لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۵

اعتصاب غذا مقابل سازمان ملل؛ کنار هم، کسانی که هرگز کنار هم نبودند


جمعی از روشنفکران و فعالان سیاسی ایرانی از روز چهارشنبه اعتصاب غذا و تحصن سه روزه‌ای را در مقابل سازمان ملل متحد واقع در شهر نیویورک آغاز کردند.

از مدتی پیش اکبر گنجی، از زندانیان سابق جمهوری اسلامی، به همراه تعداد دیگری از روشنفکران ایرانی اعلام کرده بودند که برای اعتراض به وضعیت حقوق بشر در ایران و درخواست آزادی زندانیان سیاسی در مقابل سازمان ملل دست به اعتصاب خواهند زد.

این اقدام با استقبال گروه‌ها شخصیت‌های مختلف ایرانی و خارجی روبه‌رو شد. به‌گونه ای که از عبدالکریم سروش، پژوهشگر دینی، تا گوگوش، خواننده مشهور ایرانی، به جمع حامیان این حرکت پیوستند.

از ساعت ۸ صبح روز چهارشنبه به وقت محلی نیویورک، اندک اندک جمعیت معترضان و حامیان در محلی که برای این مراسم در نظر گرفته شده بود، جمع شدند.

شخصیت هایی از جمله مصطفی رخ صفت، رضا فانی، عبدالعلی رضایی، حمید دباشی، بناعزیزی، رضا براهنی، حسین کمالی، نادر هاشمی، شیرین نشاط، شهرنوش پارسی پور، مهرانگیز کار، مجید محمدی، نیره توحیدی، عبدی کلانتری، گوگوش، شهره آغداشلو، فرامز اصلانی، از جمله حاضران در این تجمع اعتراضی بودند.

استقبال رسانه‌ها نیز از جمله موضوعات جالب توجه این نشست بود. تلویزیون سی ان ان، شبکه صدای آمریکا، شبکه فارسی بی بی سی و تعداد دیگری از شبکه های تلویزیونی برای پوشش خبری این برنامه حضور داشتند.

در کنار برنامه تحصن، برنامه‌های ویژه سخنرانی نیز برگزار شد که افراد مختلف به بیان دیدگاه های خود پرداختند.

سخنرانی ها رسما پس از ساعت ١١ صبح آغاز شد و تا هفت عصر ادامه داشت. هر چند در این فاصله چند ساعتی نیز بین دو برنامه صبح و عصر فاصله وجود داشت.

«برنامه ای ملی»

در ابتدای این مراسم اکبر گنجی طی سخنان کوتاهی این برنامه را «برنامه‌ای ملی» توصیف کرد و گفت: «این برنامه به سود هیچ گروهی نیست و یک برنامه سیاسی نیز نیست، بلکه یک برنامه کاملا حقوق بشری است. ما برای محکوم کردن سرکوب‌هایی که در ایران صورت می‌گیرد اینجا جمع شده‌ایم».

اکبر گنجی

وی افزود: « خواست اصلی ما آزادی یکایک زندانیان سیاسی و عقیدتی است.»

گنجی با اشاره به پرده بزرگی که پشت تریبون قرار داشت گفت: «دوستان ما بیش از ۶٠٠ اسم را لیست کرده اند که از زندانیانی هستند که در همین تحولات اخیر بازداشت شده‌اند. اسامی با رنگ‌های سبز بازداشتی ها هستند و اسامی که رنگ قرمز دارند شهدای این دوره هستند».

این زندانی سیاسی سابق یادآور شد که این فهرست هر لحظه در حال تکمیل است و از دو خواهر ِ زندانی ِ تازه مسیحی شده و هفت زندانی بهایی به عنوان زندانیانی یاد کرد همه خواهان آزدادی آنان نیز هستند.

