لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۲

آلودگی در برخی از مناطق دریای خزر به صد برابر حد مجاز رسید


هر سال در فصل گرما بحث آلودگی دريای خزر و سلامت گردشگران و شناگران آب های ساحلی اين دريا مطرح است.

به گزارش سايت خبرآنلاين و به نقل از مدير کل دفتر بررسی آلودگی های دريايی سازمان محيط زيست، آب دريای خزر به دليل ورود فاضلاب های شهری به آن آلوده است.

عبدالرضا کرباسی افزود در برخی از مناطق اين دريا آلودگی حتی بالای يکصد برابر حد مجاز است.

محمدرضا فاطمی، کارشناس منابع دريايی و آب در تهران درباره علت وارد شدن فاضلاب های شهری به دريای خزر به راديو فردا می گويد که وجود جمعيت بالای چهار ميليونی در مناطق اطراف دريای خزر و نبود تصفيه خانه های فاضلاب شهری در اين مناطق دليل اصلی آلودگی دريای خزر است.

محمدرضا فاطمی: متاسفانه در تمام طول دريای خزر، رودخانه هايی که از ارتفاعات مشرف به دريا سرچشمه می گيرند، وارد دريای خزر می شوند و تجمع جمعيتی در حدود چهار تا پنج ميليون نفر در سطح کرانه خزر، عمدتا حول و حوش اين رودخانه هاست.

اين افراد فضولات و فاضلاب های خودشان را وارد اين رودخانه ها می کنند چون که طول اين رودخانه ها کوتاه است و با شيب زياد وارد دريای خزر می شوند. بنابر اين در اين زمان کوتاه امکان تصفيه آنها نيست که بشود تمام آب اين رودخانه ها را قبل از ورود به دريای خزر تصفيه کرد.

اگر بخواهند آب رودخانه ها را قبل از ورود به دريای خزر تصفيه کنند يک زمان بسيار زيادی را می خواهد و يک بودجه هنگفت را می طلبد که در شرايط کنونی امکان چنين کاری وجود ندارد.

به همين دليل است که آب آلوده رودخانه ها وارد درياچه خزر می شود.
با افزايش حجم آلودگی ها در دريای خزر ، علاوه بر مشکلات زيست محيطی، مشکلات ديگری نيز بر سلامت گردشگران اين ناحيه تاثير می گذارد.

محمدرضا فاطمی ، کارشناس آب و منابع دريايی در اين باره می گويد: متاسفانه بيماری های ميکروبی و واگيردار می تواند منتقل شود. ميزان بيماريهای واگيردار در ايام تابستان بسيار بالاست و يک خطر عمده و يک تهديد برای مردم منطقه و مردمی که به عنوان گردشگر، خصوصا در روزهای آخر هفته به تعداد زياد در اين مناطق شنا می کنند، محسوب می شود.

به همين خاطر است که توصيه می شود که حتی المقدور در اين مناطق شنا نشود و در صورتی که کسی می خواهد شنا کند بايد در مناطقی اين کار را انجام دهد که دور از رودخانه ها باشد تا ميزان آسيب به حداقل خودش برسد.

يکی ديگر از پديده های منفی زيست محيطی چندين سال اخير يک پديده دريايی به نام «کشند سرخ» است که باعث تکثير نوعی جلبک سمی در دريا می شود و يکی از دلايل اصلی رشد اين جلبک های سمی، ورود آلاينده های صنعتی و فاضلاب های خانگی به رودخانه ها و درياهاست.

چند سالی است که اين پديده منفی دريايی در آب های ساحلی دريای خزر مشاهده شده است.

محمدرضا کاظمی، کارشناس منابع دريايی در توضيح اين پديده می گويد: کشند سرخ چون مواد مغذی که وارد دريا می شوند و پساب شوينده ها که ميزان فسفات و نيترات را در دريا زياد می کنند ، ايجاد می شود.

طبيعتا در اين شرايط آب دريا بيش از حد غنی می شود و اين امر زمينه توليد کشند سرخ را فراهم می کند.

دريای خزر در سال های گذشته با اين پديده مواجه نبوده است ولی الان مدتی است که اين پديده شکوفايی و کشند سرخ پيش آمده است و پيش بينی می شود که با ادامه اين روند در سال های آينده، اين پديده افزايش يابد و معضلاتی را که در خليج فارس ايجاد کرده است در دريای خزر نيز ايجاد کند.
اما در ايران علاوه بر فاضلاب های شهری، بخش ديگری از آلودگی های رودخانه ها و درياها به علت عدم رعايت بهداشت توسط گردشگران و شناگران اين آب ها صورت می گيرد.
XS
SM
MD
LG