گزارش های جدید حاکی از آن است که ايالات متحده آمريکا استقرار سيستم جديد راداری خود در اسرائيل را با «هدف مقابله با موشک های احتمالی دور پرواز جمهوری اسلامی ايران» جلو می اندازد و به جای اوائل سال ۲۰۰۹، آن را در هفته های آتی در صحرای «نگب» در جنوب اسرائيل مستقر می کند.
هيئت نظاميان کارآزموده آمريکایی به طور دائم در اين منطقه حضور خواهند داشت و سيستم را فعال نگاه می دارند.
اين سيستم حوزه شناسایی موشک های دور پرواز احتمالی را که از سوی ايران يا هر کشور ديگری به طرف اسرائيل شليک شود، دو و حتی سه برابر می کند.
اين توافق، حاصل سفرهای ماه ژوئيه اهود باراک، وزير دفاع اسرائيل و ارتشبد گابی اشکنازی، رییس ستاد کل نيروهای مسلح اسرائيل به آمريکا بود که با رابرت گيتس و دريا سالار مايکل مولن، همتايان آمريکایی خود، مذاکرات متعددی به عمل آورده بودند.
نشريه دفاعی معتبر «جينز ديفنس» در تازه ترين شماره خود که دوشنبه هجدهم اوت در لندن منتشرخواهد شد، (و پيشاپيش بخش هایی ازآن در روزنامه اسرائيلی هاآرتص نقل شده)، با استناد به «بلندپايگان اسرائيلی و آمريکایی» می نويسد: «اين سيستم به سيستم های دفاع موشک ضد موشک اسرائيل از نوع «پيکان» («آرو») متصل می شود و در صورت هدف قرارگرفتن اسرائيل، موشک های «پيکان» ضد موشک ساخت اسرائيل، موشک شليک شده را سريعا شکار خواهند کرد.»
برای توانمندی بيشتر اين مجموعه، پنتاگون، وزارت دفاع آمريکا موافقت کرده است که اين سيستم راداری آمريکایی در صحرای «نگب» به سيستم هشدار ماهواره ای آمريکایی JTAGS متصل شود.
استقرار نیروی نظامی آمریکا
استقرار نيروی نظامی دائمی آمريکایی در اسرائيل برای نظارت بر کار اين مجموعه تازگی دارد.
در گذشته تنها در زمان جنگ دوم خليج فارس (در نبرد نيروهای ائتلاف عليه عراق که درسال ۱۹۹۱ اميرنشين کويت را به اشغال خود درآورده بود)، شماری از نيروهای متخصص آمريکایی برای راه اندازی سيستم موشک ضد موشک «پاتريوت» به طور موقت در اسرائيل مستقر شدند.
در آن نبرد، عراق ۳۹ فروند موشک زمين پايه «اسکاد» به خاک اسرائيل شليک کرد، که اکثر آنها توسط این موشک های «پاتریوت» خنثی شدند.
در آستانه نبرد بهار ۲۰۰۳ عليه عراق نيز، آمريکا و اسرائيل که از تکرار شليک موشک های دوربرد عراق به اسرائيل نگران بودند، با استقرارموقت هيئتی از نظاميان آمريکایی در اسرائيل، که متخصص مقابله با موشک های دور پرواز بودند، موافقت کردند.
ژنرال هنری اوبرينگ، رییس مديريت دفاع موشکی پنتاگون در هفته های اخير از اسرائيل ديدار کرد.
به نوشته روزنامه اسرائيلی هاآرتص، آخرين ديدار او ده روز پيش صورت گرفت، که در طول آن، ژنرال اوبرينگ به خبرنگار نشريه «جينس ديفنس» گفت: «رادار می تواند کار شناسایی موشک هایی را که احتمالا به سوی اسرائيل شليک شود، دو و حتی سه برابر می کند، و ما به سرعت به سوی استقرار آن در اسرائيل پيش می رويم.»
ژنرال اوبرينگ افزود: «خطر حمله موشکی ايران به اسرائيل تهديدی کاملا حقيقی است، و ما بايد برای مقابله با آن آماده باشيم.»
سيستم اسرائيلی راداری «چراغ سبز» که به سيستم دفاع موشکی «پيکان» متصل است، موشک شليک شده دشمن را از فاصله هشتصد تا نهصد کيلومتری شناسایی می کند ولی اکنون از فاصله بيش از دو هزار کيلومتری نيز هر موشکی که به سوی اسرائيل شليک شود، شناسایی شده و موشک های «پيکان» برای شکار و منحرف کردن آن پرتاب می شود.
يک کارشناس امنيتی اسرائيل، که نامش برده نشد، به هاآرتص می گويد: «سخن از دقايقی بسيار گرانبهاست و هنگامی که سيستم راداری باند ايکس بروی هدف «قفل» می شود، تعقيب موشکی که به طرف اسرائيل می آيد، دقيق تراست و با وضوح بيشتری ديده می شود، واين امر توانایی اسرائيل را در پاسخ به آن بهبود می بخشد.»
«يک هديه دست و دلبازانه»
برخی از مقام ها در تشکيلات امنيتی اسرائيل گفته اند که در گذشته پنتاگون با هدف جلوگيری از درز اطلاعات بسيار محرمانه، درخواست های اسرائيل را برای وصل شدن به اين سيستم راداری رد کرده بود.
اين مقام ها، موافقت آمريکا را «يک هديه دست و دلبازانه» توصيف کرده و گفتند، «حتی اگر آمريکا بخواهد شرط های خود را برای راه اندازی اين سيستم به اسرائيل تحميل کند، ارزش دارد که اسرائيل آنها را بپذيرد.»
اين سيستم به دليل قدرت بالای آن و تشعشعات شديد ممکن است که کار برخی ديگر از سيستم های امنيتی اسرائيل را مختل کند.
به گفته کارشناسان، هر چند با استقرار این سیستم، امنيت اسرائيل به ميزان چشمگيری بهبود می يابد، اما طرفداران محيط زيست که در اسرائيل بسيار پر قدرت هستند، ممکن است با آن به مخالفت برخيزند.
طرفداران محيط زيست اسرائيل در دهه نود ميلادی، با اقدامات اعتراضی گسترده و موفق خود توانستند توافق اسرائيل و آمريکا را برای استقرار ماهواره های «صدای آمريکا» در صحرای «نگب» باطل کنند و آمريکا ناچار شد که به کشورهای ديگر، مانند کويت و جمهوری آذربايجان متوسل شود.
موشک های شهاب- ۳ ايران که بردی معادل يک هزار و سيصد کيلومتر دارد، اگر از غرب ايران شليک شود، برای هدف قراردادن اسرائيل کفايت می کند.
ايران اخيرا اعلام کرد که موشک های مزبور را بهينه سازی کرده و برد آن را به دو هزار کيلومتر نيز رسانده است.
فرماندهان سپاه پاسداران و برخی از مقامات جمهوری اسلامی تهديد کرده اند که در صورت وقوع حمله به ايران، از سوی هر کشوری که صورت گيرد، ايران پاسخ خود را در وهله اول متوجه اسرائيل خواهد کرد.
حجت الاسلام سعيدی نماينده ولی فقيه درسپاه پاسداران اخيرا گفت، قلب اسرائيل با موشک های ايران هدف قرار می گيرد.