لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۰

یک توپ و میلیاردها نگاه؛ همه به جام جهانی خیره شده‌اند


این روزها مسابقات جام جهانی در آفریقای جنوبی در جریان است و به همین مناسبت برنامه نگاه تازه را اختصاص داده ایم به جام جهانی. مهرداد مسعودی، کارشناس ورزشی که در آفریقای جنوبی در جام جهانی حضور دارد، در پاسخ به این پرسش که جذابیت فوتبال در چه چیزی است، می گوید: سادگی ورزش فوتبال آن را همگانی کرده است؛ «در خیلی از کشورهای آفریقا که مردم با فقر دست و پنجه نرم می کنند، توپ گاهی اوقات از روزنامه هایی که به هم وصل می شود و گاهی اوقات از جورابهایی که به هم وصل می شود و گاهی هم از نخ های ریسمان درست می شود. فوتبال می تواند تبلور آرزوهای این بچه های آفریقایی باشد که یک جوری می خواهند خودشان را از دنیای فقر دور و برشان نجات دهند.»

بشنوید:


مهرداد مسعودی به سوی دیگر فوتبال اشاره می کند و می گوید: «طرف دیگر فوتبال آن دنیای حرفه ای است که میلیاردها دلار در آن پول هست و جام جهانی تبلور آرزوهای مربیان، بازیکنان، تماشاگران و همه آنهایی که به نوعی دست اندرکار فوتبال هستند، هست. این جام جهانی خصوصیات دیگری هم دارد. این جام جهانی ملتی را دارد به دنیا معرفی می کند. ملتی آزاد شده. ملتی که قرن ها زیر ظلم و ستم حاکمان سفید پوست در این کشور زندگی می کردند، تحقیر شده بودند. کسانی که از کوچکترین حقوق بشری محروم بودند. این اشخاص به لطف نلسون ماندلا که ماه دیگر ۹۲ سالگی اش را جشن می گیرد، آزادی شان را به دست آورده اند.»

  • تصویری که ما از آفریقا داریم یک کشور فقیر است. آنجا الان شرایط به چه شکلی است؟ این امکانات را چگونه می بینید؟

ورزشگاه هایی که برای جام جهانی درست کرده اند، از بسیاری از ورزشگاه هایی که در اروپا هست، مدرن تر است. شش ورزشگاه برای جام جهانی ساخته اند و چهار ورزشگاه را هم نوسازی کرده اند. بازی برزیل و کره شمالی در یکی از این چهار ورزشگاه قدیمی انجام شده که هشتاد سال قدمت دارد. کلی بخواهیم نگاه کنیم، آفریقای جنوبی در سطح کشورهای جهان اول است. اگر بخواهیم با ایران مقایسه کنیم که اصلاً غیرقابل مقایسه است. چه ورزشگاهی که جدیداً ساخته شده مثل ورزشگاه موزس مبیدا که یکی از زیباترین
جام جهانی تحولی در ساختار و زیربنا سازی آفریقای جنوبی به وجود آورده است..
ورزشگاه های دنیاست، اگر نشود گفت که زییاترین ورزشگاه دنیاست. من تصور نمی کنم با توجه به جوی که بر ورزش ایران حاکم است بشود در طول عمر ما ها چنین ورزشگاه هایی در ایران ببینیم. ایران یک ورزشگاه آزادی دارد که آن هم چهل سال پیش ساخته شده و هر از گاهی دستی به سروگوشش می کشند. جدا از امکانات ارتباطات و اینترنت هر هتلی که می روید بدون اغراق در سطح بهترین هتل های بین المللی است. من خودم دو سال گذشته چندین بار به اینجا مسافرت کردم. این مسافرت چهاردهم است. این دفعه که وارد شدم حتی به نسبت یک ماه پیش دیدم تمام کارهای زیربنایی دور و بر فرودگاه به اتمام رسیده بود و وقتی از فرودگاه به مرکز شهر می رسید آن ترافیکی که ماه پیش یک ساعت و نیم بود به بیست دقیقه تقلیل پیدا کرده است. یک قطار سریع السیر هست که این قطار با سرعت ۱۶۰ کیلومتر مسافران را ظرف ۱۵ دقیقه از فرودگاه برای مبلغی حدود ۱۲ دلار می رساند به هتل های محل سکونتشان. کلاً باید گفت که جام جهانی یک تحول در ساختار و زیربنا سازی آفریقای جنوبی به وجود آورده.»

  • یکی از چیزهایی که نگران‌کننده است مسئله بزهکاری در آفریقای جنوبی است.

مسئله فقر چیزی است که کسی نمی تواند آن را بپوشاند. آفریقا قاره ای است که خیلی ها با کمتر از یک دلار در روز زندگی می کنند. واقعاً اسم آن را نمی شود زندگی گذاشت. مسئله بزهکاری بر می گردد به فقر.

  • یعنی نیاز هست که شما به عنوان خبرنگار خارجی احتیاط کنید؟

همه جا باید احتیاط کرد. توی واشینگتن آمریکا باید احتیاط کرد. توی لندن انگلستان باید احتیاط کرد. توی تهران باید احتیاط کرد. توی توکیو هم باید احتیاط کرد. ولی من خودم شخصاً محافظی ندارم. اینجا خیلی ها تلویزیون های ژاپنی و کره ای با محافط این طرف و آن طرف می روند. من فکر می کنم پا را از احتیاط هم آنطرف تر گذاشته اند.

