لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۳۵

کارکنان تلویزیون بلاروس به صف اعتصابیون و معترضان لوکاشنکو پیوستند


اعتصاب کارکنان تلویزیون بلاروس
اعتصاب کارکنان تلویزیون بلاروس

همزمان با تظاهرات گسترده چندین هزار کارگر در خیابان‌های مینسک در روز دوشنبه ۲۷ مرداد، کارکنان تلویزیون بلاروس هم به صف معترضان پیوستند و خواستار کناره‌گیری الکساندر لوکاشنکو از مقام ریاست‌جمهوری این کشور شدند.

این نهمین روز پیاپی از راهپیمایی مخالفان در اعتراض به نتایج انتخابات اخیر ریاست جمهوری در بلاروس است.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، حدود پنج هزار کارگر که در کارخانه «مینسک تراکتور» مشغول به کارند، از صبح دوشنبه دست به اعتصاب گسترده زده‌اند و خیابان‌های پایتخت بلاروس را به تسخیر خود درآورده‌اند.

رهبر مخالفان بلاروس می‌گوید برای رهبری ملت آماده است

در همین حال، سویتلانا تسیخانوسکایا، رهبر مخالفان بلاروس و رقیب الکساندر لوکاشنکو در انتخابات ریاست‌جمهوری که مجبور به فرار به لیتوانی شده است، روز دوشنبه اعلام کرد آماده است تا در این دوران، زمام امور و رهبری مردم را به دست بگیرد.

او همچنین خواستار ایجاد سازوکاری قانونی شد که تضمین‌کننده برگزاری یک انتخابات جدید و عادلانه باشد.

خانم تسیخانوسکایا در پیامی ویدئویی که روی یوتیوب قرار گرفته است، گفت: «من آماده‌ام که قبول مسئولیت کنم و به عنوان رهبر مردم در راستای بازگرداندن کشور به آرامش و نظم معمول اقدام کنم.»

او نیروهای امنیتی و ماموران پلیس را به تغییر موضع و پیوستن به جبهه مردم معترض فراخوانده و گفته است در صورتی که به دعوت وی پاسخ مثبت بدهند، رفتارهای گذشته این گروه از کارکنان دولت لوکاشنکو بخشوده خواهد شد.

این اظهارات یک روز پس از آن صورت می‌گیرد که معترضان در گسترده‌ترین تظاهرات تا امروز، در مرکز مینسک، پایتخت بلاروس و دیگر شهرهای این کشور تجمع کردند و علیه لوکاشنکو برای کناره‌گیری از مقام ریاست‌جمهوری شعار سر دادند.

اعتراضات در بلاروس به دنبال انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری شکل گرفته است که الکساندر لوکاشنکو خود را پیروز آن می‌داند، اما معترضان وی را به تقلب و دستکاری در آرا متهم می‌کنند.

خانم تسیخانوسکایا، ۳۷ ساله و معلم سابق زبان انگلیسی است. او که هیچ تجربه سیاسی ندارد در پی بازداشت همسرش در انتخابات نامزد شد و در جریان رای‌گیری روز نهم اوت به لیتوانی گریخت تا به گفته خودش، امنیت فرزندانش را تامین کند.

با وجود این، او بلافاصله شروع به انتشار ویدئوهایی کرد که در آنها، خواستار تداوم اعتراضات ضد دولتی و بازشماری آراء شده است.

او به عنوان رهبر مخالفان بلاروس از مردم دعوت کرده بود که روزهای شنبه و یکشنبه در سراسر کشور دست به اعتراضات مسالمت‌آمیز بزنند.

از اعتصابات کارگری تا فراخوان اعتصاب عمومی

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هم‌راستا با فراخوان اعتصاب عمومی مخالفان، کارگران بلاروس نیزاعلام کرده‌اند که از روز دوشنبه دست به اعتصاب می‌زنند. پیش از این، کارگران برخی از کارخانه‌های دولتی که مفتخر به دنبال کردن مدل اقتصادی شوروی در بلاروس هستند روز ۲۴ مرداد به نشانه اعتراض دست از کار کشیدند.

