نخستوزیر هند و رئیسجمهوری ایالات متحده در واشینگتن دیدار کردهاند. کاخ سفید آمریکا میگوید دو طرف از اسلامآباد خواستهاند توان خود را بهکار گرفته، مانع از استفاده از خاک پاکستان برای برنامهریزی و انجام «حملات تروریستی» به دیگر کشورها شود.
دیدار بین نارندرا مودی و دونالد ترامپ، روز دوشنبه پنجم تیر ماه، در جریان سفر دو روزه نخستوزیر هند به ایالات متحده صورت گرفتهاست. پیش از این سفر گزارش شده بود بخش مهمی از گفتوگوها بر مسائل تجاری، روابط شهروندی، روادیدها و فرصتهای اقتصادی متمرکز خواهد بود. با این همه مسئله مقابله با تروریسم، بحران در شبهجزیره کره، و نیز اختلافات بین دهلی نو و اسلامآباد بر سر آنچه هند، استفاده از خاک پاکستان برای انجام حملات ترویستی مینامد، در این دیدارها مطرح شدهاند.
آقای ترامپ در سخنانی در «باغچه گل رز» در کاخ سفید گفته است «هر دو ملت تحت حملات شیطانی ترویسم قرار گرفتهاند، و هر دو کشور متعهد به نابودی سازمانهای تروریستی و ایدئولوژی افراطی که آنها را به جنبش در میآورد، هستند. ما تروریسم اسلامگرای افراطی را نابود خواهیم کرد».
نارندرا مودی از واژگان مشابه آقای ترامپ در سخنان خود استفاده نکرده و خواستار مقابله با «خانههای امن» گروههای افراطی و تروریستی شدهاست. آنچه بازتابدهنده نگرانیهای دهلی نو از حضور گروههای شبهنظامی افراطی در پاکستان است. نخستوزیر هند در عین حال گفته دولتش و دولت آمریکا سطح تبادل اطلاعات امنیتی میان خود را افزایش میدهند.
ساعاتی پیش از ورود آقای مودی به آمریکا، وزارت خارجه ایالات متحده، تحریمهایی را علیه «سید صلاحالدین» رهبری گروه پاکستانی «حزبالمجاهدین» اعمال کرد. حزبالمجاهدین از گروههای اصلی در نبرد علیه حاکمیت هند بر منطقه کشمیر است. تحریمها علیه رهبر این گروه با استقبال وزارت خارجه هند روبهرو شدهاست.
پاکستان پیش از این در مواردی رسما به اتهامهای دهلینو در مورد ورود شهروندان آن کشور به کشمیر تحت کنترل هند واکنشان نشان داده و این اتهامها را رد کردهاست.
موضوع دیگری که در روابط خارجی دو کشور بازتاب پیدا کرده، نگرانیهای مشترک ایالات متحده و هند از افزایش حضور نظامی چین در آسیا است.
دولت ترامپ میگوید قصد دارد فناوری پیشرفته دفاعی در اختیار هند قرار دهد؛ وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه فروش هواپیمای ترابری سی-۱۷ به هند را تصویب کرد و قرار است طرح فروش دو میلیارد دلاری هواپیماهای بدون سرنشین برای انجام عملیات جاسوسی و رصد در اقیانوس هند را بررسی کند.
نخستوزیر هند و رئیسجمهوری ایالات متحده در مورد پارهای از مسائل نیز اختلاف عقیده دارند که از جمله آنها توافق پاریس برای مقابله با تغییرات آبوهواییست: مودی هوادار این توافق است در حالیکه ترامپ دستور به خروج کشورش از آن داده. اختلاف بر سر روابط با ایران از دیگر مسائلیست که در رسانههای ایالات متحده بازتاب پیدا کرده: به گفته رادیو انپیآر در حالیکه ترامپ خواستار انزوای ایران است، دولت هند از چنین چیزی دوری میکند. هند همچنین خواستار تضمینهای آمریکا به صدور روادید برای نیروی تخصصی آن کشور است، اما رئیسجمهوری آمریکا بر این عقیده است که از این روادیدهای سوءاستفاده شده و به فرصتهای شغلی در خاک ایالات متحده ضربه زدهاست. خبرگزاری رویترز میگوید آقای ترامپ اشارهای به اختلافات بر سر توافق پاریس و مسائل مهاجرتی نکردهاست.
نارندرا مودی از سال ۲۰۱۴ بهاینسو که هدایت کابینه هند را برعهده دارد، سه سفر دیگر به ایالات متحده کرده بود. این چهارمین سفر به آمریکا، و نخستین دیدار با دونالد ترامپ در آن کشور است. مودی از ترامپ دعوت کرده تا به هند سفر کند، هرچند هنوز تاریخی برای این سفر احتمالی تعیین نشدهاست.