لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۷

اظهار نومیدی مقام ارشد فلسطینی در مورد راهکار «دو ملت، دو کشور»


نمایی از یک آبادی یهودی‌نشین در نزدیکی اورشلیم
نمایی از یک آبادی یهودی‌نشین در نزدیکی اورشلیم
در حالی که احمد قریع، مقام ارشد فلسطینی، راهکار سیاسی «دوملت، دوکشور» برای فلسطینی‌ها و اسرائیل را عملی نمی‌داند، رئیس جمهور اسرائیل تأکید کرد هرچند فرصت‌های گرانبهایی برای رسیدن به صلح از دست رفته، او هنوز دستیابی به صلح را امکان‌پذیر می‌داند.

احمد قریع، نخست وزیر پیشین تشکیلات خودگردان و مقام ارشد جنبش فتح و سازمان آزادی‌بخش فلسطین، در مصاحبه‌ای که خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه گذشته از او منتشر کرد، با نومیدی نسبت به ازسرگیری مذاکرات سیاسی اسرائیلی – فلسطینی گفت که فلسطینی‌ها ممکن است تلاش در راه تحقق راهکار «دو ملت، دو کشور» را‌‌ رها کنند.

فرمول «دو ملت، دو کشور» برای استقلال کشور فلسطین در کنار اسرائیل را جرج بوش، رئیس جمهور پیشین آمریکا، در سال ۲۰۰۲ ارائه کرد و جامعه جهانی آن را مورد پشتیبانی جدی قرار داد. اما با وجود حمایت‌های قاطع نهادهای بین‌المللی، تحقق این راهکار به دلیل ناکام ماندن مذاکرات صلح تاکنون امکان‌پذیر نشده است.

احمد قریع، ملقب به ابوعلاء، در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس با محکوم کردن سیاست‌های دولت اسرائیل در تداوم ساخت و سازهای یهودی در سرزمین‌های اشغالی گفت که «تا هنگامی که سیاست اسرائیل این است که می‌بینیم، سخن گفتن از راهکار «دوملت، دو کشور» دروغ و فریب است و اسرائیل روند صلح را به سوی مرگ کشانده است».

اما به گفته آقای قریع، «وقتی یک راهکار می‌میرد، هنوز گزینه‌های دیگری وجود دارند... و اسرائیلی‌ها در این مسیر بازنده خواهند بود».

آقای قریع تأکید کرده است که محمود عباس، رئیس کنونی تشکیلات فلسطینی، می‌توانست راه دستیابی به امضای پیمان نهایی صلح با فلسطینی‌ها را هموار کند، اما اسرائیل این بخت را از دست داد و اگر نسل کنونی رهبران فلسطینی این وضعیت را تحمل کردند، ممکن است که نسل بعدی رهبران این شرایط را برنتابد.

در همین حال شیمون پرز، رئیس جمهور اسرائیل، در مصاحبه با روزنامه هاآرتص در آستانه سالروز استقلال این کشور گفت که دولت‌هایی که این کشور را اداره کرده‌اند، فرصت‌های طلایی بسیاری را برای رسیدن به پیمان نهایی صلح با فلسطینی‌ها از دست داده‌اند.

آقای پرز که مصاحبه مشروح با او را هاآرتص در شماره دوشنبه این روزنامه منتشر کرده افزود که محمود عباس را «شریکی ارزشمند» برای رسیدن به صلح نهایی با اسرائیل می‌داند، و سخنان برخی از سیاستمداران کشورش را در مورد ناتوانی آقای عباس در پیشبرد مذاکرات سیاسی قویاً رد می‌کند.

مذاکرات سیاسی اسرائیلی – فلسطینی از بیش از سه سال پیش که دولت نتانیاهو به روی کار آمد قطع شده است.

از سوی دیگر یک هیئت ارشد از سوی فلسطینی‌ها هفته گذشته پس از مدت‌ها قطع رابطه، با سفر به اورشلیم در دفتر نخست وزیری اسرائیل با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردانی، که قرار بود ریاست هیئت فلسطینی را در دیدار با نخست وزیر اسرائیل بر عهده داشته باشد، در آخرین ساعات از پیوستن به این هیئت خودداری کرد.

در این دیدار، نامه‌ای به امضای محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطینی، به دست نخست وزیر اسرائیل داده شد که در آن از او خواسته شده است تا نظر نهایی خود را در مورد تشکیل کشور فلسطین در مرزهای پیش از «جنگ شش‌روزه» سال ۱۹۶۷ بیان کند.

آقای عباس گفته است که اگر بن‌بست گفت‌و‌گوهای سیاسی با اسرائیل گشوده نشود، فلسطینی‌ها حق خود می‌دانند که برای تحقق آرمان‌های دیرینه، به سازمان ملل متحد متوسل شود.

آقای عباس برای پاسخ به این نامه دو هفته به نخست وزیر اسرائیل مهلت داده است.

برخی از مقامات فلسطینی در هفته‌های اخیر با بدبینی و نومیدی از تجدید مذاکرات سیاسی سخن گفته و اعلام کرده‌اند که باید انحلال تشکیلات خودگردان فلسطینی را نیز بررسی کرد.

فلسطینی‌ها از این که جامعه جهانی از توجه پیشین نسبت به دستور کار آنها عدول کرده و مسائلی دیگر مانند برنامه هسته‌ای ایران و تحولات دنیای عرب را در صدر کار خود قرار داده است، ناخشنود هستند.
XS
SM
MD
LG