«یک حکومت، یک دولت»


پس از گنجی، نیره توحیدی، که مدیریت برنامه سخنرانی‌ها را در دست داشت از رضا براهنی دعوت کرد تا به سخنرانی بپردازد.

براهنی با تشکر از برگزارکنندگان این نشست گفت: «همه ما باید از این موضوع دفاع کنیم که انسان ها باید هر آنچه را که می‌خواهند را بتوانند بگویند.» وی یادآور شد که «وقتی ما از دموکراسی سخن می گوییم یعنی یک حکومت و یک دولت آنهم دولتی انتخابی. به همین خاطر ما به انتخابات آزاد نیازمندیم.»

براهنی همچنین با به نیکی یاد کردن از زنان ایرانی آنان را «نیمی از جمعیت ایران» دانست «که در زندان» هستند. و تاکید کرد که تنها «یک فرد انتخابی می تواند نماینده کشور در دنیا باشد و نه هیچ کس دیگر».

«دوباره به ایرانی بودنم افتخار کردم»

در ادامه برنامه مهدی سحرخیز، پسر عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگاری که در تحولات پس از انتخابات در ایران بازداشت شد، سخنان کوتاهی را بیان کرد. وی در بخشی از سخنان خود با اشاره به اینکه پدرش همواره از آزادی بیان دفاع کرده است گفت: «وقتی خاتمی رئیس جمهور شد و به سازمان ملل آمد و سخنرانی کرد، من به ایرانی بودنم افتخار کردم. وقتی احمدی نژاد به سازمان ملل آمد و آنگونه سخن گفت من شرم گین شدم و امروز نه به خاطر پدرم که به خاطر فعالیت‌هایی که ایرانیان در داخل کشور می‌کنند دوباره به ایرانی بودنم افتخار می‌کنم.»

وی ادامه داد:«ما هرگز ساکت نخواهیم شد و همه با هم هستیم و جهان نیز نظاره‌گر ماست.»


گوگوش و مخملباف

در ادامه پیام کتبی محسن مخملباف، کارگردان سرشناس ایرانی در اعلام همبستگی با متحصنین قرائت شد. پس از آن مجری از گوگوش دعوت کرد تا سخنان خود را در میان حاضران بیان کند.

این خواننده سرشناس ایرانی در همان ابتدا اشاره کرد که «سیاستمدار» نیست وسخنرانی هم خوب بلند نیست. وی در سخنانی که از روی نوشته می خواند گفت: «آمده ام تا نشان دهم اهل سازش با این رژیم خونخوار و خودکامه و غیر دموکراتیک نیستم. آمده‌ام تا نشان دهم پشتیبان خواسته‌های بر حق مردم کشورم هستم.»

گوگوش در ادامه ضمن اعلام مخالفت با هر نوع خشونت و جنگ و خونریزی و حضور بیگانه تاکید کرد:«از گام های مثبت هر چند کوچک همچون همین فراخوان پشتیبانی می کنم با این امید که با تداوم این گونه حرکات شاهد برقراری دموکراسی در ایران باشیم».

اصلانی: «ندای آزادی»

نشست عصر با فاصله چند ساعته با نشست صبح در ساعت ۴ و نیم بعد از ظهر با هنرنمایی فرامزر اصلانی آغاز شد.

این خواننده شهیر ایرانی در این فرصت به نواختن چند آهنگ و ترانه پرداخت.

از جمله وی آهنگ و ترانه‌ای را که به مناسب مرگ «ندا آقا سلطان» ساخته بود در حضور شرکت کنندگان اجرا کرد.

وی در این زمینه گفت: «زمانی که عکس ندا را دیدم این آهنگ و ترانه را ساختم و اجرا کردم. حتی منتظر استودیو و ضبط‌های حرفه ای هم نماندم و گفتم حس منتظر استودیو نمی‌ماند و با امکاناتی معمولی خواندم و ضبط کردم و با کمک دوستان در یوتیوب منتشر کردم.»

