لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۱۹

دولت ترکیه ۲۸ شهردار را برکنار کرد


تظاهرات در دیاربکر؛ پلیس یکی از معترضان را بازداشت کرده‌است
تظاهرات در دیاربکر؛ پلیس یکی از معترضان را بازداشت کرده‌است

به دستور وزارت کشور ترکیه، ۲۸ شهردار منتخب در شهرهای مختلف این کشور از کار برکنار شدند و به جای آنها، نیروهای مورد تائيد دولت ترکیه منصوب شدند.

از این میان، ۲۴ شهردار برکنار شده وابسته به «حزب دموکراتیک خلق‌ها» هستند؛ حزب مدافع کردها که در عین حال سومین حزب بزرگ پارلمانی در ترکیه محسوب می‌شود. دولت ترکیه، شهرداران نزدیک به این حزب را به ارتباط با حزب کارگران کردستان ترکیه، پ‌کاکا متهم کرده است.

به‌علاوه، چهار شهردار برکنار شده دیگر از اعضای «حزب عدالت و توسعه» و نیز «حزب حرکت ملی ترکیه» هستند. این افراد به ارتباط و همسویی با فتح‌الله گولن، روحانی منتقد دولت متهم شده‌اند.

وزارت کشور ترکیه در بیانیه ای اعلام کرد: «چنانچه شهرداری‌ها با سوءاستفاده از آرای مردم٬ مالیات و دموکراسی، علیه برابری و تمامیت ارضی کشور و به نفع گروه‌های ترویستی اقدام کنند، برخورد با آنها ضروری، و اتخاذ تدابیر لازم جهت مقابله با کسانی که اراده ملت را غصب کرده‌اند مسئولیت و وظیفه اصلی دولت است.»

مقام های ترکیه، معتقدند که شهرداران کرد، با حزب کارگران کردستان، که درگیر نبرد با نیروهای دولتی است، ارتباط و همکاری دارند.

در همین خصوص، «سباحت تونجل»، از رهبران سیاسی کردهای ترکیه در واکنش به این اقدام دولت ترکیه گفت: «شهرداری‌های ما را محاصره‌ کرده‌اند. می خواهند دوستانمان را به زور از شهرداری‌ها اخراج کنند. این یک کودتا است».

او در ادامه افزود: «هنوز دو سال به انتخابات باقی‌ مانده. اگر ادعا می‌کنند که شهرداری‌ها به مردم خدمت نمی‌کنند، پس چرا انتخابات برگزار نمی‌کنند؟ همین امروز بیایید انتخابات برگزار کنیم. واقعیت این است که چون مردم ما به حزب حاکم رای ندادند، در دو سال گذشته در معرض شدیدترین ستم ها قرار گرفتند».

شهردارهای برکنار شده، عمدتا در مناطق جنوب شرقی آن کشور به کار مشغول بودند و گزارش‌ها از اعتراضات و درگیری‌ها با نیروهای پلیس در برخی از این مناطق حکایت دارند.

خبرگزاری رویترز می‌گوید در «سوروچ»، شهر عمدتا کردنشین استان شانلی اورفه، که در مرز آن کشور با سوریه قرار دارد، پلیس اقدام به پرتاب گاز اشک‌آور کرده و از خودروهای آب‌پاش برای متفرق کردن راهپیمایان استفاده کرده‌است. تظاهرات و ناآرامی‌هایی نیز در دیاربکر و حکاری، نزدیک مرز ایران و عراق، گزارش شده‌است.

سفارت ایالت متحده در آنکارا نیز گفته از وقایع اخیر و گزارش درگیری‌ها در مناطق جنوب‌شرقی ترکیه باخبر است. به گفته این سفارت‌خانه، ایالات متحده از حق ترکیه برای مبارزه با تروریسم حمایت می‌کند، در عین حال بر اهمیت احترام به حقوق شهروندان در برگزاری اعتراضات مسالمت‌آمیز نیز تاکید کرده‌است.

وزارت کشور ترکیه می‌گوید ۱۲ نفر از این شهردارها رسما به حمایت از پ‌کاکا یا فتح‌الله گولن، خطیب منتقد رجب طیب اردوغان که ساکن آمریکا است، متهم شده‌اند.

دولت ترکیه، بعد از کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه، به مدت سه ماه حالت فوق‌العاده در این کشور اعلام کرد. مقام‌های ترکیه فتح‌الله گولن، روحانی مقیم پنسیلوانیای آمریکا را به سازماندهی کودتای نافرجام علیه دولت این کشور متهم می‌کنند. اتهامی که آقای گولن رد می‌کند.

بعد از کودتای نافرجام اخیر ترکیه، نیروهای امنیتی، اقدامات گسترده ای را برای برخورد با منتقدان و مخالفان دولت در دستور کار قرار دادند. بیشتر افراد و نهادهایی که با آنها برخورد شده، از سوی دولت متهم به همکاری با «فتح الله گولن» و از سوی دیگر «حزب کارگران کردستان» شده‌اند.

در روزهای گذشته، مقام های ترکیه از «تعلیق» ۱۱ هزار معلم به اتهام ارتباط با حزب کارگران کردستان خبر داده بودند.

همچنین خبرگزاری دولتی آناتولی، اعلام کرده که در دو ماه گذشته، ۳۵ مرکز بهداشتی، ۱۰۵۶ نهاد آموزشی، ۸۴۲ خوابگاه دانشجوان، ۱۰۴ موسسه وقف، ۱۲۵ انجمن و ۱۵ دانشگاه به اتهام وابستگی به فتح‌الله گولن، تعطیل شده‌اند.

علاوه بر این موارد، ۶۰ هزار کارمند دولت و ۹۳۳۱ پلیس هم به همین اتهام اخراج شده‌اند.

در کنار اینها، سه خبرگزاری، ۱۶ شبکه تلویزیونی، ۲۳ کانال رادیویی و ۴۵ روزنامه نیز توقیف و تعطیل شده‌اند.

دولت ترکیه، این اقدامات را به مثابه دفاع از خود در مقابل «جریان‌های تروریستی» ارزیابی می‌کند. با این حال، مخالفان دولت نیز آقای اردوغان را متهم می‌کنند که او به «بهانه مقابله با تروریسم» در حال قبضه کردن قدرت و حذف مخالفانش است.

XS
SM
MD
LG