لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۷

شمخانی: همکاری دوباره با روسیه در همدان به تحولات سوریه بستگی دارد


دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران می‌گوید «عملیات» صورت‌گرفته نیروی هوایی روسیه از پایگاه همدان «محدود بود و پایان یافت»، اما در عین حال افزوده است «از سرگیری این نوع از همکاری در آینده به تحولات میدانی در سوریه بستگی دارد».

به گزارش خبرگزای تسنیم، علی شمخانی، به شبکه «روسیا الیوم» گفته است «روابط راهبردی میان ایران و روسیه پایان نیافته است».

آقای شمخانی در بخشی دیگر از سخنان خود تاکید کرده است «ممکن است بار دیگر» در زمینه استفاده از پایگاه هوایی همدان به وسیله نیروهای هوایی روسیه برای حمله به سوریه، «همکاری صورت گیرد».

دبیر شورای امنیت ملی ایران از دولت روسیه و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری آن کشور، حمایت کرده و می‌گوید آقای پوتین «سیاست‌های جدید روسیه را از شرایط زیان‌بار گذشته خارج کرده است».

او در عین حال گفته‌است روسیه «شیوه‌ای مستقل از غرب در پیش گرفته‌است».

این سخنان ادامه گفته‌ها و واکنش‌ها به گزارش‌های منتشرشده در مورد استفاده از پایگاه همدان (شاهرخی/نوژه) توسط ارتش روسیه، برای انجام عملیات در سوریه است؛ استفاده نظامی یک کشور خارجی از زیرساخت‌های نظامی در ایران، برای انجام عملیات در کشوری دیگر، در تاریخ معاصر کشور امری بی‌سابقه به شمار می‌رود. در عین حال در قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز چنین چیزی منع شده‌است.

مقام‌های ایرانی واکنش‌های مختلفی به موضوع نشان داده‌اند؛ طیفی که از یک سو انتقادی تلویحی از علنی کردن این موضوع توسط روس‌ها را در بر می‌گرفت و از سوی دیگر تاکیدی بر این مسئله بود که جنگنده‌های روسیه تنها برای سوخت‌گیری از پایگاه نوژه همدان استفاده کرده‌اند.

این جریان با انتقادهایی در داخل ساز و کار سیاسی ایران نیز روبه‌رو شده‌است.

وزارت خارجه روسیه چهارم شهریور ماه بدون اشاره مستقیم به فرد یا افراد خاصی گفته است «اظهارنظر برخی از سیاستمداران و افراد مشخص در درون حکومت (ایران)؛ ضروری است درک شود که آیا بازتاب‌دهنده دیدگاه‌های حکومت (جمهوری اسلامی) هستند یا نه».

گروهی از نمایندگان مجلس ایران در ۲۸ مرداد ماه خواستار تشکیل جلسه غیرعلنی مجلس برای بررسی این موضوع شده بودند.

اندکی بعد وزیر دفاع گفت این مسئله «به مجلس ربطی ندارد» و بعد در نامه‌ای به مجلس ایران، لحنی ملایم‌تر را در پیش گرفت.

ایران و روسیه از مهم‌ترین حامیان بشار اسد، رئیس‌جمهوری روسیه به شمار می‌روند. ارتش روسیه در حمایت از نیروهای اسد، دست به حملاتی هوایی زده است که به گفته مسکو هدف از آنها «گروه‌های تروریستی» هستند.

از منظر سازمان ملل دو گروه «حکومت اسلامی» و جبهه‌النصره (اکنون با نام فتح‌الشام فعالیت می‌کند) گروه‌های تروریستی هستند و روند احتمالی صلح در آن کشور شامل آن‌ها نمی‌شود. اما غرب بارها در مورد حملات هوایی روسیه به شورشیانی که از منظر آن «میانه‌رو» به‌شمار می‌روند و در مذاکرات صلح حضور دارند، هشدار داده‌است.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا، پنج‌شنبه برای مذاکره با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، درباره سوریه وارد ژنو شد. سازمان ملل متحد می‌گوید، روسیه با برقراری آتش‌بس ۴۸ ساعته در حلب موافقت کرده، ولی مخالفان هنوز موافقت خود را اعلام نکرده‌اند.

XS
SM
MD
LG