لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۰

غرب «همه‌پرسی» جدایی‌طلبان در اوکراین را «باطل» می‌داند


در حالی‌که جدایی‌طلبان هوادار روسیه در شرق اوکراین اعلام کرده‌اند در «همه‌پرسی» برای استقلال این مناطق از خاک آن کشور پیروز شده‌اند، آمریکا، اتحادیه اروپا و کی‌یف نتایج آن را «باطل» اعلام کرده، گفته‌اند آن را نمی‌پذیرند.

برگزارکنندگان «همه‌پرسی» در دونتسک می‌گویند نزدیک به ۹۰ درصد رای‌دهندگان گزینه استقلال این مناطق را برگزیده‌اند.

خبرگزاری روسی ایتار-تاس نیز می‌گوید شمار شرکت‌کنندگان در رای‌گیری در لوهانسک، دیگر منطقه تحت کنترل شورشیان، ۸۰ درصد بوده است.

در جمهوری خودخوانده دونتسک، مسئول کمیسیون انتخابات می‌گوید «این را باید به عنوان نتجیه نهایی انتخابات در نظر گرفت».

اما در سوی دیگر، کشورهای غربی آن را «غیرقانونی» و «باطل» نامیده‌اند و دولت مرکزی در کی‌یف نیز آن را «نمایش مضحک جنایتکارانه» نامیده است.

وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای که پیشتر در این مورد منتشر کرده‌، می‌گوید این «همه‌پرسی» بنا بر قوانین اوکراین «غیرقانونی» است و مشکلات و اختلافات بیشتری را به وجود خواهد آورد.

به گفته وزارت خارجه آمریکا، واشینگتن نتایج این همه‌پرسی نمی‌پذیرد.

اتحادیه اروپا نیز گفته است «آنچه به نام همه‌پرسی در بخش‌هایی از لوهانسک و دونتسک برگزاری شده، غیرقانونی است و ما نتایج آن را نخواهیم پذیرفت».

مایا کوتسیانچیچ، سخنگوی کاترین اشتون، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته است «کسانی که این همه‌پرسی را برگزار کرده‌اند هیچ حقانیت دمکراتیکی ندارند و آنچه کرده‌اند خلاف توافق ژنو است».

اشاره خانم کوتسیانچیچ به توافقی است که در ماه آوریل میان اوکراین، روسیه، اتحادیه اروپا و آمریکا شکل گرفت تا از تنش‌ها کاسته شده و در عین حال شورشیان خلع سلاح شوند. آنچه در نهایت فرجامی نیافت.

قرار است هرمان فون رومپوی، رئیس کنسول اروپا، نماینده ۲۸ کشور عضو اتحادیه، روز دوشنبه به کی‌یف سفر کند.

دولت مرکزی در کی‌یف، خود گفته است این همه‌پرسی «هیچ ارزش قانونی ندارد و هیچ پیامد قانونی بر تمامیت ارضی آن کشور نخواهد گذاشت».

فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه، نیز این «همه‌پرسی» را «باطل و بیهوده» نامیده و وزارت خارجه بریتانیا با «غیرقانونی» خواندن آن، گفته است تنها انتخابات ریاست‌جمهوری آن کشور که قرار است ۹ روز دیگر برگزار شود، می تواند به «همه اوکراینی‌ها، امکان گزینشی دمکراتیک بدهد».

رای‌گیری برای آنچه «همه‌پرسی» نامیده شده در دو استان شرقی دونتسک و لوهانسک از بامداد روز ۲۱ اردیبهشت آغاز شد.

رسانه‌ها گزارش‌های گوناگونی در مورد فضای این «همه‌پرسی‌ها» منتشر کرده‌اند.

برگزارکنندگان شمار رای‌دهندگان را بالا اعلام کرده‌اند.

اما رسانه‌های هوادار دولت مرکزی اوکراین، میزان مشارکت جمعیت در این دو منطقه را «پایین» عنوان کرده و گفته‌اند افراد زیر سن قانونی در رای‌گیری شرکت کرده یا از «رای‌دادن چندباره افراد» خبر داده‌اند.

خبرنگار روزنامه نیویورک‌تایمز، می‌گوید در حالی‌که در شهرهای دونتسک و اسلوویانسک همه رای‌هایی که می‌شد داخل ظرف‌ها دید، «آری» به استقلال بوده اما بسیاری از کسانی که هوادار اوکراین هستند، گفته‌اند در این «همه‌پرسی» شرکت نکرده‌اند.

خبرگزاری رویترز می‌گوید در برخی مناطق درگیری‌هایی میان جدایی‌طلبان و ارتش اوکراین رخ داده است.

رویترز در عین حال از یکی از رهبران جدایی‌طلب نقل کرده است که آنها پس از همه‌پرسی «نهادهای دولتی و ارتش» خود را تشکیل می‌دهند.

XS
SM
MD
LG