لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۰

«سی‌۳»؛ اولین محصول سیتروئن در ایران


لیندا جکسون، مدیر عامل سیتروئن در کنار سیتروئن سی۳
لیندا جکسون، مدیر عامل سیتروئن در کنار سیتروئن سی۳

شرکت سیتروئن که در ایران به عنوان اولین شرکت خارجی پس از انقلاب توانسته ۵۰ درصد سهام شرکت سایپا کاشان را بخرد قصد دارد سیتروئن سی سه را به عنوان اولین محصول خود در ایران تولید کند.

مهدی جمالی، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا، از عرضه‌ خودروی سیتروئن سی سه به عنوان اولین محصول مشترک سایپا و سیتروئن فرانسه تا پایان امسال خبر داده است.

وی گفته است :« در تمامی مراحل طراحی، تولید، قیمت‌گذاری و عرضه محصولات مشترک ما، شرکت سیتروئن نظارت داشته و اعمال نظر خواهد کرد.»

سیتروئن سی سه بر روی پلت فرمی ساخته شده است که گروه پژو سیتروئن قصد تولید محصولات خود را در ایران بر روی آن دارند. روی این پلت فرم در پژو مدل‌های ۲۰۰۸ ، ۲۰۸ و ۳۰۱ ساخته شده اند.

هم اکنون تولید پژو ۲۰۰۸ در ایران آغاز شده است. این خودرو بوسیله یک همکاری مشترک بین پژو و ایران خودرو ساخته می شود . در این همکاری هم ایران خودرو و هم پژو بصورت برابر ، ۵۰ درصد سهم دارند.

اولین محصول این همکاری که پژو ۲۰۰۸ است طی سه روز به میزان ۱۶ هزار دستگاه در ایران پیش فروش شده است .برای پیش فروش این خودرو از متقاضیان ۶۰ میلیون تومان دریافت شد و ایران خودرو و پژو تنها طی مدت سه روز به نقدینگی در حدود ۲۵۰ میلیون یورو دست پیدا کردند . البته فروش این خودرو پر حاشیه بود چرا که ابتدا قیمت خودرو ۸۰ میلیون تومان عنوان می شد اما در اخبار غیر رسمی سخن از قیمت ۱۲۰ میلیون تومانی می رفت این قیمت توسط ایران خودرو تکذیب نشد اما در نهایت ایران خودرو در پی فشارهای مختلف حاضر شد قیمت این خودرو را ۹۸ میلیون تومان مشخص کند.

پلت فرم مشترک بین محصولات سیتروئن و پژو در ایران پی اف یک نام دارد . با این پلت‌فرم محصولات پژو در ایران خودرو و محصولات سیتروئن در سایپا تولید خواهند شد. تولید یک پلت‌فرم برای شش محصول دست گروه پژو سیتروئن را برای سرمایه گذاری در ایران باز خواهد کرد، چرا که با سرمایه گذاری روی تولید یک موتور و شاسی جدید می‌تواند شش محصول خود را در ایران تولید کنند.

قرار است موتور جدید ۱۶۰۰ سی سی پژو سیتروئن برای این سری محصولات در ایران کاملا تولید و داخلی سازی شود. این موتور توانسته در سال ۲۰۱۴ عنوان موتور سال جهان را نیز کسب کند.

سیتروئن سی ۳ یک خودرو هاچ بک متوسط در کلاس بی‌است که میتوان رقیب آلمانی آن را فولکس پولو دانست. گفته می شود اولین محصولی فولکس واگن که قرار است در ایران ساخته شود مدل فولکس پولو است برای همین پیش بینی می شود سیتروئن سی سه رقیب سرسختی از آلمان در بازار ایران پیش رو خواهد داشت . این محصول سیتروئن همچنین باید یک رقابت با شریک خود ، پژو را هم در ایران انجام دهد . پژو ۲۰۸ که قرار است در ایران خودرو ساخته شود رقیب فرانسوی سیتروئن سی سه است.

با این همه فعلا سوال مهم این است که چگونه این خودروها می توانند در بازار ایران بصورت اقتصادی و با تیراژ بالا تولید شوند در حالی که قیمت‌هایشان بالای ۵۰ میلیون تومان بر آورد می شود و بازار اصلی صنعت خودرو ایران به خودروهایی با قیمت زیر ۵۰ میلیون تومان اختصاص دارد.

