لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۴

انتقاد برخی نمایندگان جمهوری‌خواه از «توافقات» ایران و بوئینگ


یک بوئینگ ۷۴۷-۱۰۰ هما
یک بوئینگ ۷۴۷-۱۰۰ هما

برخی از نمایندگان کنگره آمریکا، از «توافقات اولیه» میان ایران و بوئینگ برای خریدن هواپیمای مسافربری انتقاد کرده و می‌گویند کنگره آن کشور «رویکرد مساعدی» به این توافق نخواهد داشت.

نشریه «یو‌اس‌ای تودی» و واشینگتن‌تایمز، ۲۵ خرداد ماه از پیتر روسکام، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان ایالات متحده، نقل کرده‌اند «بوئینگ و جمهوری اسلامی باید بدانند که کنگره آمریکا رویکرد مساعدی به توافقی که ممکن است امنیت مردم آمریکا را به خطر بیاندازد، نخواهد داشت».

آقای روسکام، پیشتر نیز مخالفت‌هایی را با توافق میان ایران و شرکت‌های اصلی هواپیماسازی برای خریدن هواپیماهای مسافربری اعلام کرده بود. او در مقاله‌ای که ۳۱ ماه مارس در ورزنامه وال‌استریت‌جورنال نوشته بود، گفته بود «سپاه پاسداران از همان هواپیماها (بوئینگ و ایرباس) برای انتقال جنگجو و سلاح به سوریه استفاده کرده‌است.» او از شرکت هواپیمایی ماهان، که در آمریکا به دلیل «ارائه خدمات به نيروی قدس سپاه پاسداران» تحت تحریم قرار دارد، نیز نام برده و گفته بود قصد دارد مسیرهای پروازی تازه‌ای را به پاریس و لندن بگشاید.

روزنامه واشینگتن‌پست نیز ۲۵ خرداد ماه در گزارشی گفته است برخی اعضای کنگره ایالات متحده «از همین الان به تقبیح توافق» ایران و شرکت بوئینگ پرداخته‌اند و این شرکت ممکن است با توافق نهایی با تهران «خطراتی» را داخل آمریکا متوجه خود کند.

واشینگتن‌پست از جب هنسرلینگ، رئیس جمهوری‌خواه کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان آمریکا، نقل کرده است که موسساتی که به دنبال فروش محصولات خود هستند «باید بپرسند که آیا دادوستد با دولتی که پیش‌رو در حمایت از تروریسم است، منفعت بلندمدت آنها را تامین می‌کند».

ایالات متحده، دولت ایران را مهم‌ترین دولت حامی تروریسم می‌داند. تهران این اتهام را رد کرده و در عوض برخی متحدان آمریکا در منطقه را، حامیان اصلی تروریسم نامیده‌است.

رئیس کمیته خدمات مالی مجلس نمایندگان آمریکا گفته «این ایجاد شغل نیست که در درجه اول اهمیت قرار دارد، بالقوه زندگی مردم آمریکا است که در درجه نخست قرار دارد».

اشاره او ظاهرا به حجم احتمالی معامله میان بوئینگ و ایران است. احتمالات اولیه از توافق برای خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای بوئینگ برای ناوگان کهنه ایران، که از تحریم‌های بین‌اللمللی شدیدا تاثیر گرفته، حکایت دارند. و همین سبب شده برخی تحلیل‌گران، از جمله الیزابت روزنبرگ در گفت‌وگو با واشینگتن‌پست، بگویند چنین شماری از هواپیما برای فروش، برای یک شرکت جهانی، یک معامله عالی به شمار می‌رود.

روزنامه محافظه‌کار «واشینگتن‌تایمز» نیز به نقل از دو مقام پیشین وزارت خزانه‌داری آمریکا گفته است وجود اتهام‌های مربوط به پول‌شویی و حمایت از تروریسم به تهران، ممکن است بر این توافق سایه بیافکند.​

وزیر راه و شهرسازی ایران اعلام کرده که وزارتخانه او با شرکت هواپیماسازی بوئینگ به توافقی رسیده که جزئیات آن در روزهای آینده اعلام می‌شود. سخنگوی دولت نیز گفته که «زمینه‌هایی» برای خرید هواپیما از این شرکت «فراهم شده است». بوئینگ هنوز واکنشی رسمی به این موضوع نشان نداده‌است.

به گزارش رویترز وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره معامله‌ای مشخص بین شرکت‌های خصوصی با ایران خودداری کرده است. جان کربی، سخنگوی این وزارت‌خانه روز سه‌شنبه گفت بر اساس توافق با ایران، «با در نظر گرفتن موردی» هر گونه تجارتی، صدور مجوز برای فروش یا انتقال هواپیماهای «صرفا تجاری» به ایران مجاز است.​

تحریم‌های بین‌المللی عمدتا به دلیل برنامه هسته‌ای ایران اعمال شده بودند که در پی توافق اتمی برچیده شدند. اما تحریم‌های آمریکا در زمینه مسائلی مانند حقوق بشر یا حمایت از تروریسم همچنان به قوت خود باقی‌ست.

اولین دور از تحریم‌های عمده واشینگتن علیه ایران، پس از انقلاب و در پی حمله به سفارت‌خانه آمریکا در تهران وضع شد. در جریان جنگ ایران و عراق، تحریم‌های تازه‌ای وضع شد و در سال‌های میانی دهه ۱۹۹۰ در زمان بیل کلینتون بر آنها افزوده شد، که همان زمان به طور مشخصی صنعت هوانوردی، تعمیرات و قطعات آن را را تحت تاثیر قرار داد. در دوره جرج بوش و محمود احمدی‌نژاد این روند ادامه پیدا کرد.

XS
SM
MD
LG