وزارت خارجه ایران میگوید در پی مخالفت عباس عراقچی با «شرط» تعیینشده در مورد نحوه حضورش در یک برنامه تلویزیونی، صدا و سیما نیز گفتوگو با این مقام دولتی را که قرار بود در سالگرد برنامه جامع اقدام مشترک انجام شود، لغو کردهاست.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شامگاه شنبه ۲۶ دی ماه ۱۳۹۴، اعلام کرد که ایران همه گامهای اولیه برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک را برداشته است؛ به این ترتیب چارچوبهای پیشبینی شده در مورد برچیدهشدن تحریمهای هستهای ایران اجرایی و «برجام» آغاز شد.
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران و از اعضای ارشد تیم مذاکرهکننده اتمی، قرار بود شب ۲۵ دی ماه در برنامهای به نام «متن حاشیه» در شبکه سوم شرکت کند. اما ساعاتی بعد در پستی در صفحه اینستاگرام خود اظهار داشت «صدا و سیما دعوت خود را پس گرفت».
او در واکنش به خبرنگاران داخل ایران خواسته بود تا دلیل قضایا را از سخنگوی وزارت خارجه جویا شوند.
دفتر روابط عمومی وزارت خارجه ایران در شب ۲۵ دی ماه در بیانیهای اعلام کرد «بعد از ظهر امروز (روز شنبه ۲۵ دی ماه)، مسئولان برنامه طی تماسی با آقای دکتر عراقچی حضور ایشان را مشروط به انجام یک مناظره تلویزیونی کردند که بیشک برخلاف توافق اولیه بود. پس از مخالفت ایشان با این شرط غیرمترقبه، مسئولان مربوطه حاضر به انجام گفتوگو بر اساس توافق اولیه، نشده، و برنامه را لغو کردند».
پیش از این خبرگزاری فارس گفته بود عباس عراقچی «حضور فردی که قرار بود به عنوان منتقد در برنامه حاضر شود را نپذیرفته بود».
از سوی دیگر روزنامه شرق، چاپ تهران، گفته است «روال معمول» این برنامههای تلویزیون دولتی ایران «پرسشوپاسخ مجری از روند توافق و وضعیت پیگیری آخرین موضوعات باقیمانده» است. به گفته این روزنامه، قصد صدا و سیما برای اجرای برنامه به شکل «مناظره» برخلاف اصول «همکفو» (همنظیر) بودن طرفها است. به گفته روزنامه شرق «اگرچه انتظار میرود صدا و سیما، محلی برای اطلاعرسانی به همه ملت باشد، اما شواهد نشان میدهد اولویتهای این رسانه چیز دیگری است».
رادیو و تلویزیون دولتی ایران هنوز واکنشی به بیانیه وزارت خارجه نشان ندادهاست. صدا و سیما، به تازگی هدف انتقادهایی از نحوه پوشش مراسم خاکسپاری اکبر هاشمی رفسنجانی، از مهمترین حامیان دولت حسن روحانی، نیز قرار گرفتهاست. علی عسگری، رئیس این سازمان که منتخب رهبر جمهوری اسلامیست، در واکنش گفته بود تلاش میکند «عملکرد» سازمان تحت مدیریت خود را «اصلاح کند». ⇦بیشتر بخوانید
توافق اتمی، پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی به دست آمد؛ در حالیکه فعالیتهای دولت محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری پیشین، ایران را با تحریمهایی گسترده روبهرو کرده بود. برجام اکنون یک سال است که اجرا میشود. طی روزهای آینده، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، و از مخالفان سرسخت توافق اتمی، هدایت دولت آن کشور را در دست خواهد گرفت. البته از میان اعضای معرفیشده برای کابینه آقای ترامپ، کسانی مانند جیمز متیس -برای وزارت دفاع- خواستار احترام به تعهدات واشینگتن هستند. ⇦بیشتر بخوانید