بزرگترین نیروگاه خورشیدی شناور جهان در چین و با ظرفیت ۴۰ مگا وات راه اندازی شده است.
این نیروگاه میتواند در آینده الهام بخش تامین انرژی در شهرهایی باشد که در نزدیکی آب واقع شده اند. اما این نیروگاه چه خصوصیاتی دارد؟
در مناطق پر جمعیت معمولا قیمت زمین گران است اما اگر این مناطق در نزدیکی آب قرار داشته باشند می تواند استفاده از نیروگاه شناور خورشیدی در آنها کار آمد باشد. از طرفی قرار گرفتن پنلهای خورشیدی بر روی آب می تواند به روند خنک شدن پنلها و افزایش راندمان تولید برق کمک کند.
بزرگترین نیروگاه خورشیدی شناور جهان که در چین راه اندازی شده است در نزدیکی شهر هوای نان قرار گرفته و از نوع نیروگاه فوتوولتائیک است.
اثر فوتوولتاییک به معنی تولید شدن ولتاژ یا جریان الکتریکی متناظر با آن در ماده به دلیل در معرض نور قرار گرفتن است. این روش هم اکنون در جهان یکی از مرسومترین روشهای تولید برق است.
سلول خورشیدی یا سلول فتوولتائیک یک قطعه الکترونیکی است که درصدی از انرژی نور خورشید را، مستقیماً توسط اثر فوتوولتاییک؛به الکتریسیته تبدیل میکند.
سیستمهای فوتو ولتائیک ثابت که امکان رهگیری نور خورشید را ندارد باید در جهت مناسبی نصب شوند که بیشترین مدت روز و بیشترین مدت سال از نور مستقیم خورشید بهرهمند شوند. قرار گرفتن این سلولها بر روی آب یکی از روش هایی است که می تواند تامین کننده چنین شرایطی باشد.
نیروگاه خورشیدی شناوری که در چین راه اندازی شده در محلی تأسیس شده که پیش از این یک معدن زغالسنگ بوده و اکنون زیر آب رفته است. نیروگاه مورد نظر در بالای سطح آب بصورت شناور قرار دارد.
پس از این طرح چینی می خواهند نیروگاهی به وسعت ۲۶۰۰ هکتار تاسیس کنند این نیروگاه در صورت اتمام، بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان خواهد شد . چین هم اکنون یکی از متهمان اصلی گرمایش زمین است. در این کشور برای تولید برق از ذغال سنگ استفاده می شود که بسیار آلوده کننده است . چینیها قصد دارند روش های تولید برق خورشیدی را جایگزین استفاده از ذغال سنگ کنند . البته تا آن روز چین فاصله زیادی دارد چرا که نیروگاه ۴۰ مگا واتی جدید آن ها، تنها توان تامین برق یک شهر کوچک در چین را دارد.
هم اکنون استفاده از انرژی خورشید برای تامین برق در جهان در حال افزایش است . در کنار نیروگاههای فوتوولتائیک استفاده از نیروگاههای حرارتی خورشیدی هم یکی از روشهای آینده دار است.
برخلاف تصور رایج که بهترین روش را در زمینه تولید برق خورشیدی پنلهای تولید کننده الکتریسته میداند، موثرترین راه استفاده از آینه است.
آینه مقعر میتواند نور را در نقطهای متمرکز کند که این عامل سبب تولید درجه حرارت بالا میشود. هم اکنون چندین روش برای بکارگیری از این روش قدیمیبرای تولید حرارت از نور خورشید در حال استفاده است.
در یکی از موثرترین روشها که در مراکش و ایالت کالیفرنیا آمریکا هم از آن استفاده شده از میان آینههای مقعر(آینههای سهموی شکل ) لولههایی رد شده که در آن نمک مذاب جریان دارد. تمرکز نور خورشید توسط آینههای مقعر بر روی این لولهها، دمای نمک مذاب را تا ۵۵۰ درجه سانتی گراد بالا میبرد. این نمک مذاب پس از جذب انرژی و رسیدن به این دما در مجاورت لولههای آب قرار میگیرد. آب توسط حرارت نمک مذاب بخار میشود و بخار آب هم توربینهای بخار را میچرخاند که در نهایت انرژی این توربینها، ژنراتورهای برق را برای تولید الکتریسته به حرکت در میآورد.
البته بخشی از این نمک مذاب با دمای بالا در مخازن بزرگی ذخیره میشود تا در هنگام شب و نبود نور خورشید لولههای آب را گرم و تولید بخار کند.
ایران هم در حال حاضر پتانسیل بالایی برای تولید برق خورشیدی دارد . هم اکنون جنوب ایران در هر متر مربع توان دریافت ۶ کیلو وات انرژی خورشیدی را در هر ساعت دارد و در باقی نقاط ایران این میزان ۵ کیلو وات است. بیشتری میزان قدرت جذب انرژی خورشید هم متعلق به جنوب عربستان سعودی با عدد ۷ کیلو وات ساعت در هر متر مربع است.
وزارت نیروی ایران اعلام کرده است که ایران تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۷۵۰۰ مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید خواهد کرد. این میزان بیش از هفت برابر برق تولیدی از نیروگاه اتمی بوشهر است.