انتشار عمومی تصاویر تکاندهنده زن جوانی که همراه با دو دختر خردسالش از سوی همسر معتادش، ۲۱ روز در مشهد حبس و شکنجه شدهاند، موجی از بهت و حیرت در فضای مجازی ایجاد کرده است.
خبرگزاری ایسنا روز جمعه (سوم اردیبهشت) گزارشی تصویری* از آثار شکنجه و ضرب و جرح بر بدن و صورت اعظم منتشر کرده است. [توجه: تماشای تصاویر ممکن است برای برخی آزاردهنده باشد]
دو دختر پنج و هشت ساله وی به نامهای هدیه و هانیه نیز در طول این ۲۱ روز نه تنها شاهد شکنجههای مادرشان از سوی پدر بودند، بلکه «آب و غذا» هم نخوردند.
آنطور که اعظم روایت کرده همسر معتادش به گمان «رابطه او با مردی دیگر»، وی را درون یک صندوق فلزی دربسته و بدون اکسیژن که زیر آن آتش روشن میکرده، قرار میداده تا خفه شود.
علاوه بر آثار سوختگی و ضرب و جرح بر بدن اعظم و شکستگی بینی، گزارش شده که همسرش «مقعد وی را با چاقو پاره کرده»، «فک و سه دندان» هانیه دخترش را که تازه به کلاس اول رفته بوده، با ضربات سنگین شکسته و قصد «خفه کردن» کودکان خردسال خود را داشته است.
خبرنگار ایسنا گزارش کرده که شوهر اعظم در طول ۱۲ سال زندگی مشترک، بارها نسبت به همسرش با خشونت رفتار کرده است.
اعظم نیز که پیش از این سه بار بدلیل رفتارهای خشونتآمیز از همسرش به پزشکی قانونی مراجعه و بعد از دریافت مدرک ضرب و جرح از او شکایت کرده، به گفته خودش «به علت ترس از تهدیدات شوهرش و بی پدر شدن بچههایش، شکایتهای خود را پس گرفته است.»
گزارش شده همسر اعظم در ابتدای ازدواج تریاک مصرف میکرده و بعد به «کریستال و شیشه» روی آورده و به همین علت دچار «توهم» شدید شده است.
خبرنگار ایسنا نوشته شوهر اعظم، مردی را که گمان میکرده همسرش با وی رابطه دارد، به خانه برده و وی وقتی اوضاع این خانواده را میبیند با پلیس تماس میگیرد و پلیس نیز بعد از مدتی موفق با بازداشت شوهر اعظم که فرار کرده بود، میشود.
اعظم و دو دختر نیز به سازمان بهزیستی واگذار و به علت شرایط وخیم جسمی به مراکز درمانی منتقل میشوند.
آنطور که نسرین، خواهر شوهر اعظم روایت کرده، این متهم که مادر و پدر خود را نیز «کتک» میزده و «مادرش به همین علت» فوت کرده، قصد داشته زن و دو فرزندش را بکشد، اجساد آنها را آتش بزدند و در چاه بیندازد و بعد بگوید که «خودشان از خانه رفتهاند و قهر کردهاند.»
شوهر اعظم که تمام مدارک شناسایی وی را از میان برده بوده، قصد خود مبنی بر قتل اعضای خانوادهاش را با دوستانش در میان گذاشته است.
به گفته نسرین «یک بار که اعظم برای قهر به خانه آنان آمده بود، شوهر اعظم برای آشتی کتابی را کادوپیچ کرده و فرستاده بود، اما زمانی که کتاب را بازکردیم در میانش چاقویی را به نشانه تهدید دیدیم.»
خانواده اعظم نگران آزادی وی با تامین وثیقه از سوی دوستانش هستند که پیشتر نیز وی را از زندان بیرون آورده بودند.
اما آنطور که روزنامه خراسان به نقل از علی موحدیراد، معاون دادستان مشهد نوشته «با توجه به اهمیت این پرونده و وجود دلایل مستند و شواهد، امکان تبدیل قرار وی که در حال حاضر زندانی است به بازداشت موقت نیز وجود دارد.»
موحدیراد گفته که «ماجرای شکنجه و محبوس شدن این مادر و فرزندانش توسط شوهر بیرحم وی از شب چهارشنبه سوری سال گذشته» آغاز شده بود.
