لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۲

«توافق» چین و آمریکا بر سر «خلع‌سلاح هسته‌ای کامل» در شبه‌جزیره کره


یک مراسم دولتی در پیونگ‌یانگ با حضور کیم جونگ‌اون رهبر آن کشور
یک مراسم دولتی در پیونگ‌یانگ با حضور کیم جونگ‌اون رهبر آن کشور

به گفته خبرگزاری رسمی چین، مقام‌های ارشد آن کشور و آمریکا بر سر آنچه «خلع‌سلاح هسته‌ای برگشت‌ناپذیر و کامل» در شبه‌جزیره کره توصیف شده، به توافق رسیده‌اند. دیدار مقام‌های ارشد دو کشور در پی گفته‌های دونالد ترامپ در مورد نتیجه‌ندادن «تلاش‌های پکن» در ارتباط با کره شمالی صورت گرفته‌است.

شین‌هوا، سوم‌ تیر ماه، در بیانیه‌ای که از طرف دولت پکن منتشر کرده، می‌گوید در پی دیدار دو مقام ارشد چین با وزیران خارجه و دفاع ایالات متحده، «هر دو طرف بر تعهدات در مورد خلع‌سلاح هسته‌ایِ کامل، قابل تائید و برگشت‌ناپذیر در شبه‌جزیره کره تاکید کرده‌اند».

طی روزهای گذشته یانگ جیه‌چی و ژنرال فانگ فن‌گویی با رکس تیلرسون، وزیر خارجه و جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا دیدار و گفت‌وگو داشتند. یانگ جیه‌چی از دیپلمات‌های ارشد و عضو حلقه‌ای از مقام‌های عالی‌رتبه پکن در «شورای دولتی جمهوری خلق چین» است. ژنرال فن‌گویی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح است.

آقای تیلرسون روز پنج‌شنبه گذشته گفته بود ایالات متحده خواستار افزایش فشارهای افتصادی و سیاسی ِ چین بر کره شمالی، شده‌است. آقای یانگ، با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا نیز گفت‌وگو کرده‌است.

در بیانیه منتشرشده در شین‌هوا بر لزوم پایبندی به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل و نیز رهنمون‌شدن طرف‌ها به‌سوی مذاکره تاکید شده‌است. به گزارش خبرگزاری دولتی چین، در دیدارهای تازه، دو طرف مکانیزم اطلاع‌رسانی‌ برای جلوگیری از وقوع «خطای محاسباتی» بین نیروهای نظامی دو کشور، را «روزآمد کرده‌اند».

ترامپ و شی، پیش از این در ماه آوریل در فلوریدای آمریکا دیدار و گفت‌وگو کردند، و قرار است در ماه آینده نیز در حاشیه نشست اعضای گروه ۲۰ در هامبورگ، دیداری داشته باشند.

دونالد ترامپ اوایل هفته پیش در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته بود «در حالی‌که من تلاش‌های رئیس‌جمهور شی [جین‌پینگ] و چین را برای کمک در مورد کره شمالی بسیار ستایش می‌کنم، اما این تلاش‌ها اثری نداشت. دست‌کم می‌دانم که چین تلاش خودش را کرد».

خبرگزاری رویترز، اول تیر ماه، به‌نقل از مقام‌های ایالات متحده گفته بود بررسی و ارزیابی آن‌ها نشان می‌دهد کره شمالی مجددا دست به آزمایش موتوری زده که احتمالا برای استفاده در موشک‌های قاره‌پیما کاربرد خواهد داشت. بسیاری از کارشناسان و ناظران بر این باور هستند که کره شمالی هنوز موفق به ساخت موشک قاره‌پیما نشده و هنوز قادر نیست کلاهک هسته‌ای بر چنین موشکی قرار دهد، اما در این مسیر «پیشرفت» کرده‌است.

کره شمالی جنگ‌افزار هسته‌ای در اختیار دارد و رهبر آن کشور ایالات متحده و کره جنوبی را تهدید به انجام حمله پیشگیرانه اتمی کرده‌است. شورای امنیت سازمان ملل، آزمایش‌های هسته‌ای و آزمایش‌های مربوط به موشک‌های بالستیک در آن کشور را منع کرده و در این رابطه نیز تحریم‌هایی را علیه پیونگ‌یانگ تصویب کرده‌است. پیونگ‌یانگ از سوی دیگر می‌گوید رزمایش‌های آمریکا و متحدانش در شرق آسیا، تمرین برای حمله به آن کشور و سرنگون کردن حکومت آن است. واشینگتن این اظهارات را رد کرده‌است.

وزیر خارجه ایالات متحده به تازگی گفته است واشینگتن در حال بررسی تحریم‌هایی‌ در پیوند با کره شمالی‌ست، که کشورهایی که غیرقانونی با پیونگ‌یانگ معامله می‌کنند را هدف قرار می‌دهد.

XS
SM
MD
LG