  • منظور این است که برای کسانی که حتی آمده اند به عنوان میهمان که این بازیها را ببینند...

دو نیروی پلیس اینجا هست. پلیس شهری و پلیس ملی. در مجموع جدا از پلیس های ملی و پلیس های شهری، ۴۱ هزار نیروی امنیتی اضافه در نه شهر میزبان جام جهانی به فعالیت مشغول اند. تک و توک اتفاقاتی می افتد اما در رابطه با آفریقای جنوبی این کشور یکی از بزرگترین آمار جنایات داخلی را دارد. اما در رابطه با جام جهانی و تماشاگرانی که آمده اند اینجا و کسانی که آمده اند کار کنند، مقامات دولتی آفریقای جنوبی تمام هم و غم شان را بستند که این اشخاص بدون هیچ مزاحمت و اتفاق ناگواری بتوانند به کشورشان برگردند. در ژوهانسبورگ، در هتلی که من بودم پلیس مسلح در هتل بود.



  • هزاران تماشاگر فکر می کنم برای دیدن این جام جهانی به آفریقای جنوبی آمده اند.

آماری که تخمین می زنند انتظار داشتند که در مجموع ۵۰۰ هزار نفر از خارج بیایند به آفریقای جنوبی. آن تخمین به ۳۵۰ هزار نفر تقلیل پیدا کرده. است. در کل سالیانه آفریقای جنوبی میزبان ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار جهانگرد است. کشوری است که طبیعت بکر دارد. حیات وحش آن بسیار دیدنی است. روزی که من وارد اینجا شدم در داخل فرودگاه بین المللی ژوهانسبورگ از تماشاگر کره ای می توانست ببیند تا برزیلی، مکزیکی، چینی حتی. علی رغم اینکه تیم شان در جام جهانی نبود.

  • ایرانی هم دیدید؟

ایرانی نه. ولی در ژوهانسبورگ یک جامعه کوچک ایرانی هست که فکر می کنم بالغ بر هزار نفر تخمین زده می شوند و اکثریت شان در کارهای تجاری فعال اند.

  • این چند صد هزار تماشاگر که می آیند آنجا -بازی که ۹۰ دقیقه است- کار دیگر هم می توانند انجام دهند؟ چکار می توانند بکنند؟

پارک های جنگلی بزرگ هست که حیوانات وحشی آزاد در آن جا هستند. خارج از ژوهانسبورگ یکی از بهترین جاها در دنیا برای بالون سواری‌ست. خود شهر ژوهانسبورگ منطقه ای که منطقه تجاری است و اکثر توریست ها آنجا هستند، اماکن تفریحی بسیاری دارد. کلاً خود آفریقای جنوبی آنقدر جالب هست که من فکر نمی کنم کسی در طول مدت اقامتش در اینجا وقت زیاد بیاورد.

  • هزینه ها آنجا چگونه است؟ به ویژه با وجود تب جام جهانی هزینه ها گران تر شده یا متعادل است؟

بعضی از کاسب ها و کسانی که در کار تجارت بودند، فکر می کردند که جام جهانی یعنی می توانند همه چیز را پنج برابر بفروشند و مردم هم راغب اند که این مبالغ را بپردازند. اما یک زنگ بیداری زده شده و کسانی که اتاقی را فرضاً قبلاً ۱۰۰ دلار برایش می خواستند، ۵۰۰ دلار کرایه بدهند برگرداندند چون کسی حاضر نیست پنج برابر قیمت بدهد. از لحاظ رستوران ها هم جاهایی که من قبلاً رفته بودم قیمت ها تقریباً یکسان است.

مهرداد مسعودی در پاسخ به پرسشی درباره کیفیت و چگونگی خورد و خوراک در آفریقای جنوبی به این موضوع اشاره می کند که به دلیل اینکه این کشور از ملیت های مختلف تشکیل شده، انواع غذاها در این کشور به چشم می خورد.

آقای مسعودی در مورد هوای این کشور در این فصل سال می گوید هم اکنون آفریقای جنوبی فصل سرمای پائیزی خود را می گذراند.

وی سپس با اشاره به کنسرت هایی که خوانندگان در حاشیه این جام جهانی دارند می گوید:«یک کنسرتی بود روز قبل از افتتاح پنجشنبه گذشته که شکیرا و بقیه خوانندگان کنسرت افتتاحیه جام جهانی بود البته نه در طول مراسم افتتاحیه. روز قبل در ورزشگاه ۳۵ هزار نفری اورلاندو که در حومه ژوهانسبورگ برگزار شد که متاسفانه بعد از کنسرت دختر نوه نلسون ماندلا در یک حادثه رانندگی جان خود را از دست داد و ماندلا که قرار بود برای مراسم افتتاحیه بیاید یک چند دقیقه ای در میدان حضور داشته باشد، عذرخواهی کرد و نوه ماندلا هم از شرکت در مراسم خودداری کرد. کنسرت در حضور ۳۵ هزار تماشاگر برگزار شد.»
XS
SM
MD
LG