ميخائيل ساکاشويلی، رييس جمهوری گرجستان روز چهارشنبه در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی ان ان، اعلام کرد که روسیه آتش بس را رعايت نکرده و نيروهای روسی به نقل و انتقالات خود ادامه می دهند.
آقای ساکاشویلی همچنین گفت که ایالات متحده آمریکا در ابتدای حمله روسیه به گرجستان «بسیار نرم» عمل کرده است.
وی اظهار داشت: «برخی از پیام های اولیه واشینگتن خطاب به روسیه، از سوی روس ها به منزله چراغ سبز برداشت شد چرا که این پیام ها بسیار نرم بودند.»
رییس جمهوری گرجستان اوایل بامداد روز چهارشنبه وقت آمریکا، با جرج بوش، رییس جمهوری این کشور گفت وگو کرد و از آمریکا خواست تا صلحبانانی از سوی ایالات متحده و متحدان اروپایی آن به گرجستان اعزام شود.
قرار است که آقای بوش روز چهارشنبه در زمینه بحران گرجستان بیانیه صادر کند.
در حالی که روسيه و گرجستان يکديگر را به نقض آتش بس متهم می کنند، خبرگزاری ها گزارش می دهند که تانک های روسی به سوی شهر «گوری» در حرکتند.
مقام های گرجی و روسی يکديگر را متهم کرده اند، آتش بسی را که فقط ۲۴ ساعت از برقراری آن می گذرد، نقض کرده اند.
- «برخی از پیام های اولیه واشینگتن خطاب به روسیه، از سوی روس ها به منزله چراغ سبز برداشت شد چرا که این پیام ها بسیار نرم بودند.»
پيشتر، خبرنگاران و شاهدان عينی از حرکت تانک های روسی بسوی شهر «گوری» خبر دادند ولی وضعيت شهر آرام گزارش شده است.
شاهدان عينی به خبرگزاری آلمان گفته اند که تانک های روسی وارد يک پايگاه نظامی گرجی در نزديکی شهر «گوری» شده اند.
دبير شورای عالی امينت ملی گرجستان نيز در همين مورد گفت که ۵۰ تانک و خودروی زرهی روسی همچنان در شهر «گوری» در خاک اصلی گرجستان باقی مانده اند. اما روسيه اين ادعا را بی پايه دانسته است.
در همين حال، سازمان ديده بان حقوق بشر اعلام کرد: شورشيان اوستيای جنوبی که تحت حمايت روسيه هستند با حمله به خانه های اقليت گرجی در اين منطقه اقدام به غارت و چپاول آنها می کنند.
از سوی ديگر گزارش می رسد که اوکراين محدوديت هايی را برای پهلوگيری کشتی های جنگی روسيه در بندر سواستپول اين کشور وضع کرده است .
ويکتو يوشچنکو، رييس جمهوری اوکراين با صدور فرمانی اعلام کرده است که عبور هر گونه کشتی از مرز دريايی اين کشور در دريای سياه منوط به اخذ مجوز از ۷۲ ساعت قبل است.
همزمان، سرگئی لاورف، وزير امور خارجه روسيه در کنفرانسی خبری در مسکو اعلام کرد: نيروهای اين کشور تنها پس از آن که نيروهای گرجستان به پادگان های خود بازگردند، عقب نشينی خواهند کرد.
مسکو می گويد که نيروهای گرجستان شروع به عقب نشينی کرده اند اما هنوز کاملا از اوستيای جنوبی ًخارج نشده اند.
وزير امور خارجه روسيه خروج کليه نيروهای گرجستان از اوستيای جنوبی را شرط لازم برای جلوگيری از درگيری هايی خواند که از آن به عنوان «تراژدی» يا رويدادی «دلخراش» ياد کرد
سرگئی لاوروف، افزوده است که صلح بانان روسی در اوستيای جنوبی همانند گذشته باقی می مانند.
در همین حال، روسيه روز چهارشنبه پرچم های خود را به «ياد قربانيان نسل کشی» اوستيای جنوبی به صورت نيمه افراشته به اهتزاز درآورده است.
آمريکا نیز خواستار جلسه وزيران امور خارجه ناتو در اوايل هفته آينده برای بررسی وضعيت گرجستان شد.
آتش بس شکننده
گرجستان و روسيه روز سه شنبه طرح صلح گرجستان را پذيرفتند و بدنبال آن مسکو اعلام آتش بس کرد.
ديميتری مدوديف، رييس جمهوری روسيه، شش بند را به عنوان عناصر کليدی برنامه صلح ميان گرجستان و روسيه اعلام کرده است که عبارتند از: « توافق بر سر استفاده نکردن از زور، پايان عمليات نظامی، دسترسی آزاد به کمک های بشر دوستانه، بازگشت نيروهای گرجستان به پايگاه های خود، بازگشت ارتش روسيه به مواضع خود که پيش از آغاز درگيری ها در آن مستقر بوده است.»
در اين برنامه صلح همچنين آمده است: «تا زمانی که مکانيسم های بين المللی در حال انجام است، صلح بانان روسيه، وضعيت آماده باش فوق العاده خواهند داشت و مذاکرات بين الملی در باره وضعيت اوستيای جنوبی و آبخازيا و چگونگی تضمين امنيت اين مناطق نيز بايد آغاز شود.»
درگيری ها ميان گرجستان و جدايی طلبان اوستيای جنوبی، روز جمعه ۱۸ مرداد ماه آغاز شد.
با شدت گرفتن درگيری ها از روز شنبه، يگان های زرهی ارتش روسيه با پشتيبانی هوايی وارد اوستيای جنوبی شدند و نيروهای گرجستان را که به اين منطقه پيشروی کرده بودند، به عقب راندند.