  • ترانه فرامرز اصلانی برای ندا آقاسطلان


«تاریخ دو جنسی»

پس از فرامرز اصلانی، مهرانگیر کار به سخنرانی پرداخت. این وکیل سابق دادگستری ایران با اشاره به برخی از قوانین جمهوری اسلامی گفت: «حتی در همین قوانین خود نوشته آقایان نیز با همه محدودیت‌ها، برای حفظ حقوق متهم راه حل‌هایی وجود دارد. عجبا که ماموران قضایی و اجرایی حتی قوانین خود نوشته خود را نیز رعایت نمی‌کنند.»

خانم کار با اشاره به اینکه ۲۲ سال سابقه وکالت در ایران را دارد گفت: «بنابر تجربه‌ای که دارم شهادت می‌دهم که مهم‌ترین حقی که ایرانیان از آن محروم هستند «حق دفاع» است.

وی با اشاره به وضعیت کنونی وکلا در ایران و همچنین انتقاد از آیین‌نامه جدید قوه قضاییه در مورد کانون وکلا گفت: «وکلا را در شرایطی قرار دادند که فقط باید از خودشان دفاع کنند. اگر آیین‌نامه جدید اجرا شود – هر چند فعلا متوقف شده است- دیگر هیچ متهمی کم‌ترین شانسی نخواهد داشت، که حتی در دادگاه‌ها وکلای خودشان را داشته باشند.»

این فعال حقوق زنان و وکیل دادگستری با اشاره به ماده قانونی که به قاضی اجازه می‌دهد تا در دوران تحقیقات مقدماتی مانع حضور وکیل باشد گفت: «خلا حضور وکیل در مرحله تحقیقات امکان شکنجه را افزایش می‌دهد.»

مهرانگیز کار در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به حضور «پر رنگ» زنان در تخولات اخیر گفت: «جناب آقای براهنی سال‌ها پیش نوشته بود که تاریخ مذکر است زیرا نقش آفرینان و نویسندگان تاریخ مذکر بوده اند و به همین خاطر اگر زنان نقش آفرینی هم بودند یا نادیده یا کم رنگ جلو داده شده‌اند. اما خوشحالم که امروز بگویم تاریخ مذکر به تاریخ دوجنسی وارد شده است و حضور زنان و دختران ما در تحولات حاکی از همین نکته است.»

در ادامه برنامه عصر شخصیت‌های دیگری نیز به بیان نظرات خود پرداختند. احمد کریمی حکاک، قائم مقام، نهضت فرنودی، مجید محمدی، حمید دباشی و شهره آغداشلو از جمله این افراد بودند. پیام اعلام همبستگی عبدالکریم سروش نیز توسط امید معماریان خوانده شد.

شهره آغداشلو، بازیگر مطرح ایرانی، در سخنان خود خطاب به اعضای سازمان ملل گفت که « مردم ایران پس از سی سال تحمل سختی‌ها امروز تصمیم گرفته‌اند که سرنوشت خود را در دست بگیرند. اعضای سازمان ملل باید همین امروز عملی انجام دهد پیش از آنکه ایران با خون سرخ بچه‌های ما قرمز شود.»

اعتصاب غذا و تحصن جمعی از روشنفکران و فعالان سیاسی ایرانی در مقابل سازمان ملل برای درخواست آزادی تمام زندانیان سیاسی از روز چهارشنبه آغاز شده است و تا روز جمعه ادامه خواهد یافت.

پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، معترضان نتایج اعلام شده را نپذیرفتند و اعتراض‌های مسالمت‌آمیز با سرکوب نیروهای امنیتی روبه‌رو شد. تعدا زیادی از شهروندان معترض، روشنفکران، فعالان سیاسی و مدنی و روزنامه‌نگاران در مدت اخیر بازداشت شده‌اند و طبق آمار اعلام شده دست کم ۲۰ تن از معترضان نیز کشته شده‌اند.
XS
SM
MD
LG