لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۰

از امنيتی کردن تجمعات آذربايجان تا اتهام ارتباط با بيگانگان


تظاهرات برای نجات دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی، عکس تزئینی است
تظاهرات برای نجات دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی، عکس تزئینی است
عيسی قنبری معاون امنيتی انتظامی استانداری آذربايجان غربی می گويد که تجمعات برای نجات درياچه اروميه از سوی دشمنان نظام برنامه ريزی شده است.

وی در گفت وگو با خبرگزاری مهر درباره اعتراضات مردمی به خشک شدن درياچه ارومیه تجمعات روز شنبه هفته گذشته را غيرقانونی و عاملی برای بدنام کردن چهره شهرستان اروميه توصيف کرده است.

سردار اسماعيل احمدی مقدم فرمانده نيروی انتظامی نيز روز چهارشنبه اذعان داشت که «موضوع محيط زيست بسيار «خوب و مقدس» است... معتقديم اعتراض حق دوستداران محيط زيست است اما بايد نوع اجتماع قانونی باشد و برای برگزاری ميتينگ مجوز گرفته شود.»

طی دو هفته گذشته، دوبار تجمعات گسترده ای در شهرهای تبريز و اروميه (چهرشنبه و شنبه) در اعتراض به رد طرح دوفوريتی آبرسانی به درياچه اروميه توسط مجلس و روند سريع خشک شدن اين درياچه که زمانی «نگين» ايران توصيف می شد و هم اکنون می رود که به تلی از نمک تبديل شود، برگزار و با واکنش سنگين ماموران امنيتی و انتظامی مواجه شد. دهها تن از فعالين مدنی و شرکت کنندگان در تجمعات بازداشت شدند و خانواده بسياری از بازداشت شدگان نسبت به وضعيت بستگان خود در بی خبری کامل به سر می برند.

اسماعيل جوادی فعال حقوق بشر در ترکيه که دو برادر وی، مجيد و توحيد هفته گذشته در اروميه بازداشت شده اند در گفتگو با راديو فردا می گويد که نيروهای امنيتی در تلاش هستند که برادر وی را در ارتباط با بيگانگان متهم کنند.

مجيد جوادی دانشجوی سال آخر فوق ليسانس دانشگاه آنکارا و برادرش توحيد جوادی دانشجوی رشته کامپيوتر دانشگاه اورميه ساعت يک نيمه شب ۱۱ شهريور با مراجعه نيروهای امنيتی به منزل پدری شان، توسط اداره اطلاعات شهر اورميه بازداشت شده اند.

اسماعيل جوادی می گويد که علاوه بر ارتباط با بيگانگان، اخلال در نظم عمومی و عضويت در گروههای غير قانونی نيز جزو اتهامات مطرح شده است. «قاضی محکمه فقط اتهام اخلال در نظم عمومی را وارد دانسته است، اما وزارت اطلاعات اصرار دارد که تا يکماه مجيد و وحيد را در بازداشت نگاه داشته شوند.»

بازداشت معترضان به خشک شدن درياچه اروميه منحصر به شرکت کنندگان در تجمعات روز چهارشنبه و شنبه هقته گذشته نيست.

ماموران امنيتی دوم شهريور با مراجعه به منزل مصطفی عوض پور که حدود ۳۰ نفر از فعالين تبريزی برای صرف افطار و مذاکره موضوع رد طرح دوفوريتی آبرسانی به درياچه اروميه در آن محل تشکيل جلسه داده بودند، همه افراد حاضر در جلسه را بازداشت کرده اند که تاکنون خانواده های بازداشت شدگان نتوانسته اند خبری از اتهامات وارده، روند بازرسی و وضعيت آنها بگيرند.

همسر مصطفی عوض پور در گفتگو با راديو فردا می گويد: «دادسرای تبريز در جواب مراجعه خانواده های بازداشت شدگان گفته است که آنها فعلا در اداره اطلاعات نگاه داشته شده اند. ما هم اکنون هيچ خبری از آنها در دست نداريم.»

بگفته وی، مصطفی عوض پور دو هفته قبل تماس کوتاه تلفنی با خانواده داشته است و فقط گفته است که برادرش (مرتضی) نيز با وی در بازداشت است و بعد از اين تماس کوتاه، هيچ خبری از وضعيت آنها در دست نيست.

آغاز تجمعات اعتراضی به خشک شدن درياچه اروميه به تجمعات ۱۳ فروردين ۱۳۸۹ و ۹۰ برمی گردد. تجمعاتی که با بازداشت های گسترده مواجه شد و حداقل سی نفر محاکمه شدند.

«موسی برزين خليفه لو» وکيل مدافع تعدادی از بازداشت شدگان ۱۳ فروردين که هم اکنون خود جزو بازداشت شدگان جلسه منزل آقای عوض پور است، قبلا در گفتگو با راديو فردا اذعان داشته بود که وکالت ۱۸ تن از بازداشت شدگان فروردين ماه را برعهده داشته است که تعدادی از آنها به زندان، شلاق و جزای نقدی محکوم شدند. بگفته وی، حداقل ۱۲ نفر از بازداشت شدگان نيز دادگاهی شده اند که وکالت آنها با وکيل ديگری بوده است.

دولت احمدی نژاد با گسترش اعتراضات مردمی، ۱۷ شهريورماه اعلام کرد که ۹۵۰ ميليون دلار برای احيای درياچه اروميه اختصاص داده است. درياچه اروميه که نيمی از آب خود را از دست داده است و در برخی نقاط آن، آب تا ۱۰ کيلومتر پس روی داشته است، با ادامه اين روند تخمين زده می شود که تا سه سال آينده خشک شود و بگفته محمدباقر صدوق، معاون محيط طبيعی سازمان حفاظت محيط زيست، در اينصورت ۱۰ ميليارد تن نمک بصورت گرد و غبار و طوفان بر سر ۶ ميليون نفر ساکن مناطق اطراف خواهد ريخت».
XS
SM
MD
LG