لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۰۰

میردامادی: رهبران جنبش سبز واقع‌گراتر شده‌اند


میرحسین موسوی، نامزد معترض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری، اعلام کرد که «قانون اساسی، وحی منزل نیست که نشود آن را اصلاح کرد.»

آقای موسوی با اعلام این مطلب در مصاحبه با پایگاه اطلاع‌رسانی « جماران» گفت که « مردم از نظام انتظار دارند مشکلات‌شان را حل کند» و «عدم کارآمدی» را موجب «سلب مشروعیت نظام» دانست.

او افزود: « نظام سیاسی ایران دچار کرختی اساسی جذام‌وار شده و همچون بیمار جذامی‌که در حالت کرختی متوجه جدا شدن اجزای بدن خود نیست، متوجه بخش‌هایی از بدنه انقلاب نیست.»

بیشتر بخوانید: موسوی: نمی‌شود از مردم خواست با همه فسادها پشت حاکمیت بایستند

سراج الدین میردامادی، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی در پاریس، درباره تازه‌ترین سخنان میرحسین موسوی به رادیو فردا می‌گوید:
به نظر می‌رسد که حوادثی که پس از انتخابات در ایران رخ داد و ویژگی‌هایی که حضور مردم در صحنه داشت و نحوه مواجهه حاکمیت با اعتراضات مردمی‌و رهبران معترضان، به گونه‌ای در ادبیات گفتاری تمام نیروهای سیاسی تاثیر شگرفی داشته است . به ویژه در ادبیات گفتاری جوانان معترض موسوم به جنبش سبز و ادبیات گفتاری مصاحبه‌های اخیر آقایان موسوی و کروبی که به نحو محسوسی تغییر کرده و این تغییرات به سمت واقع گرایانه‌تر شدن دیدگاه رهبران جنبش سبز می‌رود، و نه لزوما به معنای تندتر شدن یا رادیکال‌تر شدن آن‌ها.


البته نحوه مواجهه حاکمیت و حملات و تخریب‌ها و فحاشی‌ها و هتاکی‌هایی که از سوی رسانه‌های نزدیک به حاکمیت ، نسبت به رهبران جنبش سبز اعمال شد در این تغییر بی تاثیر نبوده است؛ که رهبران جنبش سبز چشمان خود را نسبت به آنچه که در طول سه دهه، در قلبشان به عنوان یک اعتقاد و ایمان قوی به آن پایبند بودند ، بیشتر باز کنند.

و آن چیزی نبوده است به جز اعتقاد به مفهوم نظام جمهوری اسلامی‌و ارزشهایی که در این مدت به آن دل بسته بودند. ولی امروز می‌بینند که بسیاری از آن ارزش‌ها توسط حاکمیت و دولت دهم و رهبری و کل نظام به تسخیر درآمده و علیه خودشان به کار گرفته می‌شود.

با این تفاصیل است که آقای موسوی که تا به حال به قانون اساسی تا این حد پافشاری می‌کرده است، الان می‌گوید که قانون اساسی وحی منزل نیست و می‌شود آن را بر اساس مقتضیات زمان تغییر داد. آنچنان که در سال ۶۸ همه این اتفاقات افتاد.

  • فکر می‌کنید که آیا ممکن است که ادبیات آقای موسوی و کروبی بازهم به موازات ادامه اعتراضاتی که از سوی برخی از مردم به نتایج انتخابات ریاست جمهوری و عملکرد نظام انجام می‌شود، تغییر کند؟
بله. می‌شود کاملا پیش‌بینی کرد. با توجه به روند حوادثی که در طول این مدت شاهد آن بودیم، مجموعه حملاتی که توسط حاکمیت و رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا صورت گرفت و همچنان تاکید روزافزون روزنامه کیهان، صدا و سیما و سایر رسانه‌های وابسته به حاکمیت، بر برخورد قضایی و محاکمه رهبران جنبش سبز، به نظر می‌رسد که باز هم ممکن است مواضع حاکمیت از این هم تندتر شود و بتواند به سمتی برود که به طور کلی رهبران جنبش از بخش اعظمی‌ از مفاهیمی‌ که در ماه‌های اول جنبش از آن‌ها به عنوان مفاهیم ارزشی و حفظ نظام و یا حتی آرمان‌های آیت الله خمینی از آن دفاع می‌کردند دست بردارند.

  • فکر می‌کنید با این تغییر ادبیات، برخورد مقامات جمهوری اسلامی‌ با رهبران معترضین- یعنی آقایان موسوی و کروبی – چگونه خواهد بود؟

بی‌شک این برخوردها شدیدتر خواهد شد. همان طور که شدیدتر هم شده است. نحوه سرکوب و خشونتی که در برابر معترضین در راهپیمایی ۱۳ آبان شاهد آن بودیم، خشن‌تر بود. از آن سو، شعارهای مردم هم تندتر شده بود. شاید تعداد جمعیتی که دراین راهپیمایی شرکت کرده بودند کمتر از راهپیمایی روز قدس بود، یا اینکه گسترده‌تر و پراکنده‌تر بود و انبوهی جمعیت نسبت به روز قدس کم‌تر دیده می‌شد، اما ضرب‌آهنگ شعارها و اعتراضات سیاسی ، شدیدتر و تندتر شده بود. به نظر می‌رسید که هم حاکمیت و هم معترضان بیش از پیش دارند تندتر می‌شوند و به سمت به چالش کشیدن مبانی نظری و فکری هم‌دیگر پیش می‌روند.

  • 16x9 Image

    روزبه بوالهری

    روزبه بوالهری که فعالیت خود را به عنوان روزنامه‌نگار از سال ۱۳۶۸ آغاز کرده، از اسفند سال ۱۳۸۴ به تحریریه رادیو فردا پیوست.

    او که پیش از پیوستن به رادیوفردا، در شماری از روزنامه‌های ایران نیز به عنوان دبیر سرویس بین‌الملل فعالیت کرده، در کنار تهیه خبر و گزارش، برنامه هفتگی کارنامه را تهیه می‌کند که به مسائل کارگران، معلمان و فعالان صنفی در ایران می‌پردازد.

XS
SM
MD
LG