مقامهای ارشد اتحادیه اروپا از کشورهای عضو خواستهاند تا دهها هزار نفر از پناهجویان را که شمار آنها روزانه فزونی مییابد، در کشورهای خود پذیرا شوند، در عین حال خواستار افزایش تمهیدات و کنترل مرزی نیز شدهاند.
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، از اعضای اتحادیه خواسته است ۱۶۰ هزار پناهجو را در کشورهای خود سکنی دهند.
به گفته این مقام ارشد اجرایی اتحادیه اروپا، انتظار میرود تا نیم میلیون نفر در سال جاری میلادی وارد این قاره شوند.
به گفته او شمار پناهجویان «چشمگیر» و برای برخی کشورها «هراسآور» است.
اما او افزوده « اکنون وقت آن نیست که بترسیم. اکنون وقت آن است که دست به اقدامی جدی، قاطع و متمرکز بزنیم».
ساعاتی پیش از خواسته تازه آقای یونکر، ۱۸ شهریور ماه، سازمان عفو بینالملل نیز از اعضای اتحادیه اروپا خواسته بود تا دست به اقداماتی «هماهنگ و متمرکز» زده و در برخی قوانین خود در مورد پناهجویان «تغییرات جدی» ایجاد کنند.
در حالیکه از یک سو کشورهایی مانند آلمان و اتریش شمار زیادی از پناهجویان را که به مرزهای آنها رسیدهاند، پذیرا شدهاند، کشورهایی مانند جمهوری چک و اسلوواکی، به شدت با شمار اعلام شده از سوی سران اتحادیه مخالفت کردهاند.
لهستان که پیشتر از جمله مخالفان شمار بالای پذیرش پناهجویان به شمار میرفت، اکنون موضع خود را تغییر داده است. اوا کوپاچ، نخستوزیر آن کشور، میگوید پیام کمیسیون اتحادیه اروپا را دریافت کرده است؛ «اقدام مشترک و تاثیرگذار همراه اتحادیه اروپا، به نفع ماست».
آلمان و فرانسه، کشورهایی هستند که از تمهیدات و اقدامات اتحادیه اروپا در مورد پناهجویان پشتیبانی میکنند.
ژان کلود یونکر گفته است در نگاه مردان و زنانی که از خاورمیانه و آفریقا به اروپا پناه میآورند، اینجا قطب ثبات و امنیت است و «باید از چنین چیزی به خود بالید، نه اینکه ترسید».
او همزمان خواستار تجدید قوای نهاد اصلی ناظر بر مرزهای اتحادیه اروپا، «فرونتکس»، شده است.