گزارشها از یمن حاکی از شدت گرفتن حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان علیه شورشیان آن کشور، و نیز افزایش درگیریهای زمینی، و آتشباریهای «کشتیهای جنگ» در آن کشور است.
همزمان معاون وزیر خارجه ایران میگوید رفتار عربستان در «محاصره یمن» و آنچه «ممانعت از ارسال کمکهای انساندوستانه» توصیف کرده، بیواکنش نمیماند.
خبرگزاری رویتز میگوید درگیریهای روز یکشنبه از شدیدترین درگیریها طی هفتههای گذشته بوده است.
دستکم پنج حمله هوایی از سوی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، تا عصر ۶ اردیبهشت ماه، به پایگاههای نظامی و منطقهای در اطراف کاخ ریاستجمهوری در صنعا شده است.
گزارشهایی هم از حضور «کشتیهای جنگی خارجی» و «آتشباری» منطقهای در نزدیکی بند عدن، که در کنترل حوثیهاست، منتشر شده است.
حملات هوایی به صنعا، پایتخت، نخستین از این دست، از زمانیست که ائتلاف به رهبری عربستان، در پی وقفهای کوتاه، عملیات خود را از سر گرفت.
این وقفه که نخست «پایان حملات» عنوان شده بود، پس از آنکه حوثیها عقبنشینی چندانی نشان ندادند، دوام زیادی نیافت.
گزارشهایی نیز از حملاتی شدید در اطراف عدن -زمانی پایگاه اصلی رئیسجمهوری سرنگون شدن یمن به دست حوثیها؛ عبد ربه منصور هادی، درز کرده است.
هادی از عدن گریخته و در حال حاضر در عربستان است.
رویترز به نقل از منابع شبهنظامی گفته است «درگیریهایی شدید» میان حوثیها و سنیهای منطقه رخ داده است
بنا بر همین گزارش گروهی از شبهنظامیان اسلامگرای سنی و عشایر منطقه در تعز، شهر مهم دیگری در آن کشور، توانستهاند کنترل برخی از مناطق که حوثیها در دست داشتند را در دست خود گیرند.
«رفتار عربستان در یمن بدون واکنش نمیماند»
روز یکشنبه، حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ایران، در گفتوگویی با خبرگزاری فارس، گفته است «عربستان حق ندارد برای دیگران در منطقه تعیین تکلیف کند».
به گفته آقای امیرعبداللهیان، «رفتار ریاض در محاصره یمن و ممانعت از ارسال کمکهای انساندوستانه بدون واکنش نخواهد ماند».
بنا بر گزارشها از ایران، عربستان سعودی سوم اردیبهشت، با «تهدید نظامی» به یک هواپیمای ایرانی اجازه فرود در فرودگاه صنعا، پایتخت یمن، را نداده و این هواپیما بهناچار در فرودگاه بندرعباس فرود آمده است.
رادیو تلویزیون دولتی ایران گفته است هواپیمایی که مجبور به فرود در فرودگاه بندرعباس شده حامل «۹۵ نفر از مجروحان مداوا شده یمنی در تهران به همراه کمکهای انساندوستانه شامل آب، غذا و دارو» بوده است.
معاون وزارت خارجه ایران، در گفتوگوی خود با خبرگزاری فارس، توضیح بیشتری در مورد واکنشی که از آن سخن گفته، نداده است.
او در بخشی دیگر از سخنان خود گفته است «تهران همواره از گفتوگوی دو کشور در مسیر دیپلماتیک حمایت کرده است».
پیشتر سفیر عربستان در واشینگتن طرح ایران را برای مذاکرات صلح در یمن رد کرده بود.