کاخ سفید آمریکا میگوید رئیسجمهوری آن کشور در گفتوگویی تلفنی با رئیسجمهوری ترکیه، خواستار هماهنگی نزدیک در نبردها علیه گروه موسوم به «حکومت اسلامی» شده است.
اوباما در عینحال خواسته تا در مورد آنچه «سطح و شکل مناسب» حضور ترکیه در عراق توصیف شده نیز، گفتوگوی بیشتری انجام شود.
در بیانیه کاخ سفید در پنجم آبان ماه، آمده است «اوباما بر نیاز به هماهنگی نزدیک بین ایالات متحده و ترکیه برای بنای موفقیتها و حفظ فشارها علیه داعش در سوریه، با هدف کاستن از تهدیدهای آن گروه علیه آمریکا، ترکیه و جاهای دیگر، تاکید کردهاست».
رئیسجمهوری آمریکا همچنین، خواستهاست تا گفتوگوهای بیشتری در مورد آنچه «سطح و شکل ِ مشارکتِ متقضی ترکیه در اقدامات ائتلاف [بینالمللی به رهبری واشینگتن] علیه داعش» در عراق توصیف شده، شکل گیرد.
باراک اوباما میگوید او و رجب طیب اردوغان، در مورد لزوم «حمایت قوی از تمامیت ارضی عراق» همعقیده هستند.
شماری از نیروهای ارتش ترکیه، در حال حاضر، هم در سوریه و هم در عراق حضور دارند. در سوریه، آنکارا از گروهی از شورشیان نیز حمایت میکند که علاوه بر درگیری با شبهنظامیان کرد، و نیروهای دولتی، با شبهنظامیان گروه موسوم به حکومت اسلامی نیز درگیر شدهاند.
در عراق، حضور ارتش ترکیه با مخالفت شدید دولت در بغداد روبهرو است؛ اما اردوغان تاکید کرده نظر و خواست دولت مرکزی عراق بر تصمیمگیریهای نظامی آنکارا تاثیری ندارد و ترکیه برای حفظ امنیت مردم خود و نیز حمایت از «ترکمنها» و «سنیها» در عراق حضور دارد.
دولت آمریکا تاکید کرده است که حضور نیروهای خارجی در عراق باید بر پایه خواست و تمایل دولت مرکزی بغداد صورت گیرد. بهتازگی وزیر دفاع آمریکا نیز دیدارهایی با رهبران ترکیه و عراق داشته که هدف از آن «تلاش برای کاستن از تنشها» عنوان شدهاست.
اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا، در عین حال روز چهارشنبه گفت به احتمال زیاد ترکیه در عملیات برای بیرونراندن گروه «حکومت اسلامی» از رقه، پایگاه اصلی این گروه در سوریه، نقش خواهد داشت.
از سوی دیگر در همان روز، فرماندهی عملیات میدانی نیروهای متحد دولت سوریه هشدار داد پیشروی نظامیان ترکیه به سوی مواضع دولتی سوریه و متحدانش در شمال و شرق حلب، با پاسخ «قاطع و کوبنده» همراه خواهد بود.
ترکیه و عربستان از حامیان شماری از شورشیان سوری به شمار میروند که طی سالهای گذشته درگیر نبردهایی با دولت مرکزی سوریه بودهاند. دولت مرکزی سوریه از حمایت ایران و روسیه برخوردار است. ایران، ترکیه و عربستان، در مورد مسائل عراق نیز اختلافاتی دارند که طی روزهای گذشته و در آستانه آغاز عملیات موصل، بار دیگر شکلی آشکار به خود گرفتهاست. ترکیه مخالف حضور شبهنظامیان شیعه در نبرد موصل است و ایران هشدار داده حضور نظامی آن کشور در عراق، «بدعت خطرناکی» است.