در آغاز تازهترین دور از مذاکرات سوریه در ژنو، نماینده ویژه سازمان ملل متحد، در مورد تاثیر مثبت آتشبس توافقی روسیه و آمریکا در مناطق جنوب غرب سوریه، ابراز امیدواری کردهاست. استفان دیمیستورا در مورد مذاکرات ایران، روسیه و ترکیه نیز خوشبین است.
فرستاده ویژه ملل متحد در امور سوریه که هدایت نشست صلح در ژنو را برعهده دارد میگوید آتشبس تازه، بهطور عمومی، حفظ شده و میتواند بر روند مذاکرات میان دولت بشار اسد و مخالفان او موثر واقع شود.
آقای دیمیستورا البته تاکید کردهاست که باید از تفکیک خودداری کرد، آتشبس را به مناطق دیگر نیز گسترش داد و هشدار داده نباید تمامیت ارضی سوریه با خطر روبهرو شود.
این دیپلمات ملل متحد میگوید «وقتی دو ابرقدرت (روسیه و آمریکا) در آن سطح که یک آتشبس کارا برپا کنند، توافقی بنیادین دارند، بخت زیادی وجود دارد که این آتشبس پا بگیرد».
او همچنین در مورد مذاکرات آستانه که روسیه و ایران، بهعنوان حامیان اسد و ترکیه بهعنوان حامی شماری از مخالفان اسد در آن شرکت دارند، ابراز خوشبینی کردهاست.
طرفهای مذاکرات قزاقستان هرچند به طور اصولی در مورد ایجاد مناطق موسوم به «کاهش خشونت» توافق کردهاند، اما هنوز در مورد برخی از جزئیات مهم اجرایی، مانند نیروهای ناظر و نگهبان از این مناطق به توافق نرسیدهاند. با این همه دیمیستورا گفته است نشستهای آستانه «در مسیر درستی» قرار دارد.
بنا بر گزارشها، رکس تیلرسون، وزیر خارجه ایالات متحده، روز یکشنبه و دوشنبه در سفری که به ترکیه داشت، از جمله در مورد موضوع سوریه نیز با مقامهای آنکارا گفتوگو کردهاست.
دیمیستورا تائید کردهاست که تیلرسون در مورد موضوع بخشهای تحت کنترل شورشیان در ادلب گفتوگو کرده و افزوده این توافقیست که احتمالا بهزودی اعلام خواهد شد.
نماینده سازمان ملل میگوید جهان شاهد «مرحلهای از تسهیل پیچیدهترین بحران معاصر» است؛ او میگوید کاهش خشونت و نبرد در جریان جنگ داخلی سوریه، باید مرحلهای اولیه باشد و همچنین نباید تمامیت ارضی آن کشور را با مخاطره روبهرو کند.
استفان دیمیستورا در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کردهاست که با حضور قدرتهای جهانی و منطقهای، و در مقایسه با گذشته، بخت بالقوه بیشتری برای «پیشرفت» در مسیر پایان دادن به جنگ داخلی سوریه ایجاد شدهاست. او گفته هرچند نباید انتظار زیادی از مذاکرات روزهای پیشرو در ژنو داشت، اما افزوده با سران سه گروه عمده از مخالفان سوریه که رقیب یکدیگر هستند، دیدار کرده و خوشبین است که آنها با هم همکاری خواهند کرد.
جنگ داخلی سوریه، از سال ۲۰۱۱ و در پی سرکوب شدید اعتراضاتی عمدتا مسالمتآمیز به حکومت بشار اسد آغاز شد. دستکم شماری بین ۳۱۰ هزار تا نیم میلیون نفر در جریان نبردها و خشونتها جان خود را از دست دادهاند. نیمی از جمعیت سوریه نیز آواره شدهاست.