وی افزوده هانیه و هدیه به علت مشاهده «شکنجههای وحشیانه» مادر، از نظر روحی و روانی آسیب دیدهاند و در حال حاضر تحت نظر یک گروه تخصصی روانپزشکی قرار دارند.
اعتیاد، فقر، خشونت و بیتفاوتی جامعه
خبرگزاری ایسنا گزارش کرده پدر و مادر اعظم درگذشتهاند و برادر او نیز باوجود اطلاع از شرایط اسفناک اعظم و دخترانش، اعتنایی به وضعیت خواهرش نداشته است.
مرضیه محبی، یکی از سه وکیلی که وکالت اعظم را بر عهده گرفته، گفته این زن در سالهای ۹۳ و ۹۴ هم مورد «ضرب و جرح شدید قرار گرفته و به پزشکی قانونی مراجعه کرده که اسناد آن وجود دارد، اما بیپناهی و فقدان حمایت اجتماعی، دوباره او را با شدتی مضاعف به کام خشونت بازگردانده است.»
وی با انتقاد از نبود «هیچ» مجازاتی برای «مرتکبین خشونت جنسیتی در قوانین کیفری» ایران افزوده «آنچه وجود دارد، صرفا مجازاتهای عمومی است، قانون در خصوص تامین امنیت زنان نوشته شده، اما در میانه راه مجلس شورای اسلامی معطل مانده است.»
خانم محبی ادامه داده «مقررات حاکم بر خانواده نه تنها مانع اعمال خشونت بر زنان نیستند، بلکه سختی و روند طولانی رسیدگی به دعوای طلاق زنان، آنان را در معرض خشونتی دیرپای، مستمر و پایدار قرار میدهد.»
وی همچنین از جامعه مدنی برای بستن «گوشهای خود بر فریاد قربانیان خشونت خانگی» و فراموش کردن «تکلیف خود» در این زمینه انتقاد کرده و خواستار ایفای نقش جامعه در قبال افراد «بزهدیده» شده است.
همزمان با انتقاد این وکیل از بیتوجهی جامعه نسبت به اعمال خشونت و خشونتدیدگان، روزنامه قانون نیز در شماره روز شنبه (چهارم اردیبهشت) خود از «بیتفاوتی جامعه و مسئولان به افزایش خشونت» انتقاد کرده است.
این روزنامه در گزارشی با عنوان «انفعال نامحسوس» نوشته «انفعال آزاردهنده گروههایی از مردم و مسئولان در برابر حوادث اعظمها، واقعیتی تلخ است که در سالهای گذشته عاملی بر ادامهدار بودن داستان اعظمها» شده است.
این روزنامه برای اثبات افزایش بیتفاوتی گروهی از شهروندان نسبت به آنچه در اطرافشان میگذرد، افزوده این موضوع موجب شده «حتی افرادی چون مسئولان مدرسه دختر اعظم در روزهایی که دانش آموزشان در بند بود، پیگیر وضعیت او نشوند.»
شهیندخت مولاوردی، معاون ئییس جمهور در امور زنان و خانواده نیز در صفحه تلگرام خود، به طور تلویحی عامل اصلی خشونت علیه اعظم و دخترانش را «بلای خانمانسوز اعتیاد» عنوان کرده است.
وی نوشته «مطالعه گزارش ارسالی که توسط خبرنگار اجتماعی ایسنا تنظیم شده را به دلیل شدت و وسعت خشونت اعمال شده علیه اعظم و دو دخترش در ٢١ روز، فقط تا نیمه آن میتوانم ادامه دهم و به دنبال علت این همه سبعیت غیرعادی سریع گزارش را مرور میکنم و به آنچه که حدس میزدم میرسم: اعتیاد این بلای خانمانسوز.»
خانم مولاوردی یادآوری کرده که این خبر «هولناک و باورنکردنی» تنها یک روز بعد از روز پدر در ایران منتشر شده است.
وکیل اعظم گفته است «تنها مشارکت فعالانه دولت، جامعه مدنی، بزهکار و بزهدیده میتواند بار سنگین و دهشتناک این خشونت را از روی دوش این زن، فرزندان او و از روان اجتماع بردارد و راه را برای بازگشت مرد بختبرگشتهای که دسترسی آسان او به مواد مخدر، از او هیولایی خطرناک ساخت، هموار سازد.»
--------------------------------
* رادیو فردا مسئول متحوای وبسایتهای دیگر نیست.