البته بر روی سیتروئن سی سه یک کراس اوور هم طراحی شده است که این محصول در صورت عرضه در ایران با قیمت مناسب می تواند با تقاضای مناسبی روبرو شود . خودروهای کراس اوور خودروهای شبه شاسی بلندی هستند که بر روی شاسی خودرو‌های سواری توسعه پیدا کرده اند.

سیتروئن یکی از اولین سرمایه‌گذاران صنعت خودرو ایران در قبل از انقلاب بود. تولید خودرو ژیان در شرکت سایپا در اواسط دهه چهل شمسی و همزمان با طلوع خودروسازی در کشور با مشارکت خود سیتروئن صورت گرفت. البته این شراکت بعد از انقلاب قطع شد و بعدها سیتروئن در دهه هشتاد شمسی با فروش قطعات منفصله محصول زانتیا به بازار ایران بازگشت.

فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو درباره حضور سیتروئن دربازار ایران گفته است :« این سرمایه‌گذاری مستقیم می‌تواند منشأ تغییرات بزرگی در صنعت خودرو کشور شود و بازار را دستخوش تحول کند. صنعت خودرو ایران از بروز نبودن فناوری و تولید محصولات قدیمی به‌شدت رنج می‌برد. در این شرایط، ورود شرکت‌های بین‌المللی حتی اگر مانند سیتروئن در رده اول دنیا نباشند، می‌تواند موج جدیدی از تکنولوژی را به ایران وارد کرده و مشکلات زیادی از صنعت خودرو کشور را حل کند. بنظر می‌رسد سیتروئن از برخی زیرساخت‌ها در ایران بخصوص در صنعت قطعه استفاده خواهد کرد.»

مهدی جمالی مدیر عامل سایپا گفته است :« سیتروئن برای تولید محصولات جدید‌اش در ایران شرکت مشترک جدیدی تاسیس خواهد کرد. آورده شرکت سایپا ۵۰ درصد سهام سایپا کاشان است و به این ترتیب ۵۰ درصد سهام شرکت سایپا کاشان به قیمت کار‌شناسی رسمی ایران به شرکت سیتروئن واگذار شده است.»

لیندا جکسون مدیر عامل شرکت سیتروئن در کنفرانس خبری خود در تهران گفته است: « خودروهای ما که در کارخانه کاشان تولید خواهند شد، بروزترین خودروهای تولید شده در ایران خواهند بود و در بالاترین سطح کیفیت قرار خواهند داشت.

سه مدل سیتروئنی که در ایران تولید خواهد شد، همه از نسل جدید تولیدات ما هستند و تا ۷۰ درصد داخلی‌سازی خواهند شد. با توجه به کیفیت بالا و قیمت مناسب محصولات تولیدی در کاشان، ۳۰ درصد این محصولات صادر خواهد شد. »

البته درباره قول‌ها سیتروئن و اجبارهای وزارت صنعت معدن و تجارت برای صادرات سی درصدی محصولات این شرکت از ایران اما و اگر هایی وجود دارد.

فربد زاوه کارشناس صنعت خودرو در این باره می گوید :« اگر بهای تمام‌ شده یک قطعه در داخل با کیفیت مشابه، کمتر از بازارهای بین‌المللی آب بخورد، قطعاً شرکت‌های خودروساز به فکر تامین آن از داخل خواهند افتاد. البته ثبات سیاسی داخلی و خارجی عامل اصلی در این توسعه به شمار می‌روند. در عین حال در همین دولت یازدهم تجربه شد که آیین‌نامه‌ای برخورد کردن با فعالیت‌های اقتصادی کارساز نیست. دستورالعمل حداقل داخلی‌سازی ۴۰‌ درصدی در همان شروع کار از سوی پژو نقض و وزارت صنعت برای تنظیم بازار نهایتاً مجبور شد مجوز تولید را با ۲۰ درصد ساخت داخل بر خلاف سیاست‌های کلی خود صادر کند.

این اتفاق در الزام صادرات ۳۰‌ درصدی هم تکرار خواهد شد زیرا سازوکار این داخلی‌سازی‌ها و صادرات مبنای اقتصادی ندارد و صرفاً یک دستورالعمل دولتی است و با چانه‌زنی تغییر می‌کند.»

XS
SM
MD
LG