لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۳

اخنلافات داخلی، «دشمن» و دستور رهبر برای «هم‌دلی»


اختلاف بين نهادهای حکومتی در ماه های گذشته ابعاد بی سابقه ای به خود گرفته است. هر چند آقای خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه در ديدار با جمعی از مسئولان دولتی اين اختلافات را فاجعه بار ندانست و گفت: « اين جور نيست که هر اختلافی بين دو مسئول يا دو دستگاه فاجعه ای باشد. نه، بلاخره ممکن است مجلس در يک زمينه جهت گيری داشته باشد و دولت جهت گيری ديگری داشته باشد، عقايد و سلايقشان مختلف باشد. اينها فاجعه نيست اما اين اختلافات را تبديل کردن به شکاف های غيرقابل پر شدن و زخم های غيرقابل علاج، اين خطای بسيار بزرگی است.»

به رغم فاجعه بار «ندانستن» اين اختلافات، آقای خامنه ای مسئولان جمهوری اسلامی را بار ديگر به وحدت فراخواند و گفت: « اتحاد و هم دلی بين مسئولين کشور يک فريضه است. تعمد در مخالفت با او يک خلاف شرع است امروز، به خصوص در سطوح بالا. دشمن از اختلافات کوچک يک مسئله بزرگ می خواهد بسازد، نبايد بگذاريد.»

هم زمان آقای خامنه ای اعلام کرد از چندی قبل از شورای نگهبان خواسته است با ورود به اختلافات دولت و مجلس، حدود اختيارات و وظايف و مسايل را حل کند تا «تفکيک قوا که از اصول قانون اساسی است تحقق پيدا کند».

به گفته مهدی مهدوی آزاد، روزنامه نگار و تحليلگر سياسی، ارجاع حل اختلافات مجلس و دولت به شورای نگهبان برای روشن کردن تحقق تفکيک قوا، قانونی نيست.

مهدی مهدوی آزاد دراين باره به راديو فردا می گويد: « مشکلی که الان وجود دارد بر سر تفسير قانون اساسی نيست، چون قانون اساسی و قوانين ما صراحت دارند. آن چه مجلس تصويب می کند و از معبر شورای نگهبان می گذرد و يا حتی بعد از اختلاف از معبر تصويب مجمع تشخيص مصلحت می گذرد برای دولت لازم الاجرا است، اما ما می بينيم دولت آقای احمدی نژاد و مشخصاً شخص احمدی نژاد می گويد من مصوبات را ابلاغ نمی کنم. چند ماه است که دولت برای اولين بار درتاريخ جمهوری اسلامی مصوبات کابينه را برای مجلس ارسال نمی کند در حالی که صراحت قانون است که بايد ارسال کند تا رئيس مجلس آن را توشيح کند. بنابراين اينجا بحث مصلحت نظام است و از نظر حقوقی هم همين طور است، چون بحث بر سر تفسير قانون اساسی نيست و همه چيز روشن است. آقای احمدی نژاد با خودمحوری و روحيه ديکتاتور مآبانه اش در مقابل مجلس ايستاده و در سه دهه اخير مجلس از هميشه ذليل تر شده است. عبارت "ذليل تر" عبارتی است که آقايان مطهری و توکلی استفاده می کنند نه اين که عبارت من باشد. حالا دراين شرايط مشخص است که موضوع مصلحت نظام است و مرجع رسيدگی به آن بايد مجمع تشخيص مصلحت باشد. احتمالا به دليل اختلافات آقای احمدی نژاد و هاشمی رفسنجانی، آقای خامنه ای اين بار ترجيح داده يک مرجع مورد وثوق تری را برای خودش به عنوان فصل الخطاب اين اختلافات معرفی کند و آن هم شورای نگهبان است.»

اما چرا توصيه های مکرر آقای خامنه ای به نهادهای رياست جمهوری و مجلس برای پايان دادن به اختلافات خود تا کنون بی نتيجه مانده است؟

مهدی مهدوی آزاد چنين پاسخ می دهد: « اختلاف بين نيروهای اصولگرا يا آن چه پيروان ولايت خوانده می شود اين روزها به مرحله حاد و بی سابقه ای رسيده است. يعنی درحالی که همه می دانند آقای خامنه ای از دولت آقای احمدی نژاد با تمام وجود دفاع می کند و همه می دانند آقای خامنه ای بيشترين هزينه را در يک سال و اندی اخير برای حمايت از دولت محمود احمدی نژاد پرداخته، حتی نيروهای اصولگرايی مانند آقايان مطهری، الياس نادران و احمد توکلی هم ديگر حرفه های آقای خامنه ای را فصل الخطاب نمی دانند. اسطوره فصل الخطابی آقای خامنه ای از اولين نماز جمعه بعد از انتخابات ۲۲ خرداد عملاً شکسته شد ولی او تلاش می کرد خود را فصل الخطاب نشان دهد و می گفت انتخابات تمام شده است، اما مردم نپذيرفتند و يک ميليون نفر و به روايت سردار مشفق ۵۰۰ هزار نفر روز بعد از نماز جمعه به خيابان آمدند. اين اسطوره فصل الخطاب بودن اکنون کاملاً شکسته شده و چيزی جز خاکستر از آن باقی نمانده است.»

آيت الله خامنه ای روز چهارشنبه همچنين «زير سوال بردن بی دليل آمارهای ارائه شده از سوی دستگاه های مسئول» را مورد انتقاد قرار داد و گفت بايد از اين گونه کارها که اعتماد مردم را تضعيف می کند خودداری کرد. ناظران معتقدند در ماه های گذشته کارشناسان دولت با دادن آمارهای متناقض درباره يک مورد واحد به بی اعتباری آنها دامن زده اند.
XS
SM
MD
LG