ایران در واکنش به اقدام آمریکا در اعمال تحریمهای جدید علیه برنامههای موشکی جمهوری اسلامی اعلام کرد هیچ اقدامی قادر نخواهد بود جمهوری اسلامی را از حقوق مشروع و قانونی اش برای تقویت بنیه دفاعی و امنیت ملی خود محروم کند.
به گزارش ایرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه گفت برنامه موشکی ایران ارتباطی با توافق برجام نداشته و ناقض قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت نیست.
جابری انصاری با «ایران ستیز» خواندن این اقدامات،دوران این نوع برخوردها و تهدید ایران را «به سرآمده» توصیف کرد و توانمندی های دفاعی و غیرتهاجمی جمهوری اسلامی ایران در شرایط به گفته وی «امنیتی حاد و خطرناک جاری » را عامل مهم ثبات و امنیت منطقه دانست.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه دو شرکت ایرانی را به دلیل پشتیبانی از برنامه موشکی بالستیک ایران در فهرست سیاه خود قرار داد و همچنین چهار شرکت دیگر و دو تاجر بریتانیایی را به دلیل کمک به شرکت هواپیمایی ماهان که متهم به همکاری با سپاه است، تحریم کرد.
در پی پایان یافتن گفتوگوهای اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ۲۲۳۱ را صادر کرد که در آن از تهران خواسته شده است طی هشت سال تحریم موشکی «از فعالیتهای مرتبط با موشکهای بالستیک که با قابلیت حمل سلاح اتمی طراحی شدهاند، از جمله پرتاب موشکهای ساخته شده با استفاده از تکنولوژی موشکهای بالستیک» خودداری کند.
اما از سوی دیگر برخی از تحلیلگران معتقد هستند که «توصیههای» قطعنامه ۲۲۳۱ برای ایران الزامآور نیست.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آمریکا شرکتهای «صنایع شهید نوری» و «صنایع شهید موحد» را تحریم کرده که زیرمجموعه گروه صنعتی شهید همت هستند. این گروه از سوی واشینگتن متهم است که نهاد اصلی مرتبط با برنامه موشکی بالستیک ایران است.
قرارگاه الغدیر نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به دلیل نقش موثر در پرتاب موشک بالستیک نقطهزن عماد، به فهرست تحریمها اضافهها شده است.
وزارت خزانهداری آمریکا همچنین جان جیمز اشفیلد و جان ادوارد میدوز ، دو تاجر بریتانیایی را به اتهام کمک به شرکت هواپیمایی ماهان تحریم کرد. دو شرکت مستقر در بریتانیا و دو شرکت مستقر در امارات متحده عربی به دلایل مشابه در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند.
تحریمهای جدید آمریکا در حالی صورت میگیرد که سپاه پاسداران حدود دو هفته پیش دست به آزمایشهای موشکی زد که با واکنشها و انتقادات بسیاری از سوی جامعه جهانی روبرو شد.
نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که مسئله انجام این آزمایشها را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد. نشستی که روز ۲۴ اسفندماه برگزار شد اما بینتیجه به پایان رسید.
حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی ایران را صرفا برای پاسداری از حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی کشور و مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و در جهت منافع مشترک منطقه ای و جهانی توصیف کرده است.
گروهی از سناتورهای جمهوریخواه آمریکا پشتیبانی از طرحی را آغاز کردهاند که دولت باراک اوباما را موظف میکند تحریمهای سختتری را علیه آن بخش از اقتصاد و صنعت ایران به اجرا بگذارد که در تولید موشکهای بالستیک نقش دارند.