این عنوانی است که در روزهای اخیر تعدادی از رسانههای داخلی از جمله خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه بحرینی الایام در یکی از عنوانهای خبری خود کار کردهاند. چنین خبری فی نفسه خبر شگفت انگیزی است چه از نظر کشوری که به ایران اعلام جنگ داده و چه از نظر اینکه چرا چنین خبری بازتاب رسانهای گستردهای در جهان نداشت؟
جالبتر اینکه در واکنش به این خبر، رسول سنایی راد، معاون سیاسی سپاه، طی مواضعی تند گفته که «در قد و قواره بحرینیها نمیگنجد که بخواهند حماقت جنگ با ایران را اجرا کنند و ما به آنها توصیه میکنیم که عاقبت صدام را درس عبرتی برای خوا قرار دهند.»
موضوع اعلام جنگ بحرین به ایران که تعدادی (نه همه) رسانههای داخلی به آن پرداختهاند چقدر جدی و چقدر ترفند رسانهای است؟
در مفاد خبری که خبرگزاری مهر به نقل از الایام بازتاب داده تنها چنین آمده که «ایران و گروههای تابع آن به خصوص گروه تروریستی حزب الله باید تمامی اقدامات خود را در برابر کشورهای عرب و کشورهای عضو شورای همکاری متوقف کنند و همچنین مداخلههای خود در امور داخلی بحرین را پایان دهند.» در ادامه خبر آمده که «پارلمان بحرین از تمامی اقدامات در راستای امنیت و ثبات در کشور بحرین و مبارزه با خشونت و افراطی گرایی حمایت میکند.»
اگر مفاد این خبر چیزی در همین حد است، چگونه میتوان این سخن را حمل به اعلام جنگ کرد؟ اگر کشوری همچون بحرین به کشوری در حد و اندازه ایران اعلام جنگ داده است، چرا دیگر رسانههای بین المللی و یا رسانههای عربی از پوشش دادن آن خودداری کردهاند؟ به بیان دیگر، اگر این خبر فقط در یک روزنامه بحرینی کار شده چرا باید رسانههای متعدد داخلی از جمله خبرگزاری مهر آن را بزرگنمایی کنند؟
از قضا وقتی به مضمون خبر مراجعه کنیم، دانسته میشود که مفاد خبر چیزی بیش از این نیست که پارلمان بحرین از تمامی اقدامات در راستای امنیت و ثبات در کشور بحرین و مبارزه با خشونت و افراطی گرایی، حمایت میکند.
تفسیر اینکه تمامی اقدامات از جمله به اعلام جنگ به حزب الله و ایران تلقی گردد، قطعا تفسیر موسعی است. میدانیم که اعلام جنگ اقدام خطیری است که کشورها با صراحت هرچه تمامتر و معمولا طی بیانیه رسمی به آن مبادرت میورزند. نه چنین صراحتی در بیانه پارلمان بحرین دیده میشود و نه بیانیه رسمی در این خصوص صادر شده است. پس چرا برخی رسانههای داخلی به بزرگنمایی آن پرداخته و چرا سپاه به آن واکنش نشان داده است؟
اقدامی از نوع تهدید اسرائیل
چنانچه گفته شد اصلا نمیتوان صراحت کلامی در بیانیه پارلمان بحرین یافت که اعلام جنگ به ایران و حزب الله تلقی شود. این خبر بیش از آنکه موضع بحرین باشد ساخته و پرداخته برخی رسانههای داخلی است. جالب است توجه کنیم که تقریبا هیچ یک از رسانههای نزدیک به اصلاح طلب این خبر را بازتاب ندادهاند.
با این قرائن به نظر میرسد بازتاب این خبر به این شکل و واکنش تند سپاه، اقدامی است مشابه موشک پرانی سپاه از نوع آنچه در ماههای اخیر شاهد بودیم که طی آن موشکهایی با «عنوان اسرائیل باید محو گردد» مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش موشکی یک موضوع و تهدید کشوری دیگر به نابودی موضوع دیگری است. چنین اقدام تحریک آمیز سپاه بیش از تهدید اسرائیل باشد، تضعیف دولت روحانی است.
اگر بحرین به خود چنین جسارتی راه داده بود که به ایران اعلام جنگ کند، بدیهی است هرگونه واکنش مناسب ضروری بود ولی بزرگنمایی خبری که ریشه در واقعیت ندارد جز در راستای «تنش افزایی» در منطقه نیست.
روشن است که سیاست تنش افزایی رسانهها و نهادهای مخالف دولت روحانی جز با هدف به شکست کشاندن سیاست «تعامل سازنده» او نیست.
در حالی که سیاست گذاری دولت روحانی در تنش زدایی با جهان پیرامون است و در این راستا بحران دوازده ساله هستهای را با برجام به سرانجامی رسانده، سود مخالفان داخلی او بر تنش زایی با جهان پیرامون است. مخالفت با برجام و موشک پرانی سپاه با شعار نابودی اسرائیل نمونههای پیشین و ملتهب کردن فضایی رسانهای با این ادعا که بحرین به ایران اعلام جنگ داده نمونه اخیر اقدامات مخرب علیه سیاست خارجی دولت روحانی است.
حاکمیت متعارض
فارغ از اینکه دولت روحانی تا کجا و مخالفان داخلیاش تا کجا موفق بودهاند، یک چیز قابل انکار نیست و آن اینکه در جدال دو جناح درون حاکمیت، میتوان بازتولید حاکمیت متعارض را دید.
در حالی که تقریبا شش سال از هشت سال ریاست احمدینژاد تمامی نهادهای حاکمیتی جمهوری اسلامی از جمله آیت الله خامنهای در پشتیبانی از او سنگ تمام گذاشته بودند، اینک به وضوح میتوان دید که نهادهای منتسب به رهبر، در تضعیف و تحلیل بردن دولت روحانی دریغ نمیورزند.
این رویه مخرب علیه دولت متصور نبود اگر رهبر جمهوری اسلامی تمام قد در پشتیبانی از روحانی در میآمد. وقتی رهبر برجام را «خسارت محض» قلمداد میکند و برجام ۲ و ۳ را برای گشایش معضلات کشور به نکوهش میگیرد، بدیهی است که توپخانه جناح تندرو حاکمیت علیه سیاست تنش زدایی منطقهای روحانی به کار افتد.
بازتاب خبر نادرست اعلام جنگ بحرین به ایران و واکنش سریع سپاه به چنین خبری یک مورد دیگر (و البته نه آخرین مورد) از سنگ اندازی در سیاست خارجی روحانی است. این خبر بیش از آنکه حاکی از واقعیت باشد بزرگنمایی یک دروغ است.
----------------------------------------------------------------
نظر نویسنده الزاما بازتاب دیدگاه رادیو فردا نیست.