اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه در پاریس گفت: « اسرائیل و فلسطینی ها هرگز به این اندازه تا دستیابی به پیمان صلح نزدیک نبوده اند.»
آقای اولمرت این نظر را، در پی دیدار و گفت و گوهایش با محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در پاریس اعلام کرد.
این دو رهبر خاورمیانه در جمع دیگر سران کشورهای اتحادیه اروپا و حوزه دریای مدیترانه در اجلاس پاریس حضور دارند.
در نشست سران کشورهای حوزه دریای مدیترانه ، برنار کوشنر وزیر امور خارجه فرانسه، دوران کنونی را برای خاورمیانه «زمان امید» نامید.
اهود اولمرت و محمود عباس، رهبران اسرائيل و تشکيلات خودگردان فلسطينی درديدار يکشنبه خود درپاريس، بر لزوم پيشبرد تلاش ها برای رسيدن به پيمان نهايی صلح تا پايان سال جاری ميلادی تاکيد کردند.
اهود اولمرت و محمود عباس با يکديگر به کاخ اليزه رسيدند و مورد استقبال نيکولا سرکوزی، رييس جمهوری فرانسه، قرارگرفتند. رييس جمهوری فرانسه همچنين دربخشی ازنشست اولمرت- عباس حضورداشت.
ديدار رهبران اسرائيل و فلسطينی درحاشيه اجلاس رهبران حوزه دريای مديترانه که با ميزبانی رييس جمهوری فرانسه از يکشنبه در پاريس کارخود را آغازکرده، صورت گرفت.
نبيل ابورودينه، يک مشاورمطبوعاتی محمود عباس در آستانه ديداريکشنبه رهبران اسرائيل و فلسطينی، در پاريس گفت: «آقای عباس خواهان سرعت بخشيدن به مذاکرات مرحله نهايی صلح خواهد شد زيرا زمان بسرعت می گذرد.»
نبيل ابورودينه گفت: «همه موضوع های حادی که درمذاکرات بررسی می شوند، به راه حل نرسيده اند و بايد برای آنها تصميم گيری شود».
او تاکيد کرد که «تضاد عميق ديدگاه ها به قوت خود باقی است وهيچ موضوعی فيصله نيافته است.»
وی افزود: «بايد تلاش بيشتری ازسوی آمريکا و جامعه جهانی برای سرعت دادن به حرکت موتور صلح اسرائيلی- فلسطينی به عمل آيد و از کشانده شدن منطقه به سوی هرج ومرجی که قابل کنترل نباشد، جلوگيری گردد.»
مهمترين موضوع های مورد بحث اهود اولمرت و محمود عباس عبارت است از : تعيين مرزهای نهایی اسرائيل و کشور مستقل فلسطينی پس ازاستقلال فلسطين، سرنوشت سياسی بيت المقدس، پناهندگان فلسطينی پراکنده درجهان، آينده شهرک های اسرائيلی نشين کرانه باختری، تدابيرامنيتی متقابل، و موضوع آب.
ابورودينه گفت: آقای عباس بارديگر از اهود اولمرت می خواهد که از گسترش شهرک های يهودی نشين کرانه باختری خودداری شود».
رييس جمهوری آمريکا درسفر ماه مه خود به اسرائيل دوباره قول داد که برای رسيدن اسرائيل و فلسطينی ها به پيمان نهائی صلح تا قبل ازآنکه وی کاخ سفيد را در ژانويه ۲۰۰۹ ترک کند، تلاش شود.
ادامه مذاکرات در آمریکا
هيئت های اسرائيلی و فلسطينی که در مذاکرات مرحله نهایی صلح شرکت می کنند، از سوی کاندولیزا رايس، وزیر امور خارجه آمریکا، به واشینگتن دعوت شده اند، و قرار است روزهای آينده مذاکراتی با حضورآنها در نيويورک و واشینگتن صورت گيرد.
تزيپی ليونی، وزيرامورخارجه اسرائيل و احمد قريع (ابوالعلا) مذاکره کنندگان ارشد از سوی دو طرف، درپاسخ به دعوت خانم رايس در روزهای آينده راهی آمريکا می شوند.
احمد قريع اخيرا گفت: «مذاکرات اسرائيل وفلسطينی ها درهمان نقطه ای که سال ۲۰۰۰ ميلادی در منطقه تابای مصر با شکست روبرو شد، باقی مانده است.»
احمد قريع درعين حال گفت، می توانيم تا پايان سال ۲۰۰۸ به توافق نهائی دست يابيم.
محمود عباس پيش از ديدار روز یکشنبه با نخست وزيراسرائيل و رييس جمهوری فرانسه، در ايتاليا با سران آن کشور ديدار کرد و خواهان دخالت بيشتر اتحاديه اروپا در امر صلح نهايی اسرائيل و فلسطينی ها شد.
فرانسه که از اول ژوئيه به مدت شش ماه رياست نوبتی اتحاديه اروپا را در دست دارد، می کوشد، صلح اسرائيل و طرف های عربی را سرعت بخشد.
بسياری ازمذاکرات صلح اسرائيل با طرف های عربی در گذشته درخاک آمريکا انجام شده است. پيمان صلح اسرائيل و مصرو پيمان برپایی تشکيلات خودگردان فلسطينی حاصل مذاکراتی فشرده ميان رهبران وقت اسرائيل با اعراب با ميانجی گری روسای جمهوری وقت آمريکا بود.
مذاکرات سياسی پيشين اسرائيل با سوريه نيزعمدتا در خاک آمريکا انجام شد.
سخنان اهود اولمرت برای تلاش برای دستیابی به صلح نهايی با فلسطينی ها در حالی بیان می شود که موقعيت سياسی وی در اسرائيل لرزان شده و پس ازسومين بازجویی پليس اسرائيل از وی در روز جمعه گذشته، به اتهام دريافت پول و بليت های مجانی سفر به خارج، رسانه های اسرائيل فشار برای کناره گيری او را افزايش داده اند.