با آغاز هفته کاری از روز دوشنبه، مقامهای دولتی، سازمانها و نهادهای بازرگانی و تجاری در سراسر جهان، با نگرانی به پیامدهای احتمالی حمله سایبری گسترده در نزدیک به ۱۰۰ کشور جهان، چشم دوختهاند.
کارشناسان از روز ۲۴ اردیبهشت، آخرین روز از تعطیلات هفتگی در تقویم میلادی، از نزدیک به رصد بازارها و سازمانهای دولتی و خصوصی در آسیا پرداختهاند؛ قارهای که گستردگی حمله «باجافزار» موسوم به «وانا-کرای» در آن، به جز در تایوان، کمتر از جاهای دیگر بودهاست. با این همه هفته کاری میانه ماه مه، از صبح روز دوشنبه ابتدا در شرق آسیا آغاز میشود، و به همین دلیل نیز کارشناسان با بازگشت کارمندان و کارکنان پشت میزهای کار، در حال رصد اوضاع هستند.
گزارشها از حمله «باجافزار» موسوم به «وانا-کرای»، در آخرین روزهای هفته گذشته میلادی منتشر شد. شرکت امنیت سایبری «آواست» گفته است، این بدافزار ۷۵ هزار حمله به ۹۹ کشور جهان انجام دادهاست. بنا بر این گزارش «وانا-کرای» پس از حمله به کامپیوترها، آنها را قفل کرده و برای باز کردنشان از ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار باج طلب میکند.
این باجافزار، سازمانها، موسسات و نهادهای مختلف از بیمارستانها، بانکها، مغازهها تا مدارس و ادارههای دولتی را هدف قرار داده و از طریق نسخههای قدیمی «مایکروسافت» که بهروز نشده و در برابر حملات بیدفاع بودهاند وارد سیستمهای رایانهای شدهاست.
برآوردها نشان میدهد این حمله، گستردهترین حمله باجگیرانه آنلاین است که تا کنون ثبت و گزارش شدهاست.
پلیس اروپا، یوروپول، میگوید تا کنون ۲۰۰ هزار نفر در صدهزار سازمان و موسسه در سراسر جهان، قربانی حمله باجافزار «وانا-کرای» شدهاند. تحقیقات و عملیات بینالمللی برای بازداشت فرد یا افرادی که پشت حملات قرار دارند، ادامه دارد.
در حال حاضر این نگرانی وجود دارد که با آغاز هفته کاری از روز دوشنبه، شماری بیشتری از کارمندان، کارکنان، سازمانهای دولتی و خصوصی و تجار خرد و کلان قربانی این باجافزار شوند.