مقامات دولتی ايران می گويند : دو جعبه سياه هواپيمای توپولوف مسافربری که در اطراف قزوين سقوط کرد کشف شده، ولی آنها شديدا آسيب ديده اند و تلاش برای يافتن جعبه سياه سوم ادامه دارد.
به گفته مقامات کمیته ویژه بررسی این حادثه، در صورتی که نتوان از اين دو جعبه سياه اطلاعات لازم را کسب کرد برای تعمير و يافتن علت سقوط هواپيما آنها را به کشور سازنده آن ارسال می کنند.
اين هواپيما روز چهارشنبه از تهران عازم ايروان بود که در اطراف قزوين سقوط کرد و کلیه ۱۶۸ سرنشين آن کشته شدند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، هفت نفر از اين تعداد غير ايرانی و از کشورهای ارمنستان و گرجستان بوده و مابقی شهروندان ایران بودند.
سرهنگ مسعود جعفری فرمانده انتظامی قزوين چهارشنبه اعلام کرده بود: «اين هواپيما در روستای فارسيان اقباليه قزوين سقوط کرده و تمام مسافران آن کشته شدهاند.»
به گزارش خبرگزاریها، هواپیمایی که سقوط کرده توپولوف بوده ولی نوع آن هنوز معلوم نیست.
در همين حال خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ايرنا، از قول سخنگوی سازمان هواپيمايی کشوری اعلام کرد : «در ساعت ۱۱ و ۳۳ دقيقه صبح روز چهارشنبه يک فروند هواپيمای مسافربری در مسير تهران - ايروان متعلق به شرکت هواپيمايی کاسپين به شماره پرواز ۷۹۰۸ دچار سانحه شد.»
رضا جعفرزاده روز چهارشنبه در گفت وگو با ايرنا گفت: «اين هواپيما ۱۶ دقيقه پس از برخاستن از فرودگاه بين المللی حضرت امام خمينی در منطقه روستای جنت آباد استان قزوين دچار سانحه شد.»
وی افزود: «گروه بررسی سانحه سازمان هواپيمايی کشوری به محض اطلاع از اين حادثه برای بررسی به منطقه اعزام شدند.»
سخنگوی سازمان هواپيمايی کشوری ارايه اطلاعات بيشتر از اين موضوع را به تاييد کارشناسی تيم بررسی سانحه سازمان هواپيمايی کشور موکول کرد.
سرهنگ حسين ايازنيا، سرپرست پليس فرودگاههای کشور نیز گفت: «تلاشها برای يافتن جعبه سياه هواپيمای توپولوف سقوط کرده، آغاز شد.»
ایران و توپولفهای روسی
توپولفی که در قزوین سقوط کرده، سومین توپولف ناوگان هوایی ایران است که سقوط میکند.
رئيس صنايع هواپيما سازی روسيه در تير ماه سال گذشته در جريان نمايشگاه هوايی بين الملی فارن برا، خبر ساخت ۱۰۰ فروند هواپيمای پیشرفته توپولف ۲۰۴ در ايران را -که وزير راه ايران يک ماه قبل از آن خبرش را اعلام کرده بود- تاييد کرد.
در سالهای گذشته خبرگزاریهای ايران، چندين بار خبر منعقد شدن قرارداد توپولف ۲۰۴ که سری جديدتر و پیشرفتهتری از هواپيماهای توپولف روسی است را منتشر کرده اند، اما تاکنون اين هواپيماها وارد خطوط هوايی ايران نشدهاند.
صنايع هوايی ايران از حدود ۳۰ سال پيش مورد تحريم آمريکا قرار گرفته است. اين تحريم ها باعث شده تا ناوگان هواپيماهای مسافربری ايران به شدت فرسوده شود و امکان تعمیر بسیاری از هواپیماهای پیشرفته غربی نیز چندان حاصل نشود.
در سال های گذشته ايران قادر به خريد هواپيماهای پیشرفته غربی نبوده و به خرید توپولوف های ۱۵۴ و هواپيمای فوکر هلندی روی آورده است.
این ششمین سانحه مرگبار هوایی ایران از سال ۲۰۰۱ میلادی به این سو است.
در ژوئن سال ۲۰۰۶ میلادی پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان، کشورهای طرف کذاکره اتمی با ایران- پیشنهادی به دولت ایران دادند که براساس آن در برابر تعلیق فعالیتهای هستهای امتیازاتی به ایران تعلق میگرفت و از جمله این امتیازات لغو تحریمهای هوایی علیه ایران بود. ایران پیشنهادهای کشورهای طرف مذاکره را رد کرد.
توپولف ۱۵۴ از قدیمیترین انواع توپولوف است که ساخت آن در شوروی آغاز شد. این هواپیما اولین در نوع خود با موتور ان-کا-۸-۲ است.
از توپولف ۱۵۴ پیشتر در ناوگان هوایی کشورهای اروپایی بلوک شرق استفاده میشد، بسیاری از این این کشورها پس از فروپاشی کمونیسم آنها را با هواپیماهای پیشرفتهتری جایگزین کردند.