مریم میرزاخانی، ریاضیدان ایرانی به عنوان یکی از چهار برنده جایزه بینالمللی فیلدز، معتبرترین جایزه ریاضیات جهان شناخته شد؛ او نخستین زنی است که این جایزه را دریافت میکند.
در میان ریاضیدانان برجسته دریافتکننده مدال از کنگره بینالمللی ریاضیدانان سال جاری میلادی، «مریم میرزاخانی»، ریاضیدان جوان ایرانی، به دلیل دستاوردهایش در سطوح هندسه ریمانی و فضاهای مدولی آن موفق به دریافت مدال «فیلدز» شد.
خانم میرزاخانی مدال خود را طی مراسمی در ۱۳ ماه اوت (۲۲ مرداد) دریافت میکند.
کنگره ریاضیدانان جهان اعلام کرده که یافتههای میرزاخانی «افقهای جدیدی» را در رشته تخصصی خود گشوده است؛ «مریم میرزاخانی در زمینه نظریه سطوح ریمانی و فضاهای مدولی آن به پیشرفتهای چشمگیری نائل آمده است و افقهای جدیدی را در این رشته گشوده است.»
مریم میرزاخانی متولد سال ۱۳۵۶ و استاد ریاضیات دانشگاه استنفورد است.
او نخستین زنی است که جایزه فیلدز را از آن خود کرده است. البته خانم میرزاخانی پیشتر نیز در سالهای ۱۹۹۴ و ۱۹۹۵ در المپیادهای ریاضی مدال طلا گرفته بود.
مریم میرزاخانی در دوران سکونت در ایران دوره متوسطه را در دبیرستان فرزانگان تهران گذراند. او مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۷۸ در رشته ریاضیات از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرد. این نابغه ریاضی بعدها از دانشگاه هاروارد در مقطع دکتری فارغالتحصیل شد.
میرزاخانی پیش از تدریس در دانشگاه استنفورد سابقه پژوهش در «مؤسسه ریاضیات کلِی» و تدریس در دانشگاه پرینستون را نیز داشته است.
علاوه بر میرزاخانی سه ریاضیدان دیگر نیز در مراسم گشایش کنگره ریاضیدانان سال ۲۰۱۴ جایزه فیلدز را دریافت کردند. «آرتور آویلا»، «مَنجول بارگَوا» و «مارتین هایرِر» سه دانشمند دیگری هستند که در کنار میرزاخانی مدال فیلدز را دریافت کردهاند.
آویلا ریاضیدان برزیلی-فرانسوی است و در دانشگاه پیِر و ماری کوری در پاریس تدریس میکند، بارگَوا ملیت کانادایی-آمریکایی دارد و استاد دانشگاه پرینستون است و هایر نیز از کشور اتریش و استاد دانشگاه وارویک در بریتانیا است.