سخنگوی شورای نگهبان میگوید حسین طلا، بهعنوان نماینده ابراهیم رئیسی و محمدرضا صادق، بهعنوان نماینده حسن روحانی، در ستاد مرکزی نظارت بر انتخابات ریاستجمهوری معرفی و در مقر این ستاد مستقر شدهاند. آقای طلا از اعضای جبهه پایداری و نماینده نهمین دوره مجلس شورای اسلامی بود و محمدرضا صادق، از مشاوران حسن روحانی، و اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس درگذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام.
شماری از چهرهها و گروهها انتخابات ایران را تحریم کردهاند. شماری از نمایندگان پارلمان اروپا نیز در بیانیهای گفتهاند «انتخابات در ایران آزاد و منصفانه نیست... و شورای نگهبان که نهادی غیرانتخابی است و اعضای آن را آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی تعیین کرده، اکثریت نامزدها را رد صلاحیت کرده است». شماری از چهرهها، کنشگران و گروههای سیاسی نیز شهروندان را تشویق به شرکت در انتخابات کردهاند و برخی نیز تاکید کردهاند انتخابات ایران در هر صورت میتواند بر وضعیت آینده کشور و شهروندان تاثیر بگذارد.
در این صفحه میتوانید برخی از نظرات کاربران رادیو فردا در مورد شرکت یا تحریم انتخابات را بخوانید.
در همین زمینه:
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و حسن روحانی، رئیسجمهوری فعلی که در رقابت برای کسب دوباره کرسی ریاست است، رای خود را به صندوق انداختهاند. آیتالله خامنهای در «حسینیه امام خمینی» رای داده و آقای روحانی نیز در «حسینیه ارشاد».
خبرگزاری فرانسه میگوید در ساعت اولیه آغاز رایگیری «صف طولانی در شعب رایگیری در ایران» شکل گرفتهاست. به گفته این خبرگزاری این انتخابات در دورهای تنشآلود میان ایران و ایالات متحده برگزار میشود، ولی با این همه «موضوعات اقتصادی» است که بر کارزار انتخاباتی سایه افکنده. خبرگزاری رویترز نیز در نخستین خبر خود از انتخابات ایران تاکید کرده است که طی روزهای گذشته کارزاری سخت بین حسن روحانی در برابر ابراهیم رئیسی، دو نامزد اصلی انتخابات جریان داشتهاست.
سخنگوی شورای نگهبان گفته است «به دلیل اهمیت انتخابات ریاست جمهوری» شمارش آرای این انتخابات «پیش» از شمارش آرای انتخابات شوراها و میاندورهای مجلس انجام خواهد شد.
رایگیری در نگاه کلی:
- شمار شعب اخذ رای: بیش از ۶۳ هزار شعبه.
- تعرفه رای: ۲۰۰ میلیون تعرفه.
- شمار واجدین شرایط: ۵۶ میلیون و ۴۱۰ هزار نفر.
- شمار نیروهای امنیتی به گفته وزارت کشور: بیش از ۲۶۰ هزار نفر.
- عوامل اجرایی و بازرسان: نزدیک به یک و نیم میلیون نفر.
رایگیری برای دوازدهمین دور از انتخابات ریاستجمهوری ایران، پنجمین دور از شوراهای شهر و روستا و نیز انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی از ساعت هشت صبح در ایران آغاز شد.
چهار نامزد باقیمانده در دوازدهمین دور از انتخابات ریاستجمهوری ایران؛ حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی، مصطفی هاشمیطبا و مصطفی میرسلیم هستند. اسحاق جهانگیری، معاون فعلی آقای روحانی، به نفع او و محمد باقر قالیباف، شهردار تهران نیز به نفع ابراهیم رئیسی از رقابتها کنارهگیری کردند.
برآوردها نشان میدهد رقابت اصلی بین آقای روحانی و رئیسی در جریان است.
علاوه بر انتخابات ریاستجمهوری، وضعیت بیش از ۳۹۵۰۰ کرسی ِ شوراهای شهر و روستا، از جمله ۲۱ کرسی پایتخت، و نیز کرسیهای باقیمانده در مجلس شورای اسلامی از اهر و هریس، اصفهان، بندرلنگه و بستک و پارسیان، مراغه و عجبشیر نیز معلوم خواهد شد.
شماری از چهرهها و گروههای سیاسی، انتخابات فعلی ایران را تحریم کردهاند. روز پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه، ۱۵۰ تن از نمایندگان پارلمان اروپا نیز با انتشار بیانیهای انتخابات را «غیرآزاد»، «غیرمنصفانه» و «تقلبی» توصیف کردند. این نمایندگان اروپایی گفتهاند «انتخابات در ایران آزاد و منصفانه نیست. فعالیت اپوزیسیون ممنوع شده است. همه نامزدها باید اعتقاد قلبی خود را به مفهوم ولایت فقیه اعلام کنند. شورای نگهبان که نهادی غیرانتخابی است و اعضای آن را آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی تعیین کرده، اکثریت نامزدها را ردصلاحیت کرده است». ←بیشتر بخوانید
تصویری منتشرشده در خبرگزاری ایرنا از شعبه اخذ رای در کوالالامپور در ساعتهای آغازین رایگیری در مالزی
هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور میگوید رایگیری خارج از ایران، در ۱۳۲ نمایندگی در ۱۰۳ کشور برگزار میشود و ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی خارج از کشور حائز شرایط رای دادن هستند.