نمایندگان ایالات متحده و روسیه در سازمان ملل متحد در حال آماده کردن پیشنویس قطعنامههایی هستند که هدف از آنها تلاشهای بیشتر برای جلوگیری از دسترسی گروه موسوم به «حکومت اسلامی» به منابع مالیست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه پیشنویسهایی که در حال تهیه است، بر اساس قطعنامه تصویبشده در تا ماه فوریه شکل میگیرند و از جمله تجارت نفت و آثار باستانی گروه داعش را هدف قرار میدهند.
بنا بر گزارشها، بخش مهمی از منابع مالی گروه حکومت اسلامی، در پی دسترسی به برخی میدانهای نفتی در سوریه، از فروش نفت تامین میشود.
تجارت نفت با «حکومت اسلامی» اخیرا در حملات کمسابقه رئیسجمهوری روسیه علیه ترکیه نیز مطرح شده است؛ روابط دو کشور در پی سرنگون شدن جنگنده روس به دست ارتش ترکیه، پر تنش است.
ولادیمیر پوتین میگوید هدف از شلیک به جنگنده آن کشور، «محافظت از تجارت نفت» با حکومت خودخوانده اسلامی بود. رئیسجمهوری ترکیه در پاسخ گفته اگر این تهمت ثابت شود از سمت خود کناره میگیرد.
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، دهم آذر ماه به خبرنگاران گفته است پیشنویسی که ایالات متحده آماده میکند «در راستا و نیز تحکیمبخش تلاشهای اخیر شورای امنیت در رابطه با [مسدود کردن] منابع مالی داعش است».
در ماه فوریه (بهمن ماه سال گذشته) شورای امنيت سازمان ملل متحد، قطعنامهای را عليه منابع مالی گروه حکومت اسلامی و جبههالنصره به تصويب رساند که در آن خريداران نفت از اين گروهها، به تحريم تهديد شدهاند. در آن قطعنامه اشارهای به نام خریداران نشده بود. [بیشتر بخوانید]
قطعنامه تازهای که خانم پاور از آن سخن گفته، احتمالا تا کمتر از سه هفته دیگر ارائه خواهد شد. طی زمانی که ایالات متحده ریاست دورهای شورای امنیت را بر عهده دارد.
ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل نیز جداگانه به خبرنگاران گفته است او نیز در مورد پیشنویسی برای «سفتوسخت کردن» مقابله با دسترسی داعش به منابع مالی گفتوگوهایی انجام داده است.
سامانتا پاور میگوید آمریکا پیشنویس روسیه را نیز بررسی خواهد کرد تا ببیند «چگونه میتوان تلاشها را به هم رساند».
البته مشخص نیست که طرفها در نهایت یک قطعنامه تهیه خواهند کرد یا نه.
با این همه نماینده آمریکا در سازمان ملل میگوید بین مسکو و واشینگتن «هدفی مشترک» وجود دارد.
تازهترین قطعنامه علیه گروه موسوم به «حکومت اسلامی» و دیگر گروههای افراطی، در پایان آبان ماه و به پیشنهاد فرانسه تصویب شد.
در این قطعنامه گروه حکومت اسلامی «یک تهدید بیسابقه و جهانی علیه صلح و امنیت بین المللی است»، عنوان شده است. شورای امنیت تاکید کرده مصمم است از «همه ابزارها برای مقابله با این تهدید بیسابقه استفاده کند».
قطعنامه آبان ماه توسل به زور را تحت فصل هفتم منشور ملل متحد، شامل نشده است. [بیشتر بخوانید]