لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۵۲

مقام‌های آمریکایی: کشورهای منطقه ممکن است شورشیان سوری را به ضدهوایی مسلح کنند


خبرگزاری رویترز به نقل از مقام‌های آمریکایی می‌گوید شکست آتش‌بس سوریه، احتمال این‌که کشورهای عرب خلیج فارس دست به مسلح کردن شورشیان آن کشور به دوش‌پرتاب‌های ضدهوایی بزنند را افزایش داده‌است.

تازه‌ترین تلاش‌های مسکو و واشینگتن برای ایجاد آتش‌بس در سوریه، یک هفته پس از آغاز آن، عملا با شکست روبه‌رو شد و درگیری‌ها، حملات هوایی سنگین به مواضع شورشیان سوری و بحران در مناطقی مانند حلب بار دیگر شدت گرفت.

دولت ایالات متحده همچنان تاکید دارد که زنده‌نگه‌داشتن مذاکرات، تنها راه پایان دادن به درگیری‌ها است. در عین حال سامانتا پاور، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، گفته‌است اقدامات روسیه در سوریه «اقداماتی ضد تروریسم نیست، بلکه وحشی‌گری است».

از سوی دیگر ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل، نیز گفته به باور او برقراری مجدد صلح در سوریه به امری «تقریبا ناممکن» تبدیل شده‌است.

روز دوشنبه پنجم مهر ماه، فعالان مدنی در حلب هشدار دادند که ذخیره‌های دارویی و مایحتاج پزشکی در شرق شهر حلب، رو به پایان است؛ منطقه‌ای که کنترل آن در دست شورشیان مخالف بشار اسد است و به یکی از مهم‌ترین مراکز درگیری‌ها در سوریه تبدیل شده.

به گزارش رویترز این احتمال افزایش پیدا کرده که کشورهای عربی پیرامون خلیج‌ فارس و یا ترکیه به افزایش کمک‌های نظامی به شورشیان اقدام کرده و جنگ‌افزارهایی مانند سلاح‌های دوش‌پرتاب ضدهوایی در اختیار آن‌ها بگذارند.

یک مقام دولتی ایالات متحده که نامش فاش نشده، می‌گوید واشینگتن تلاش کرده تا با متحد کردن غرب و هم‌پیمانان عرب برای آموزش و ارسال جنگ‌افزارهایی مشخص برای شورشیان «میانه‌رو»، سلاح‌های ضدهوایی وارد روند نبردهای سوریه نشوند.

رویترز افزوده است با شکست آتش‌بس و «نارضایتی‌ها» از سیاست‌های واشینگتن در میان کشورهای عربی و یا ترکیه، ممکن است آن‌ها خواسته‌های واشینگتن، یا اقدامات افرادی که قصد دارند دوش‌پرتاب‌های ضدهوایی به شورشیان بدهند، را نادیده بگیرند.

یک مقام دیگر ایالات متحده به این خبرگزاری گفته است عربستان سعودی همواره تاکید کرده تنها راهی که ممکن است به عقب‌نشینی روسیه در حمایت‌هایش از دولت مرکزی سوریه بیانجامد، ارسال چنین سلاح‌هایی‌ست؛ آنچه به گفته ریاض در جریان جنگ افغانستان، ۳۰ سال پیش، تاثیرگذار بود.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند تا کنون توانسته‌اند، با گوشزد کردن خطرات بیشتری که چنین اقدامی ممکن است به بار بیاورد، جلوی آن را بگیرند؛ «چراکه این شوروی نیست که در برابر ما ایستاده، بلکه رهبری روسیه، که قصد بازسازی قدرت آن کشور را دارد و احتمالا از چنین روندی نیز صرف‌نظر نخواهد کرد».

مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در پاسخ به پرسش رویترز که آیا آمریکا قصد انجام اقداماتی فراتر از مذاکرات را دارد، برداشتن گام‌های دیگر را رد نکرده است. آقای تونر اما تاکید کرده واشینگتن تمایل ندارد، هیچ‌کسی سلاح بیشتری وارد نبردهای داخلی سوریه بکند.

جنگ داخلی سوریه پنج سال و نیم است که ادامه دارد، بین ۳۰۰ هزار تا نیم میلیون کشته برجای گذاشته و نیمی از جمعیت آن کشور را آواره کرده‌است. ایران و روسیه از مهم‌ترین حامیان بشار اسد به شمار می‌روند و هم بر فراز آسمان و هم در نبردهای زمینی از دولت مرکزی آن کشور حمایت می‌کنند. عمده کشورهای عربی منطقه و یا ترکیه از مخالفان اسد هستند و گروهی از شورشیان را تحت حمایت خود دارند. آمریکا نیز ائتلافی را رهبری می‌کند که حملاتی هوایی را علیه گروه حکومت اسلامی و شاخه القاعده انجام داده، در عین حال از برخی شورشیان در نبردهای زمینی علیه «داعش» پشتیبانی می‌کند.

XS
SM
MD
LG