند پايه عربستان سعودی با بازگشت نواز شريف به پاکستان موافقت کرده است.
در همين حال کشورهای مشترک المنافع بریتانیا شب گذشته در اعتراض به اجرای حالت فوق العاده از سوی ژنرال مشرف، عضويت پاکستان در اين سازمان را تا زمان «بازگرداندن دموکراسی به اين کشور» به حالت تعويق درآوردند.
کشورهای غربی نگرانند که سرکوب دموکراسی، با برقراری حکومت نظامی که از سوی دولت پاکستان «وضعيت فوق العاده» خوانده شده، موجب آشوب های بيشتر شود و قدرت در اين کشور مجهز به سلاح اتمی به دست شبه نظاميان تندرو اسلامی بيافتد.
ژنرال مشرف که از آغاز برقرای حکومت نظامی از اوايل ماه نوامبرتا امروز به شدت زير فشارهای بين المللی قرار دارد، روز سه شنبه به رياض پايتخت عربستان سعودی سفر کرد.
اين سفر، از سوی برخی ناظران حايز اهميت خوانده شد چرا که گفته می شود می شود ژنرال مشرف با هدف مذاکره با دشمن قديمی خود «نواز شريف» به عربستان سفر کرده است.
به گفته رجا ظفرالحق، رييس حزب مسلم ليگ که رهبری آن را نواز شريف بر عهده دارد «نواز شريف صبح امروز (جمعه) با ملک عبدالله پادشاه عربستان ديدار کرد» و به زودی زمان بازگشت خود را اعلام خواهد کرد.
به گفته برخی از نزديکان نواز شريف «انتظار می رود که وی در چهار يا پنج روز آينده به پاکستان بازگردد.»
برخی ديپلمات ها می گویند عربستان سعودی که دريک سوی ماجرای تبعيد نواز شريف به عربستان قرار داشت، خواهان يافتن راه حلی مسالمت آميز برای شرايط موجود است.
اين نخستين بار نيست که نواز شريف در مدت تبعيد خود در عربستان سعودی سخن از بازگشت به کشورش به ميان می آورد.
در ماه سپتامبر گذشته آقای شريف اعلام کرد به رغم مخالفت مقامات عربستان و حکومت پرويز مشرف، برای «فروپاشی حکومت ديکتاتوری» به پاکستان می رود، اما تنها ساعاتی پس از ورود او به خاک اسلام آباد، پليس پاکستان آقای شريف را در فرودگاه به اتهام فساد مالی دستگير کرد و به عربستان بازگرداند.
نواز شريف که دو دوره نخست وزيری پاکستان را برعهده داشته همراه با بی نظير بوتو ديگرنخست وزير سابق و رهبر حزب مردم پاکستان رهبری دو جريان عمده مخالفان حکومت ژنرال پرويز مشرف را برعهده دارند.
هر دو آنها پس از کودتای بدون خونريزی پرويز مشرف، با اتهام فساد مالی رو به رو شدند و ناگزير از پاکستان مهاجرت کردند.
به گفته ناظران، موافقت پرويز مشرف با بازگشت نواز شريف به پاکستان و همچنين بازگشت بی نظيربوتو در ماه گذشته، نشان می دهد که ژنرال مشرف شکست خود را در بازسازی نظام سياسی پر هرج و مرج پاکستان پس از کودتای سال ۱۹۹۹ پذيرفته است.