روزنامه روسی کمرسانت به نقل از منابعی در کاخ کرملین بار دیگر این خبر را منتشر کرده است که مسکو، پس از عقبنشینی تهران از شکایتی که مطرح کرده، احتمالا سامانه پدافندی آنتی ۲۵۰۰ را به جای اس ۳۰۰ به ایران میدهد.
همزمان در اول تیر ماه، خبرگزاری روسی اسپوتنیک از قول مرتضی سرمدی، قائممقام وزارت خارجه ایران، نقل کرده است تهران و مسکو مشغول گفتوگو در مورد روش بازگشت ایران از شکایت مطرح شده علیه روسیه هستند.
ایران پیشتر در دادگاه بینالمللی علیه روسیه، به دلیل تحویل داده نشدن سیستم اس ۳۰۰ که خریداری کرده بود، شکایت کرده بود.
دمیتری مدودف، رئیسجمهوری پیشین روسیه، در پی اعمال تحریمهای بینالمللی به خاطر برنامه اتمی تهران، جلوی تحویل اس ۳۰۰ را گرفته بود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، در پی تفاهمها و توافقها اولیه ایران و قدرتهای جهانی بر سر برنامه اتمی، و نیز افزایش تنش روسیه با غرب، این دستور را لغو کرد.
گزارشها در مورد تحویل سامانه پدافندی آنتی ۲۵۰۰ (سامانه ضدموشکی آلماز آنتی ۲۵۰۰ یا نام دیگر آن: اس ۳۰۰ ویام)، پیشتر نیز منتشر شده بود. در دی ماه سال ۱۳۹۲، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته بود این سامانه با نیازهای ایران مطابق نیست و تهران همچنان به دنیال سامانه اس ۳۰۰ است. هر چند او نیز در همان زمان تاکید کرده بود که کارشناسان نظامی مشغول مشورت در این مورد هستند.
در فوریه گذشته (پنج ماه پیش) سرگئی چهمهزوف، رئیس شرکت صنایع دفاعی «روستک»، مجددا همین موضوع را بیان کرده و به خبرگزاری روسی تاس گفته بود موشکهای ۲۵۰۰ به ایران تحویل داده خواهد شد.
کومرسانت سامانه پدافندی آنتی ۲۵۰۰، را پیشرفتهتر و جدیدتر از سامانه اس ۳۰۰ که بخشهایی از آن از چرخه تولید خارج شده، توصیف کرده است.
سامانه آنتی ۲۵۰۰ در ادامه سامانه اس ۳۰۰ ساخته و از سال ۲۰۱۳ میلادی به خدمت گرفته شده است.
آقای سرمدی به اسپوتنیک گفته پیشرفتهایی در مذاکرات میان تهران و مسکو به دست آمده است. با این همه سخنی از تحویل پدافند جدید یا زمان تحویل احتمالی اس ۳۰۰ به میان نیامده است.
روسها در پی مذاکراتی که تا کنون با مقامهای ایرانی داشتهاند از هرگونه اظهار نظر در مورد زمان، یا نحوه تحویل سامانه خودداری کردهاند.
به گفته مرتضی سرمدی طرفها در مورد «بهای جدید» سامانه نیز مشغول گفتوگو هستند.
ایالات متحده و اسرائيل، در زمان لغو دستور پیشین برای تحویل اس ۳۰۰، مخالفت خود را با آن اعلام کرده بودند.
در فروردین ماه گذشته، جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، گفته بود تصميم روسيه «میتواند برنامهها برای لغو نهايی تحريمها عليه ايران را به عنوان بخشی از توافق نهايی اتمی، به خطر بيندازد».
روسیه میگوید سامانه پدافندی که میخواهد به ایران بدهد با اهداف تهاجی ساخته نشده و امنیت کشوری را به خطر نمیاندازد.
این موضوع خود در واکنش به ابراز نگرانیهای چندباره تلآویو در مورد مسائل امنیتی ابراز شده است.