لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۰

دمیرل، نخست‌وزیر و رئیس‌جمهوری پیشین ترکیه، درگذشت


دمیرل در سال ۲۰۰۰
دمیرل در سال ۲۰۰۰

رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر پیشین ترکیه، سلیمان دمیرل، کسی که تاثیر بسیاری بر سیاست‌های آن کشور طی نیم قرن گذشته داشت، در سن ۹۰ سالگی درگذشت.

خبرگزاری دولتی آناتولی می‌‌گوید او روز ۲۷ خرداد درگذشته است.

خبرگزاری رسمی ترکیه دلیل مرگ او را ایست قلبی ناشی از عفونت شدید دستگاه تنفسی عنوان کرده است.

دمیرل در سال‌های دهه ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰، چندین بار ریاست هیئت وزیران را در دولت ترکیه برعهده داشت.

او از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۰ میلادی نیز نهمین رئیس‌جمهوری ترکیه بود.

آقای دمیرل زاده نوامبر ۱۹۲۴ و رهبر احزاب «عدالت» و حزب دمکرات بود. خبرگزاری رویترز از زندگینامه رسمی منتشر شده از او نقل کرده است که در خانواده‌ای کشاورز در غرب ترکیه، در اسپارتا، زاده شد.

دمیرل در کنار نخست‌وزیر ترورشده پاکستان، بی‌نظیر بوتو (راست) اکبر هاشمی رفسنجانی و برهان‌الدین ربانی، رئیسان جمهوری پیشین ایران و افغانستان
دمیرل در کنار نخست‌وزیر ترورشده پاکستان، بی‌نظیر بوتو (راست) اکبر هاشمی رفسنجانی و برهان‌الدین ربانی، رئیسان جمهوری پیشین ایران و افغانستان

روزنامه نیویورک‌تایمز می‌گوید او بسته به شرایط زمان مواضع گوناگونی گرفته و گاه از یک سیاستمدار پیشروی طرفدار اروپا، به مخالف سرسخت تنوع تبدیل می‌شد.

این روزنامه از قول مورتون آبراموویتز، سفیر پیشین ایالات متحده در ترکیه، نقل کرده که دمیرل «عملگرایی به تمام معنا» بود.

از سویی روزنامه زمان، چاپ ترکیه، او را رهبری توصیف کرده است که خاطره دولت‌های دست‌راستی و فرای آن، عوام‌گرایانه‌‌اش، در ذهن بسیاری از مردم آن کشور زنده است.

سلیمان دمیرل دو بار در کودتا در ترکیه سرنگون شده بود.

او در سال ۱۹۹۶ نخست‌وزیری نجم‌الدین اربکان را، به عنوان نخستین رئیس هیئت وزیران اسلام‌گرا در ترکیه، در دولتی ائتلافی با تانسو چیللر، تائید کرد. یک سال بعد خود او به عنوان رئیس‌جمهوری، نقشی اساسی در همراهی با ارتش برای مجبور کردن آن دولت به کناره‌گیری، ایفا کرد.

خبرگزاری رویترز می‌گوید لقب او در میان هوادارانش «بابا» بود و تا زمانی که رجب طیب اردوغان و حزب او به قدرت رسید، او رهبری دولت‌های ائتلافی نه چندان باثبات را بر عهده داشت.

ترکیه در پی انتخابات اخیر آن کشور، و با از دست رفتن اکثریت حزب عدالت و توسعه، بار دیگر به دوران ائتلاف باز می‌گردد.

XS
SM
MD
LG