لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۴

بریتانیا؛ «حادثه» موشک ترایدنت و دردسر ترزا می


به تازگی مقام های نظامی آمریکا تایید کرده اند که آزمایش موشک ترایدنت بریتانیا در ژوئن سال گذشته ناموفق بود. در مقابل دولت بریتانیا آزمایش مذکور را «موفقیت آمیز» توصیف کرده است.

این موشک از یک زیردریایی بریتانیا از کرانه فلوریدا درآمریکا پرتاب شد و هدف آن نقطه‌ای در جنوب اقیانوس اطلس در آبهای غرب آفریقا بود.

ترایدنت یک سامانه عملیاتی است که چهار زیر دریایی اتمی کلاس «وانگارد» بریتانیا به آن مجهزند. هر یک از زیر دریایی‌های مذکور میتوانند هشت موشک بالستیک بین قاره ای «ترایدنت -۲ دی ۵» و چهل کلاهک دما هسته‌ای (ترمو نیوکلیر) حمل کنند. این موشک با ۱۳ متر طول ۶۰ تن وزن دارد و قدرت تخریبی آن هشت برابر بمب‌های بکار گرفته شده در هیروشیما و ناگازاکی ژاپن است.

برد این موشک های ساخت شرکت لاکهید مارتین آمریکا، بیش از ۱۲۰۰۰ کیلومتر است و دایره خطای آن از چند متر تجاوز نمیکند.

هدف از این موشک ها بازدارندگی و جلوگیری از حملات هسته‌ای دشمنان بالقوه است و به نظریه کلی «انهدام قطعی متقابل» تکیه دارد. به عبارت دیگردر صورتی که بریتانیا توان دفاعی متعارفی خود را از دست بدهد، زیردریایی‌های حامل این موشکها قادر خواهند بود خسارات عظیمی را به دشمن وارد کنند.

روزنامه دیلی تلگراف چاپ لندن با اشاره به امکان تبدیل شدن اظهارات ضد و نقیض مقام های آمریکایی و بریتانیایی به یک نزاع دیپلماتیک بین دو کشور، از قول برخی از مقام های آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود، میگوید آزمایش موشک غیرمسلح ترایدنت که در نزدیکی کرانه فلوریدا صورت گرفت به علت یک اشکال «غیر عادی به سوی اقیانوس هدایت شد تا به خودی خود منفجر شود».

در این پیوند، روزنامه ساندی تایمز بریتانیا، این آزمایش موشک ترایدنت را که تنها آزمایش در چهار سال گذشته بود، میگوید موشک غیر مسلح پرتاب شده از سوی زیردریایی، برخلاف مسیر تنظیم شده اش، جهت خود را به طرف خاک آمریکا تغییر داد.

ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، روز یک شنبه، ۳ بهمن، در یک مصاحبه تلویزیونی با بی‌بی سی، به رغم چهار بار سئوال از طرف مصاحبه کننده مبنی بر آگاهی یا عدم آگاهی او از این ناکارایی موشک ترایدنت، از دادن پاسخ خودداری کرد.

در مقابل، نخست وزیر بریتانیا گفت: «ایمان کامل به [کارایی] موشک های ترایدنت بریتانیا دارم. زمانی که من در مجلس عوام سخنرانی کردم، منظورم جایگزینی یا عدم جایگزینی موشکهای ترایدنت بود.»

درپی تصویب مجلس عوام در ژوئیه ۲۰۱۶، موشکهای ترایدنت نیروی دریایی بریتانیا جای خود را به موشکهای جدیدی خواهند داد و هزینه این جایگزینی ۳۱ میلیارد پوند برآورد شده است.

با بالا گرفتن بحث برسرآزمایش «ناموفق» موشک ترایدنت ، مایکل فالون، وزیردفاع بریتانیا ، دو شنبه ۴ بهمن، خطاب به نمایندگان مجلس گفت زیر دریایی اتمی «وِنجنس آزمایش موفقیت آمیزی را پشت سر گذاشت و وارد سیکل عملیاتی شده است».

او به نمایندگان مجلس یاد آوری کرد که درخواست آنها درباره «زئیات عملیات»، امنیت ملی کشور را به خطر خواهد انداخت.

با اینهمه، به گزارش دیلی تلگراف، سخنگوی رسمی نخست وزیر بریتانیا ، دوشنبه ۴ بهمن، اذعان کرد که ترزا می از حادثه سال گذشته موشک ترایدنت با خبر بود ، حادثه‌ای که چند هفته قبل از تصویب لایحه جایگزینی موشکهای ترایدنت از سوی مجلس اتفاق افتاد.

به رغم این، سخنگوی مذکورآگاهی نخست وزیر بریتانیا از نقص فنی موشک ترایدنت را رد کرد و گفت دولت جزئیات عملیاتی آزمایش را در اختیار عموم قرار نمیدهد.

در این میانه، وزارت دفاع بریتانیا بدون رد کردن گزارشهای مربوط به حادثه موشک ترایدنت با انتشار یک اطلاعیه اعلام کرده است: «توانایی و کارایی موشک های ترایدنت جای هیچگونه تردیدی باقی نمیگذارد.»

در همین راستا، وزیر دفاع بریتانیا هم به نمایندگان مجلس گفت: «توانایی و کارایی بازدارندگی هسته‌ای مستقل بریتانیا قطعی و مسلم است و دولت به بازدارندگی و به پرسنل نیروی دریایی که حفاظت ما را هر روز و هر ساعت تامین میکند، اعتماد مطلق دارد.»

همزمان با این سخنان مایکل فالون درمجلس، شبکه سی اِن اِن آمریکا در گزارشی جزئیات ناکامی آزمایش موشک ترایدنت را برپایه اطلاعات دریافتی از یک مقام دفاعی آمریکا و آگاه به آزمایش مذکور مطرح کرد، گزارشی که به اظهارات ضد و نقیض مقام های دو کشور شدت داد.

مایکل فالون در ارتباط با این گزارش سی اِن اِن و اظهارات مقامهایی آمریکایی گفت: «ما درز هر گونه اطلاعات درباره بازدارندگی هسته‌ای بریتانیا را محکوم میکنیم و بر من نیست که درباره آنچه مقام های آمریکایی ممکن است گفته باشند یا نگفته باشند، اظهار نظر کنم. این زیر دریایی ما است، بازدارندگی ما است، و ما مسئولیت داریم که بالا‌ترین طبقه بندی امنیتی را در مورد آنها اعمال کنیم.»

وزیر دفاع بریتانیا ضمن پاسخ دادن به پرسش برخی ازنمایندگان مجلس، گفت درمورد خود موشک و جزئیات عملیاتی آن اظهار نظر نخواهد کرد.

نیروی دریایی بریتانیا آزمایش موشک‌های ترایدنت را از سال ۲۰۰۰ میلادی آغاز کرد و به علت تنگناهای بودجه‌ای و قیمت بالای هر موشک که به ۱۷ میلیون پوند میرسد ، در شانزده سال گذشته فقط پنج موشک را آزمایش کرده است. در مقابل آزمایش‌های نیروی دریایی آمریکا که بودجه بالایی دارد، به مراتب بیشتر است. از آنجائیکه موشکهای ترایدنت نیرو‌های بریتانیا و آمریکا مانند یکدیگرند و یک سازنده دارند، دور از انتظار نخواهد بود که بریتانیا از داده های بدست آماده از آزمایش های بیشتر این موشک ها به وسیله آمریکا بهره مند گردد.

XS
SM
MD
LG