لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۳

سایپا پراید را «بزک» می‌کند


شرکت سایپا به جای عرضه محصول جدید برای جایگزین شدن با خودروی تاریخ‌گذشته پراید، قصد دارد با تغییرات اندکی این محصول را با اسم جدید به عنوان جایگزین پراید معرفی کند. این در حالی است که شش سال پس از خروج پیکان از چرخه تولید (در سال ۱۳۸۴) قرار بود تولید پراید بطور کامل متوقف شود.

مهدی جمالی مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه تا پایان امسال ساینا اتومات و خودرو ۲۱۲ وارد بازار می‌شود، به خبرگزاری ایسنا گفته است «محصولات گروه ایکس ۲۰۰ (ساینا، اس پی ۱۰۰ و اس پی زیرو) به عنوان جایگزین خودرو پراید در نظر گرفته شده‌اند، که با پراید ۲۰ درصد تفاوت قیمت دارند».

این شرکت در سال ۱۳۸۹ هم در طرح ایکس ۱۰۰ سعی کرد با تغییرات اندکی بر روی خودرو پراید این محصول را به عنوان یک خودرو جدید در بازار معرفی کند اما در نهایت بازار خودرو این محصولات را با نام پراید می شناسند. این شرکت در طرح دیگری با تغییراتی در پلت فرم خودرو پراید و استفاده از برخی قطعات کیا ریو، خودرویی با نام تیبا را طراحی کرد که از نظر ایمنی و کیفیت همچنان در کنار خودرو پراید یکی از «بدترین» محصولات صنعت خودروی ایران در ارزیابی‌های وزارت صنعت معدن و تجارت هستند.

آقای جمالی اما اظهار داشته ۲۰ درصد بازار داخلی خودروی ایران در اختیار پراید است و تقاضاها هم کاهش نیافته‌است.

او می‌گوید «ما تلاش می‌کنیم پراید را ارتقا دهیم».

اما به نظر می‌رسد ارائه محصولات «جدید» هم ارتباط چندانی به کیفیت محصولات فعلی ندارد: «ما بازار را رصد می‌کنیم که چنانچه در بازار تقاضا برای پراید کاهش یافت خودروهای جدید را جایگزین کنیم».

در حالی مدیران سایپا سعی در حفط پراید در خط تولید با تغییرات اندک دارند، که به‌نظر بسیاری از کارشناسان، این خودرو دیگر بیش از این قابلیت بهینه‌سازی ندارد و خودرویی است که سال ها از زمان تولید آن گذشته است.

به دلیل ایمنی پایین، طی چند سال اخیر بسیاری خواهان توقف تولید پراید شده‌اند.

با وجود همه انتقادها مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا گفته است « هیچ محصولی در جهان توان رقابت با پراید از نظر قیمت و کیفیت را ندارد. اگر تقاضایی در بازار وجود داشته باشد هیچ بنگاه اقتصادی بزرگی نمی‌تواند آن را متوقف کند و در حال حاضر تقاضای خوبی برای پراید وجود دارد که دلیل آن قیمت، تامین قطعات و خدمات آسان برای پراید است».

چنین استدلال‌هایی زمانی توسط مدیران ایران خودرو هم برای تولید پیکان مطرح می شد اما در نهایت تولید این خودرو در سال ۱۳۸۴ با فشار وزارت صنایع دولت محمد خاتمی پایان یافت.

آغاز تولید پراید

تولید پراید در سال ۱۹۹۳ (۱۳۷۲) به صورت مونتاژ در شرکت سایپا تحت لیسانس کیاموتورز آغاز شد. سال‌ها پس از توقف تولید پراید در همه خطوط تولیدی در جهان از جمله فورد، مزدا و کیاموتورز، سایپا امتیاز کامل پراید نسل اول را از کیا خریداری کرد و از آن پس این خودرو با نشان سایپا در این شرکت تولید شد. این خودرو توسط سایپا به کشورهایی مانند سوریه، عراق و نزوئلا صادر و در سوریه و عراق با استقبال فراوانی مواجه شد.

بر پایه پراید، شرکت سایپا، خودروی تیبا را طراحی و معرفی کرد. این خودرو را می‌توان پرایدی دانست که در ساخت آن از برخی قطعات کیا ریو استفاده شده است.

تکنولوژی اصلی پراید متعلق به دهه ۸۰ میلادی قرن پیشین است. در آن سال‌ها هنوز طراحی خودرو دچار تحول ایمنی نشده بود و در تصادف به اتاق خودرو و ستون خودرو‌ها که امروز باید در تصادف سالم بماند، آسیب جدی وارد می‌شد.

در دهه ۸۰ میلادی برای ساخت خودروی ارزان قیمت در فورد و در مدل فستیوا که بعد‌ها در کره پراید نامیده شد، برای ارزان شدن، ورق بدنه را نسبت به خودروهای آن سال‌ها نازک‌تر گرفته بودند.

پراید در سال ۱۹۸۶ در ژاپن با نام مزدا ۱۲۱ توسط این شرکت ژاپنی طراحی شد و به دلیل همکاری فورد و مزدا در فورد هم با نام فورد فستیوا ساخته شد.

این خودرو در آمریکا یک خودروی دانشجویی و بسیار ارزان‌قیمت بود که مورد توجه جوانان قرار گرفت. در سال ۱۹۸۷ فورد فستیوا در «کیاموتورز»، دیگر همکار فورد در آن سال‌ها، با نام پراید تولید شد.

در سال ۱۹۹۰ مدل فیس لیفت شده پراید با اضافه شدن صندوق در کیاموتورز تولید شد.

در زمان تولید، ایمنی خودروی پراید در آمریکا مورد انتقاد قرار گرفت و ایمنی این خودرو طبق ارزیابی UCSR در رده ضعیف ارزیابی شد.

XS
SM
MD
LG