کیم جونگاون رهبر کره شمالی، با ادامه دور تازهای از تنشها در شرق آسیا، به مقامهای آن کشور دستور داده است خود را برای انجام آزمایشهای هستهای جدید آماده کنند.
انجام آزمایشهای هستهای و پرتاب موشکهای بالستیک، تحریمهای گستردهای را علیه پیونگیانگ همراه داشتهاست. کره شمالی در دی ماه گذشته، دست به انجام چهارمین آزمایش هستهای خود زد که میگوید یک «بمب هیدروژنی» بود و «با موفقیت آزمایش شدهاست». ایالات متحده در مورد موفقیت این آزمایش، ابراز تردید کردهاست.
تنشهای معمول در شبهجزیره کره، با افزایش تحریمهای اخیر سازمان ملل متحد و نیز رزمایش بزرگ آمریکا و کره جنوبی، بار دیگر افزایش یافتهاست.
کیم جونگاون میگوید دولتش موفق شده کلاهکهای هستهای را کوچک و قابل نصب بر موشکهای بالستیک کند. مقامهای آمریکایی در مورد این موضوع نیز ابراز تردید کردهاند.
با وجود اینها، یک فرمانده ارشد ارتش آمریکا، ۱۹ اسفند ماه گفت سه فروند از بمبافکنهای اتمی فوقپیشرفته آن کشور، به منطقه آسیا-اقیانوسآرام میروند.
به گزارش خبرگزاری رسمی کره شمالی (کیسیانای)، رهبر کره شمالی ۲۱ اسفند ماه بر لزوم توسعه زرادخانه اتمی آن کشور تاکید کرده است.
او خواستار آن شده تا تجهیزات لازم برای حمله اتمی به «دشمن» در هر زمان «در زمین، در هوا، روی دریا و زیر آب» آماده باشد.
البته رهبر جوان کره شمالی مکررا کشورهای همجوار خود و نیز ایالت متحده را تهدید به بمباران اتمی کرده و این بار اول نیست که از حمله به «دشمن» سخن میگوید. [مواردی از تهدیدها را اینجا و اینجا بخوانید]
سخنان تازه آقای کیم در زمانی مطرح شده که رسانههای رسمی کره شمالی او را در حال تماشای آزمایش یک موشک بالستیک نشان میدادند. مشخص نیست این آزمایش چه زمانی انجام شدهاست.
شورای امنیت سازمان ملل متحد، هفته گذشته، تحریمهای تازه و گستردهای را علیه پیونگیانگ وضع کرد.
از سوی دیگر گروهی از منتقدان دولت پارک گونه، رئیسجمهوری کره جنوبی، میگویند سئول ترجیح میدهد مسائل مربوط به برنامه اتمی کره شمالی را «تنها از طریق اتکا به تحریمها، و بدون توجه به مذاکره» حل کند. روزنامه هانگیوره، از نشریات عمده منتقد دولت در کره جنوبی، در مقالهای در این رابطه میگوید رزمایش اخیر آن کشور و آمریکا در حالی انجام میشود که در پی وضع تحریمهای شورای امنیت، پکن و مسکو، مسیر دیگری در پیش گرفته و اکنون در مورد افزایش بحران در منطقه هشدار میدهند.
وزیر خارجه چین، دو روز پیش با همتای آمریکایی خود گفتوگویی تلفنی داشتهاست. جزئیاتی از این گفتوگو منتشر نشده، اما پکن میگوید دو طرف در مورد وضعیت در شبهجزیره کره صحبت کردهاند.
وانگ ئی، وزیر خارجه چین، به تازگی هشدار داده که اگر تنشها «به نقطهای برسند که کنترل آن از دست برود، فاجعهای برای همه کشورها به ارمغان میآورد».
از سوی دیگر ایالات متحده، بارها خواستار آن شده که پکن از نفوذ خود بر پیونگیانگ برای کاهش تنشها استفاده کند. واشینگتن در عین حال در مورد افزایش نفوذ چین در آبهای شرق آسیا نیز هشدار دادهاست.
هم واشینگتن و هم پکن خواستار آن هستند که شبهجزیره کره از سلاح اتمی عاری باشد.