کارگران معترض می‌گویند تا زمانی که فهرست مطالبات آنها از سوی مقامات به رسمیت شناخته نشود، به اعتصاب خود ادامه خواهند داد. کناره‌گیری لوکاشنکو از مقام ریاست‌جمهوری یکی از خواسته‌های اصلی کارگران است.

کارمندان مجتمع پتروشیمی «نفتان» نیز خواستار استعفای لوکاشنکو شده‌اند و می‌گویند نتایج انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری را به رسمیت نمی‌شناسند. این گروه در بیانیه‌ای که در پیام‌رسان تلگرام منتشر شده، با مردم بلاروس اعلام «همبستگی» کرده است.

همچنین کارگران در «بلاروسکالی»، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کودهای شیمیایی در جهان، روز دوشنبه به اعتصاب عمومی پیوسته‌اند و خواستار کناره‌گیری لوکاشنکو و آزادی همه زندانیان سیاسی و شرکت‌کنندگان در تظاهرات مسالمت‌آمیز شده‌اند.

برخی گزارش‌ها حاکی است که روز گذشته، دست‌کم ۱۰۰ هزار معترض در نزدیکی «ویکتوری پارک» (پارک پیروزی) پایتخت تجمع کردند. رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی نمی‌تواند آمار دقیق جمعیت معترض را مستقلا تایید کند.

نیروهای امنیتی بلاروس با سرکوب این اعتراضات تاکنون حدود هفت هزار نفر را بازداشت کرده‌اند. در جریان این اعتراضات همچنین صدها نفر زخمی و دست‌کم دو نفر کشته شده‌اند. صدها تن از کسانی که این مدت آزاد شده‌اند می‌گویند در بازداشت مورد ضر‌ب‌وشتم قرار گرفته‌اند و نشانه‌ها و مستندات آن را نیز در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند.

«نگرانی نسبت به مداخله نیروهای خارجی»

لوکاشنکو که ۲۶ سال است قدرت را در اختیار دارد، دو ساعت پیش از آغاز اعتراضات مردمی در جمع هواداران خود در میدان استقلال شهر مینسک حاضر شد و گفت که تانک‌ها و هواپیماهای ناتو در ۱۵ دقیقه‌ای مرزهای بلاروس مستقر شده‌اند، ادعایی که سخنگوی ناتو آن را رد کرد.

لوکاشنکو همچنین سوگند یاد کرد که هرگز به مطالباتی که از سوی مخالفان مطرح است از جمله کناره‌گیری یا برگزاری انتخابات مجدد، تن نخواهد داد. او تاکید کرد: «اگر کسی بخواهد کشور را تسلیم کند، من اجازه چنین کاری را نخواهم داد، حتی اگر مرده باشم.»

در این میان لوکاشنکو که پیش از این مسکو را به تلاش برای ایجاد آشوب در بلاروس متهم کرده بود، جهت فرونشاندن اعتراضات با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، وارد رایزنی شده است.

روز یکشنبه کاخ کرملین اعلام کرد که پوتین ساعاتی قبل در تماس تلفنی با لوکاشنکو تاکید داشته که اگر او احتیاج داشته باشد، مسکو طبق یک معاهده نظامی آماده کمک است. بیانیه کرملین مدعی است که بلاروس با فشار شدید خارجی مواجه است.

در همین حال، اولاف شولتس، وزیر دارایی آلمان، به روسیه در خصوص هرگونه مداخله در امور داخلی بلاروس هشدار داده است.

او در مصاحبه با روزنامه «بیلد» گفته است: «مداخله نظامی در امور سایر دولت‌ها به هیچ وجه پذیرفته نیست و ناقض تمامی قوانینی است که خودمان تحت قانون بین‌المللی وضع کرده‌ایم.»

شولتس که قائم‌مقام صدراعظم آلمان نیز محسوب می‌شود در مصاحبه اخیر خود، لوکاشنکو را دیکتاتوری خوانده که حمایت مردم خود را از دست داده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، رادیو اروپای آزاد- رادیو آزادی و رادیو فردا/آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG