لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۴

شورای امنیت وخامت شرایط انسانی در سوریه را بررسی می‌کند


ده‌ها هزار آواره سوری پشت مرز ترکیه جمع شده‌اند
ده‌ها هزار آواره سوری پشت مرز ترکیه جمع شده‌اند

با افزایش حملات نیروهای دولتی سوریه و متحدانش در اطراف حلب، شورای امنیت سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه ۲۱ بهمن ماه، برای بررسی وضعیت آوارگان سوری جلسه‌ تشکیل خواهد داد.

این جلسه به پیشنهاد نیوزلند برگزار می‌شود و از حمایت کشورهای غربی نیز برخوردار است. با این همه به دلیل حضور روسیه در میان اعضایی که حق «وتو» دارند، مشخص نیست نتیجه‌ای هم در بر خواهد داشت یا نه.

روسیه در کنار ایران از مهم‌ترین حامیان بشار اسد است و حملات و پیشروی‌های اخیر نیروهای دولتی سوریه در اطراف حلب نیز با کمک هوایی روس‌ها صورت گرفته است.

خبرگزاری رویترز به نقل از جرارد وان‌بوهمن، نماینده نیوزلند در سازمان ملل، نقل کرده است که دست‌کم ۳۰ هزار نفر از مردم حلب در حملات اخیر و در میانه فصل سرما آواره شده‌اند.

در عین حال گزارش‌ها حاکی است که احتمالا صدها هزار غیرنظامی نیز با مشکل تهیه مواد اولیه و غذا روبه‌رو شده‌اند.

مقام‌های ترکیه اخیرا هشدار داده‌اند که ممکن است موج تازه‌ای تا ۶۰۰ هزار شهروند سوری در درگیری‌های حلب آواره و روانه مرزهای آن کشور شوند.

در کنار این‌ها دیگر کشورهای جهان از جمله آمریکا و آلمان پیشتر در مورد حملات هوایی اخیر روسیه و وضعیت پیش‌ آمده برای غیرنظامیان هشدار داده‌اند.

از سوی دیگر رسانه‌های داخلی روسیه این انتقادها را رد کرده‌اند؛ از جمله خبرگزاری دولتی اسپوتنیک از اولگ سیرومولوتف، معاون وزیر خارجه روسیه، نقل کرده است که تنها آن کشور و ایران هستند که به دلیل درخواست دولت سوریه (دولت مرکزی سوریه که همچنان کرسی خود را در سازمان ملل در دست دارد)، در حال انجام «حملات مشروع علیه داعش» هستند.

غرب می‌گوید حملات روسیه و متحدان خارجی بشار اسد، در عین حال آن دسته از شورشیان سوری را هدف قرار داده که افراطی نیستند و ارتباطی با «حکومت اسلامی» ندارند.

روسیه در عین حال از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل نیز برخوردار است و معمولا اجازه نداده است قعطنامه‌ای علیه دولت مرکزی در دمشق تصویب شود. به همین دلیل نیز مشخص نیست نتیجه دیدار اعضای شورای امنیت در روز چهارشنبه چه خواهد بود.

نیروهای امدادی «دفاع مدنی سوریه» می‌گویند در حمله هوایی یک فروند سوخو ۲۵ در روز سه‌شنبه به یک اردگاه آوارگان دست‌کم ۵ نفر کشته شدند. هنوز این خبر به طور رسمی تائید یا تکذیب نشده است.

اختلافات، تنش‌ها، طرح‌ها... و نشست مونیخ

نشست شورای امنیت تنها یک روز پیش از دیدار قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای در مونیخ آلمان، برگزار می‌شود.

نمایندگان ارشد آمریکا، روسیه، عربستان و ایران از جمله کسانی هستند که در مونیخ در مورد وضعیت سوریه گفت‌وگو خواهند کرد.

خبرگزاری رویترز می‌گوید دیپلمات‌ها امید چندانی به دیدارهای پیش‌رو ندارند؛ به ویژه که شورشیان سوری خواستار توقف بمباران، برای بازگشتن به میز گفت‌وگو هستند.

حملات و پیشروهای نیروهای هوادار بشار اسد در حالی است که سه کشور عربی، عربستان، بحرین و امارات متحده، برای اعزام نیروی زمینی به سوریه اعلام آمادگی کرده‌اند. آنچه بحرین می‌گوید در صورت عملی شدن، هدفش نه فقط مقابله با «داعش» که در عین حال مقابله با نیروهای بشار اسد خواهد بود.

اعزام نیروهای زمینی کشورهای عربی به جنگ داخلی سوریه، در حالی که نیروهای ایرانی، متحدان آن از حزب‌الله لبنان، شیعیان داوطلب از عراق تا افغانستان در نبردهای سوریه حضور دارند، می‌تواند شرایط را به طور محسوسی تغییر دهد.

سخنگوی ارتش عربستان به تازگی گفته آن کشور در حال تهیه طرحی است که ائتلاف بزرگ‌تری را برای اعزام نیروهای زمینی به سوریه در بر گیرد.

یک دیپلمات غربی به روزنامه فایننشال تایمز گفته محمد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان طرح جدید را آماده کرده است؛ «در حال حاضر رفتار دولت جدید عربستان قابل پیش‌بینی نیست».

از سوی دیگر اما یک مقام سعودی نیز به این روزنامه گفته تنها یک طرح وجود ندارد و ائتلاف بین‌المللی علیه «حکومت اسلامی» قرار است در این مورد تصمیم‌گیری کند.

در کنار این‌ها ترکیه نیز به وضوح نارضایتی خود را از حمایت آمریکا از کردها در سوریه نشان داده و این موضوع نیز تنش‌هایی را میان این دو متحد به وجود آورده است. هم عربستان و هم ترکیه خود بخشی از ائتلافی هستند که آمریکا رهبری می‌کند.

XS
SM
MD
LG